erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Határok nélkül a Kárpát-medencében 05.18

Határok nélkül

2017. májust 18. – Kossuth Rádió 

 A román politikum távol maradt az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának  kolozsvári kongresszusától

Kolozsváron elkezdődött az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója, a FUEN 62. kongresszusa. A megnyitón  köszöntőbeszédet mondtak a kongresszus vendégei, köztük Potápi Árpád János a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Őt, és a FUEN elnökét, Vincze Lorántot Szilágyi kérdezte a Határok nélkül riportere.

 

 A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Moldvai Csángó-magyar Szövetség meghívásának tett eleget a Nemzeti Összetartozás Bizottsága

A Minority Safepack benyújtásához szükséges egymillió uniós aláírás összegyűjtésében a  felvidéki magyar közösség is részt vesz. A számarányánál fogva elvárhatónál jóval több aláírás összegyűjtésére vállalkoznak, hogy elősegítse az európai őshonos kisebbségek átfogó Jogvédelmét. A Határok nélkül riportere telefonon hívta fel a FUEN kolozsvári kongresszusának felvidéki résztvevőit, Menyhárt Józsefet, az MKP elnökét, és Berényi Józsefet, a párt elnökségi tagját.

 

A marosvásárhelyi CEMO emberjogi szervezet évek óta harcol a valós kétnyelvűségért 

A  marosvásárhelyi Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) emberjogi szervezet évek óta harcol a valós kétnyelvűségért. Az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál  tavaly 31 olyan vegyes - román-magyar - tannyelvű iskolát jelentettek fel, ahol az oktatási intézmények belső tereiből hiányzik a kétnyelvűség. A CEMO panaszai nyomán  - ez idáig  -  17 tanintézmény estén állapítottak meg nyelvi diszkriminációt. Az emberjogi szervezet programkoordinátorát, Barabás Miklóst kérdezte a Határok nélkül munkatársa.

 

A Hargita megyei településeken végez önkéntes szűrővizsgálatot a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 32 önkéntese végez szűrővizsgálatokat  ezen a héten Hargita megyei településeken, valamint Gyimesbükkön. A gyógyító körúton tegnaptól a Nemzeti Összetartozás Bizottsága is részt vesz. A bizottság tagjai a hét végén moldvai csángómagyar településeken is tájékozódnak.

 

Javában tart a 84. Úvdiéki Mezőgazdasági Vásár

Javában tart a 84. Újvidéki mezőgazdasági Vásár, ahol 60 országból 1500 kiállító képviselteti magát. Évről, évre nő a magyarországi kiállítók száma, ami azonban még örvendetesebb, hogy azoké is, akik már a Vajdaságban tevékenykednek. Ez azért is jó, mert gazdasági megkapaszkodás híján nem érvényesülhetnek a külhoni, konkrét esetben a vajdasági magyarok- hangzott el az Újvidéki Mezőgazdasági Vásáron megtartott Külgazdasági Fórumon. Elsőként Pana Petra, a külgazdasági és külügyminisztérium helyettes államtitkára szólal meg.

 

Hetven év után látogathattak el szülőfalujukba az 1941 és 1944 között a délvidéki Harasztin született, a magyar karhatalom által oda telepített bukovinai székelyek utódai

Hetven év után látogathattak el szülőfalujukba az 1941 és 1944 között a délvidéki Harasztin született, a magyar karhatalom által oda telepített bukovinai székelyek utódai. Családjaik a második világháború végén kénytelenek voltak elhagyni a települést és a magyarországi, Tolna megyei Tevelben leltek végleges otthonra. Haraszti - Zombortól északra, közvetlenül a magyar határ mentén fekszik. Ma szinte csak szerbek lakják. Ők is betelepítettek, sorsuk hasonló a székelyekéhez, talán ezért fogadták megértően a magyarországi látogatókat. Elsőként az utazás egyik szervezőjét, Balogh Istvánnét kérdezi a Határok nélkül munkatársa.

 

Szombaton és vasárnap rendezik meg a 20. Békéscsaba-Arad Szupermaratont

Szombaton és vasárnap rendezik meg a 20. Békéscsaba-Arad Szupermaratont, Kerékpáros és Görkorcsolyatúrát. Ez a régió legnagyobb határon átnyúló tömegsportrendezvénye, amelyen nemcsak igazol versenyzők, hanem amatőrök is elindulnak. A táv mindkét nap 100 kilométer, és ismét rekordszámú résztvevővel indul a mezőny.

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog