erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 7.11

Megnyitotta kapuit a Gombaszögi Nyári Tábor

– bumm.sk, Felvidék Ma, hirek.sk, Új Szó

Hétfőn megnyitotta kapuit a Gombaszögi Nyári Tábor. A nulladik nappal kezdetét vette az egyhetes esemény, melynek során az érdeklődők számtalan közéleti, kulturális és ismeretterjesztő előadáson, beszélgetésen, rengeteg koncerten, táncházon, valamint egyéb közösségformáló tevékenységen vehetnek részt. A tábor közéleti programja ebben az évben is a felvidéki magyar közösséget érintő legfontosabb kérdések köré szerveződik. Szerdán kerül sor az MKP-HÍD kerekasztal-beszélgetésre, amelyen Menyhárt József, az Magyar Közösség Pártja elnöke és Ravasz Ábel, a Híd alelnöke vesz részt. A táborba több hivatalos magyarországi vendéget is várnak, köztük Potápi Árpád Jánost, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárát, aki Bárdos Gyulával, a Csemadok elnökével a tábor hivatalos megnyitóján veszt részt kedden délelőtt.

 

 

Tanuljunk egymástól, hogy minél jobban taníthassunk”

– Felvidék Ma

Mintegy kétszázhetven szlovákiai és Kárpát-medencei pedagógus részvételével kezdődött meg hétfőn Komáromban a XXVI. Jókai Mór Nyári Egyetem a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) főszervezésében. A nyári egyetem tíz szakcsoportja – hétfőtől péntekig – harminc órában tartja, részben akkreditált foglalkozásait. Kádár Zoltán, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kabinetvezetője köszöntőjében Eötvös Loránd idézetével méltatta a Jókai Mór Nyári Egyetemet, amely mint mondta, a Kárpát-medence egyik leghosszabb múltra visszatekintő nyári pedagógus-továbbképzése. Külön háláját fejezte ki a külhoni magyar pedagógusoknak, amiért azok a magyarság ügyét is felvállalva nevelik a jövő generációt.

 

Nem csillapodnak a kedélyek Koronkán

– szekelyhon.ro

A koronkai Tholdalagi Mihály Általános Iskola szülői közösségének tagjai a replika jogán fogalmazták meg álláspontjukat Răzvan Popa koronkai PNL-tanácsos sajtóközleményével kapcsolatosan, amelyben a koronkai PNL nevében fogalmazta meg vádjait. A helyi román sajtóban megjelent közlemény hamis állításokat tartalmazott, az intézmény rossz hírnevét keltve ezáltal. A szülők több napon át tiltakozó akciót szerveztek az iskola előtt két héttel ezelőtt, amelyet Marius Pașcan parlamenti képviselő Facebook-bejegyzése váltott ki. Ebben azt írta a Maros megyei politikus, hogy diszkrimináció érte a koronkai iskola román diákjait azáltal, hogy nem vehettek részt a magyar nyelven tartott tanévzárón, és csak magyar nyelvű okleveleket nyomtatott az iskola. Mindezt megcáfolta a magyar közösség, és beadvánnyal fordult az oktatási minisztériumhoz, a Maros Megyei Tanfelügyelőséghez, valamint a kormánybiztosi hivatalhoz, kérve, hogy vizsgálják ki az ügyet.

 

Erdély

Kolozsvárra is befut az Arany-busz

– Krónika

A Kolozsvári Magyar Napokra is megérkezik a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Arany János-mozgókiállítása, az Arany-busz, amelyet hétfőn indítottak útjára Budapesten. Prőhle Gergely főigazgató kiemelte: a buszt a következő egy évben szeretnék eljuttatni a legkisebb vidéki településekre, a Kárpát-medence legtávolabbi magyarok lakta területeire is. Eddig 118 helyszín jelentkezett a mozgótárlat fogadására, köztük számos nyári fesztivál HIRDETÉS – írta az MTI.

 

Csúszópénz elfogadásával vádolja a DNA a vásárhelyi városháza volt igazgatóját

– Krónika, Erdély Ma, transindex.ro, maszol.ro, szekelyhon.ro

Megvesztegetés elfogadása miatt bíróság elé állítják Kiss Imolát, a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal volt gazdasági igazgatóját. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) hétfőn arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy Kiss Imola 2010 szeptemberében, a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal gazdasági igazgatójaként 10.000 eurót kért egy üzletembertől egy teremfutball-verseny szponzorálására. Cserébe a gazdasági igazgató közbenjárt, hogy a polgármesteri hivatal egyenlítse ki az üzletember vállalata által tömbházak hőszigeteléséért és iskolák felújításáért kibocsátott számlákat. Az ügyet a Maros megyei törvényszéken tárgyalják. Kiss Imolát 2015-ben már egyszer bíróság elé állították hivatali visszaélés vádjával.

 

Akadályozza a prefektus a sepsiszentgyörgyi stadion tulajdonosváltását

– Krónika

A prefektus haragszik a sportra, különösen a focit és a kosárlabdát próbálja ellehetetleníteni. Mindenképpen megpróbál keresztbe tenni annak, ami nekünk fontos" – fogalmazott hétfői sajtótájékoztatóján Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, miután Sebastian Cucu Kovászna megyei prefektus közölte, nem támogatja a helyi önkormányzat által újfent kezdeményezett stadionátvételt. A háromszéki elöljáró elmondta: előkészítettek egy kormányhatározat-tervezetet, hogy a város átvegye az ifjúsági és sportminisztériumtól a helyi sportközpontot, ahol – fejlesztéseket követően – az élvonalba jutott Sepsi OSK labdarúgócsapata hazai mérkőzéseit játszaná. Cucu azonban nem írta alá a tervezetet, így azt nem is tudták továbbítani a kormányhoz. Sebastian Cucu a Krónikának elmondta, azért utasította el a kezdeményezést, mert szerinte „nem volt elegendő érv” ahhoz, hogy aláírja.

 

Levélben kért törvénymódosítást medveügyben a kormányfőtől Borboly Csaba

– maszol.ro

A hétvégi medvetámadásokat követő bejelentésének megfelelően Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hétfőn elküldte Mihai Tudose miniszterelnöknek és Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszternek azt a levelét, amelyben a településekre vagy környékükre járó veszélyes medvék miatt a beavatkozás gyorsítását szorgalmazza, kérve a 2003. évi 52-es számú törvény módosítását.

 

Nemszavazással tiltakozik az EMNP-frakció Sepsiszentgyörgyön

– szekelyhon.ro

Részt vesznek a sepsiszentgyörgyi tanácsüléseken, de nem szavaznak az Erdélyi Magyar Néppárt színeiben megválasztott tanácstagok, mert egy májusban benyújtott tanácshatározat-tervezetüket még mindig nem tűzték napirendre. Különben Sepsiszentgyörgyön már harmadik hónapja nemszavazással tiltakozik Rodica Pârvan szociáldemokrata tanácsos, mert a román jelölt nem kapott Pro Urbe díjat. A szabadságolások, és a tiltakozó nemszavazók miatt egy ideje nem mennek át azok a vagyoni kérdéseket érintő tanácshatározat-tervezetek, melyekhez kétharmados többségre van szükség.

 

Éveket kell még várni a magyar pedagógus-továbbképző központ létrehozására

– Krónika

Legalább két évet kell még várni arra, hogy létrejöjjön a kifejezetten a magyar oktatóknak szánt erdélyi pedagógus-továbbképző központ. Bár tisztázták az intézmény jogi hátterét, és a szükséges anyagi források is rendelkezésre állnak, az érintett felek hosszas egyeztetéseknek néznek elébe. Tisztázni kell többek között a gyakorlati tennivalókat is, például, hogy melyik város adjon otthont a központnak – egyelőre Nagyvárad merült fel lehetőségként.

 

Új óvodai csoportot kérnek Györgyfalván

– Krónika

Új, egy második magyar nyelvű óvodai csoport létrehozását kérik a Kolozsvár melletti Györgyfalván élő szülők, akik tegnapi közleményükben arra hívták fel a figyelmet, hogy a faluba az utóbbi időben rengeteg fiatal, kisgyerekes család költözött ki. A szülők kérvényt is benyújtottak, a tanfelügyelőség azonban csak szeptemberben fog tárgyalni a témáról.

 

Tehetséggondozás a nagyváradi PKE-n

– Krónika

A tehetséggondozásra és a nagyközönség felé történő nyitásra helyezi a hangsúlyt a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) képzőművészet–grafika szaka, de a nemrég indított inkubátorprogram keretében a volt diákokat is felkarolják. A tanintézetben a legkorszerűbb infrastruktúra és sokrétű szakmai tevékenység várja a jelentkezőket. „Felszereltség szempontjából rendben vagyunk” – mondta a Krónikának Balázs Zoltán, a művészeti tanszék vezetője.

 

Hiába várják a kormánypénzt

– Krónika

Bár korábban miniszteri rendelet is született arról, hogy a fejlesztési szaktárca támogatja a sepsiszentgyörgyi beruházásokat, a szerződést még mindig nem kötötték meg, így az önkormányzat hiába várja a kormánypénzt – hívta fel a figyelmet Antal Árpád polgármester. Mint mondta, az önkormányzat tíz projekt támogatására nyújtott be kérést a minisztérium által megszabott határidőn belül, összesen 18 millió lej értékben. Ezeket el is fogadták, de Antal szerint a bizonytalanságot tovább növeli, hogy az országos fejlesztési programra összesen 100 millió lejt különítettek el. „Ha Kovászna megye a lakosság számarányához viszonyítva ebből 1 százalékot kap, az mindössze egymillió lej, s jó lobbival ezt fel lehetne kerekíteni kétmillióra” – mutatott rá.

 

Felvidék

Betyárosan beolvasztották a magyart a szlovák speciális iskolába Gútán

– bumm.sk

Kivette az iskolahálózatból és a szlovákhoz csatolta a Nyitrai Járási Hivatal oktatási osztálya a speciális magyar iskolát Gútán és létrehozta az Egyesített Speciális Alapiskolát, amelyben magyar és szlovák nyelven folyik az oktatás. Horváth Árpád, polgármester a képviselő-testület legutóbbi ülésén sajnálkozását fejezte ki, ugyanakkor jelezte, hogy téves és félinformációk keringtek a városban arról, hogy pedagógusoknak szűnik meg munkahelye. Megfogalmazása szerint elbocsátásokra nem kerül sor. Széttagoltan kerül az új oktatási intézmény az iskolahálózatba, tekintve, hogy a városban szanaszét – az Erdő utcai speciális iskola osztályaiban, a szlovák iskolában illetve a szabadidőközpontban is folyik majd a tanítás-nevelés.

 

Gubík László: jövőre is új világ vár Martoson

– hirek.sk

Az idén új helyre költözött az ötödik alkalommal megrendezett Martosi Szabadegyetem. Ez új kihívást jelent, ennek ellenére a szervezők sikeresen vették az akadályokat. A mARTfeszt idén is hozta az elvárt színvonalat, amit a nézőszámok is bizonyítanak, a látogatók száma ugyanis elérte a tízezer főt. A szabadegyetem öt napja ezúttal is a közéleti együttgondolkodás, a felhőtlen szórakozás és a közösségi lét megélésnek volt a tere. Gubík László főszervező értékelte az idei rendezvényt a hirek.sk-nak adott interjúban.

 

 

Vajdaság

MNT: Fiatalok a Vajdaságban

- Vajdaság.ma, Pannon RTV

Fiatalok a Vajdaságban címmel tart tudományos tanácskozást a Magyar Nemzeti Tanács Szabadkán. Az elmúlt években a Kárpát-medencében számos olyan ifjúságkutatás folyt, amelyek alapul szolgálhatnak a vajdasági magyar fiatalok mindennapjairól, gondolkodásáról és terveiről szóló kerekasztal-beszélgetésnek. A legfrissebb kutatási eredményeket mutatták be hétfőn az MNT székhelyének alagsori üléstermében.

 

Húszmillió dinárt kapott Szenttamás

- Magyar Szó

Mintegy 280 millió dinár értékű vissza nem térítendő támogatási szerződés aláírására került sor szerdán a tartományi kormány épületében, ahol Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti titkár 13 vajdasági önkormányzat képviselőjével írta alá a vissza nem térítendő eszközök jóváhagyásáról szóló dokumentumokat.

 

 

Kárpátalja

Helytállás, segítségnyújtás, megmaradás

–Kárpátinfo

A 2017-es évet Szent László Emlékévnek nyilvánította a nemzetpolitikai államtitkárság a „lovagkirály” trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából. A magyar római katolikus közösség Kárpát-medence-szerte idén e köré szervezi ünnepségeit. Kárpátalján a beregszászi katolikus templomban januárban szentmise keretében megnyitott emlékév egyik központi rendezvényére került sor az elmúlt szombaton Nagybakosban, ahol a vidékünk egyetlen Szent László tiszteletére felszentelt templom ezen a napon tartotta jubileumi búcsúját.

 

Komárom Huszt testvérvárosa lesz

– Kárpátalja

Volodimir Kascsuk, Huszt polgármestere és Volodimir Erfan, a huszti polgármesteri hivatal titkára személyében kárpátaljai delegáció tett látogatást Budapesten, Komáromban és Miskolcon. Az utat Szalipszki Endre beregszászi konzul szervezte, aki el is kísérte a huszti hivatalnokokat. A kirándulás során a delegáció találkozott Bacskai Józseffel, Magyarország gazdasági ügyeiért felelős helyettes államtitkárával, Hartyáni Jaroszlavával, az Ukrán Országos Önkormányzat elnökével és Molnár Attilával, Komárom város polgármesterével.

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog