erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 5.19

Élesen bírálta Bukarest kisebbségpolitikáját az RMDSZ a kolozsvári FUEN-kongresszuson

 – Krónika, MTI, transindex.ro, maszol.ro, hirado.hu, Bihari Napló, Magyar Idők, Híradó.hu, Webrádió,

A román diplomácia lépten-nyomon azt állítja, hogy itt a kisebbségi kérdést megoldották, az modellértékű lehetne bárki számára. Mi ezzel szemben azt mondjuk, hogy ma szinte semmi nincs rendben” – fogalmazott Kelemen Hunor RMDSZ-elnök az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) kolozsvári kongresszusának csütörtöki megnyitóján. „A román elnök nem küldött üzenetet, a román külügyminisztérium és a román kormány úgyszintén. Ettől persze még fontosak vagyunk számukra: odafigyelésüket, ránk irányuló perzselő tekintetüket szinte a bőrünkön érezzük. A román diplomácia minden követ megmozgatott, hogy ezt a rendezvényt minimalizálják” – hangsúlyozta a szövetségi elnök a FUEN kolozsvári kongresszusának megnyitóján.

 

 

A kisebbségvédelem uniós szabályozását kérték a magyar kormány képviselői Kolozsváron

 – Krónika, MTI, transindex.ro, maszol.ro, hirado.hu, Bihari Napló, Nyugati Jelen, Magyar Idők, Híradó.hu, Kormany.hu

A kisebbségvédelem uniós szabályozásának szükségességét hangsúlyozták az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) kolozsvári kongresszusán a magyar kormány képviselői. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes – a kongresszuson felolvasott üzenetében – gratulált a FUEN-nek a Minority SafePack európai polgári kezdeményezéshez, és nyomatékosította: itt az ideje annak, hogy a nemzeti kisebbségek ügyét európai szinten is megtárgyalják. Az Európai Bizottság is belátta, hogy ez egy közös ügy, amely nemcsak a kisebbségekre tartozik, hanem minden uniós polgárt és minden tagállamot érint” – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes. A kongresszust köszöntő Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár azt hangsúlyozta, hogy Magyarország kiáll a nemzetközi fórumokon a kisebbségeket megillető jogokért. Ezért vett részt a kezdeményezők oldalán az Európai Bizottság elleni pereskedésben, mely végül a polgári kezdeményezés bejegyzéséhez vezetett.

 

Navracsics uniós „nyelviskolát” szorgalmazott Kolozsváron

– MTI, Krónika

Navracsics Tibor szerint kívánatos lenne, hogy az Európai Unió minden polgára az anyanyelve mellett már az iskolában megtanuljon még két európai nyelvet. Az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős biztosa Kolozsváron beszélt erről az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) kongresszusán tartott előadásában. Elmondta: portfóliójához tartozik az EU nyelvi sokszínűsége is, és ilyen minőségében bátorítani kívánja a nyelvek tanulását és a nyelvi sokszínűség fenntartását. „Az új nyelvek megtanulása segíti a kölcsönös megértést, és új perspektívákat nyit meg” – jelentette ki a biztos.

 

Erdélyi Magyar Autonómia Kerekasztal: történelmi esély a Minority Safepack

– Krónika, MTI

A Szili Katalin miniszterelnöki megbízott kezdeményezésére létrehozott Erdélyi Magyar Autonómia Kerekasztal (EMAK) résztvevői üdvözlik és egyhangúlag támogatják az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) által elindított Minority SafePack elnevezésű európai polgári kezdeményezést – közölte csütörtökön a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága. Szili Katalin a FUEN Kolozsváron kezdődött kongresszusának köszöntése után csütörtökön találkozott az EMAK-ot alkotó RMDSZ, Magyar Polgári Párt (MPP), Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és Székely Nemzeti Tanács (SZNT) képviselőivel.

 

Erdély

 

Navracsics Tibor a román külügy kifogásairól: a főbiztos támogatta a kolozsvári látogatásomat

 – MTI, maszol.ro, Krónika, Transindex

A román külügy levélben sérelmezte az Európai Bizottság elnökénél, Jean-Claude Junckernél, hogy Navracsics Tibor elfogadta a meghívást a Kolozsváron zajló FUEN-kongresszusra, és nem látogatott el Bukarestbe. Ezt a kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztos maga erősítette meg csütörtökön a Maszolnak adott exkluzív nyilatkozatában. Bukarest panasza hatástalan volt, mert a főbiztos támogatta a magyar uniós tisztségviselő kolozsvári látogatását. „Az Európai Bizottság elnöki irodája tájékoztatott engem arról, hogy kaptak egy levelet, amelyben a román külügy kifogásolta, hogy én Kolozsvárra jövök. Jean-Claude Juncker elnök úr egyúttal biztosított is arról, hogy támogatja az utazásomat, tehát ez semmilyen problémát nem jelent. A levél teljes tartalmát nem ismerem” – válaszolta a maszol.ro kérdésére a FUEN-kongresszus szünetében Navracsics Tibor.

 

Magyar művelődési napokat tartanak Maroshévízen

– szekelyhon.ro

Idén május 18-21. között rendezik meg a Maroshévízi Magyar Művelődési Napokat. A háromnapos rendezvény része a Kemény János Iskolanap, a X. Urmánczy Nándor Emléknap és a néptáncfesztivál is. Május 20-án tizedik alkalommal emlékeznek Urmánczy Nándorra. Az emléknap 11 órától a római katolikus templomban ökumenikus igehirdetéssel kezdődik, Gál Hunor örmény katolikus, Barticel Kiss Krisztián református és László Áron római katolikus papok jelenlétével. A kulturális műsort követően az Urmánczy család sírboltjánál koszorúznak, majd 12 órától a közösségi ház nagytermében adják át az Urmánczy Nándor-díjat, laudációt mond Németh Szilárd országgyűlési képviselő.

Erdély

 

Virág Zsolt: ez bosszú

– szekelyhon.ro

Nem felel meg a valóságnak a könyvvizsgálati jelentés tartalma, amely alapján elindítanák a felelősségre vonási folyamatot a Monturist-tulajdonos önkormányzatok – véli Virág Zsolt korábbi ügyvezető, aki szerint mindez az ellene zajló bosszú része. A szekelyhon.ro-t megkereső Virág kijelentette, amióta 2015-ben Mezei János volt polgármester ellen a bűnügyi eljárás elindult, egy szervezett mechanizmus lépett működésbe, hogy Mezeit mentse, és ugyanakkor rajta bosszút álljanak. Virág szavai szerint szervezett bűnözői csoportnak tekinthető az a kör, amelynek a városvezetés, a polgármesteri hivatal több alkalmazottja, helyi képviselők és mások a tagjai, ez a csoport rajta kíván bosszút állni amiatt, mert ő jelentette fel Mezei Jánost.

 

Az Europa Nostra-díjas Kallós Zoltánt köszöntötték

 – maszol.ro, Krónika

Csütörtökön délután köszöntötték Válaszúton az Európai Bizottság és az Europa Nostra által idén nyilvánosságra hozott Europa Nostra díjazottak egyetlen magyar tagját, Kallós Zoltánt. Kallós Zoltán idén egyedüli magyarként nyerte el ezt a rangos elismerést, Sógor Csaba európai parlamenti képviselő jelölése nyomán. Miután a május 15-i hivatalos finnországi díjátadón személyesen nem tudott jelen lenni, csütörtökön, a Kallós Zoltán Alapítvány Székházában köszöntötték a néprajzkutatót. Balla Ferenc, a Kallós Zoltán Alapítvány igazgatója a jelenlévőket üdvözölte és Sógor Csaba EP-képviselő üzenetét tolmácsolta.

 

Boc: az ókori római város jó hely a FUEN-kongresszusnak

 – Krónika

Interetnikus jellegű kulturális jelenségek, például színházi és zenei fesztiválok tanúi lehetünk Romániában – olvasható Emil Boc polgármesternek az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) Kolozsváron zajló kongresszusa alkalmából írt, a kincses város római eredetét bizonygató üzenetében. „Isten hozta Kolozsváron, az ókori római városban, Isten hozta Erdélyben, az erdők tájain, Isten hozta Romániában, amely etnikumtól függetlenül valamennyi polgárának hazája!" – írta Boc a kolozsvári polgármesteri hivatal honlapján közzétett üzenetében. Az elöljáró hozzáteszi, a Romániában élő és az ország lakosságának 10 százalékát kitevő, összesen húsz nemzeti kisebbség mindegyike többletet ad hozzá a kulturális értékekhez. „Ugyanakkor Románia megtanulta, hogy egy szilárd demokrácia a kölcsönös tolerancián, tiszteleten, kulturális sokféleségen, etnikumok és kultúrák közötti párbeszéden alapszik" – szögezi le Boc a FUEN-kongresszus alkalmából megfogalmazott üzenetében.

 

Megszavazták a kétnyelvűséget

– Krónika

Elfogadta a marosvásárhelyi tanács azt a határozatot, amely alapján az iskolák belső tereiben kötelező kihelyezni a kétnyelvű, magyar és román feliratokat tartalmazó táblákat. Az intézkedést a Szabad Emberek Pártja (POL), illetve Radu Bălaş tanácsos kezdeményezte, aki nyilatkozott: természetesnek tartja, hogy a vegyes tannyelvű iskolák belső falait kétnyelvű feliratok ékesítsék.

 

Fizetnie kell a volt elöljárónak

 – Krónika

Fellebbezés hiányában jogerőssé vált az a bírósági ítélet, amely pénzbírság kifizetésére kötelezi Szentes Csabát, Madéfalva volt polgármesterét a Községháza felirat miatt. Szentest – akinek időközben összeférhetetlenség miatt szűnt meg a mandátuma – azért perelte be tavaly szeptemberben a Dan Tanasă vezette Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC), mert szerintük nem hajtotta végre a 2016 februárjában hozott jogerős bírósági végzést, és nem vette le a községháza homlokzatáról az intézményt megnevező magyar feliratot. Noha a volt községvezető a per során dokumentumokkal bizonyította, hogy azt a feliratot eltávolították, tavaly novemberben a Hargita megyei törvényszék az egyesületnek adott igazat, és úgy döntött, Szentes Csabának az országos bruttó minimálbér 20 százalékának megfelelő összeget kell fizetnie bírságként minden nap késlekedésért. Ezt az összeget az említett végzés jogerőre emelkedésétől, azaz 2016. február 22-étől számolták, és az akkori minimálbérnek megfelelően napi 210 lejt számolva, a bírság összege elérte akkor az 57 ezer lejt.

 

Felvidék

 

Bemutatták a kassai magyar nyelvhasználati felmérés eredményeit

 – hirek.sk, Körkép

A Kassai Magyarok Fóruma nyelvhasználati felmérést végzett Kassa nyelvi dimenziói címmel. Feltérképezték a városában elő vagy dolgozó, magyarul beszelő emberek nyelvhasználati szokásait. Arra voltak kíváncsiak, a magyar intézményeken kívül a magyar nyelvet hol, milyen alkalmakkor és milyen gyakorisággal használják. A polgári társulás a Thália Színház Márai Stúdiójában tárta a nyilvánosság elé a felmérés eredményeit.

 

Kevesebb lesz a magyar elsős a Nagykürtösi járásban

– hirek.sk

A Nagykürtösi járás magyar nyelven oktató tanintézményeibe összesen 34 leendő elsőst írattak be szüleik, néggyel kevesebbet, mint tavaly. A tapasztalatok azt mutatják, az alacsony születési arányszám mellett a magyar gyermekek egy részét szlovák iskolába íratják be szüleik.

 

Átlagos lesz az elsősök száma Kassán

 – hirek.sk

A Kassai járás egyetlen magyar alapiskolájában jelenleg 22-en vannak az első osztályban. Az idei beiratkozás hasonló eredményt hozott, hisz előreláthatóan szeptembertől 21 kisdiák érkezik a Márai Sándor nevét viselő kassai intézménybe.

 

Felvidék

Esterházy-emlékév: zarándokhellyé válhat az Alsóbodokon épülő kápolna

– hirek.sk

Esterházy János-emlékhely épül a 60 évvel ezelőtt elhunyt mártír politikus szülőföldjén, Zoboralján. Paulisz Boldizsár ötletgazda elmondta, szeptember 17-ére, a Szent Kereszt felmagasztalásának egyházi ünnepére tervezik az Alsóbodok feletti dombtetőre megálmodott Esterházy-kápolna ünnepélyes átadását. Széleskörű összefogás következményeként a későbbiekben birtoka alsó részében a grófról elnevezett emlékparkkal bővülhetne a remélhetőleg zarándokhellyé váló, egyedülálló mementó.

 

Gyülekezeti összefogás a magyar identitás megőrzése érdekében

 – Felvidék Ma

A Barsi Református Egyházmegye öt gyülekezete közös összefogással emlékezik meg a reformáció emlékévéről. Az öt gyülekezet már hosszabb ideje közösen szervez alkalmakat, ezzel is erősítve a magyar identitást  a szórványtérségben.

 

Felemás „nyelvi” megoldás a RegioJet Pozsony – Komárom vonatjáratain

 – Felvidék Ma

A napokban kaptuk a hírt, hogy a Regio Jet egyes járatain magyarul is bemondják az állomások nevét. A magánvállalat a Pozsony – Komárom vonalon egyedüliként nyújt személyszállítási szolgáltatást, ezen az útvonalon nagyrészt magyar települések vannak. Kvetoslavov nevét Érsek Árpád közlekedési miniszter szerint nem használhatják magyarul, mivel az hivatalosan nem minősül állomásnak, ezért az Úszor elnevezést nem helyezik ki. Érsek szerint ezek csak távolból kezelt közlekedési állomások. Az Úszor tábla mégis kikerült, sőt a RegioJet cseh magántársaság arra is talált módot, hogy két nyelven tüntesse fel a menetrendet. Az állam tehát nem talált megoldást a kétnyelvűsítésre, de a magáncég igen. A tervek szerint a vállalat négy járatra fogja kiterjeszteni a magyar nyelvű tájékoztatást, valamint a veszélyre figyelmeztető feliratokat is elhelyezi majd a kisebbség nyelvén, úgy, ahogyan azt a törvény szabályozza.

 

Utódlás előtt: Ki lesz a Most-Híd arca Bugár után?

– Körkép

Néhány hónappal ezelőtt Ravasz Ábel neve még nem sokat mondott az átlag szlovákiai polgárnak – a felvidéki magyarnak talán valamivel többet. A fiatal most-hidas politikai csillaga azóta van felívelőben, hogy Bugár Béla pártja belement egy – finoman szólva – nem hagyományos koalícióba, Ravasz pedig megkapta a romügyi kormánybiztosi kinevezést. Azóta a Most-Híd alelnökévé választották, és ott láthattuk Bugár balján az MKP – Most-Híd találkozón áprilisban. Nem túlságosan meglepő, hogy az ifjú titán, aki a vegyespárt „szlovmagy” stratégiájának koordinátoraként is kitüntette magát, az Aktuality.sk értesülései szerint Bugár Béla egyik lehetséges utódjaként lépett elő. A szlovák hírportál meg nem nevezett, párton belüli forrásokra hivatkozik.

 

Vajdaság

 

Egyre vonzóbb a szerbiai piac a magyar kis- és középvállalkozások számára

– Pannon RTV, Vajdaság Ma

Megfelelő a befektetői klíma, így a magyar kis- és középvállalkozások nagyobb érdeklődéssel tekintenek a vajdasági, illetve a szerbiai piacra – hangzott el ma az Újvidéki Vásár Vajdasági–Magyar Külgazdasági Fórumon. A rendezvényen beszéltek az eddigi együttműködés eredményeiről és új terveket is megfogalmaztak. Együttműködési megállapodást írt alá vajdasági Gazdasági kamara, a Magyar-Szerb Üzleti Tanács és a Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara. Új üzleti és befektetői lehetőségeket kívánnak feltárni. Eddig főleg a kőolajiparban és a gépgyártásban volt szorosabb az együttműködés.

 

A vajdasági egyetemi karok 48 millió dinárt kaptak a tartományi pályázatokon

 –  Vajdaság Ma, Pannon RTV

Az újvidéki, szabadkai, nagybecskereki, zombori, szávaszentdemeteri (Sremska Mitrovica) és nagykikindai egyetemi karok, főiskolák és hallgatói központok a tartományi felsőoktatási és tudományos-kutatásügyi titkárság három pályázatán nyertek pénzeszközöket 2017-re vonatkozóan. Az összesen 48 millió dináros összeget 21 intézmény között osztották szét. A pénzt a felsőoktatási intézmények és az egyetemista központok épülete és felszerelése folyó javításának és karbantartásának társfinanszírozására szánják, valamint a felsőoktatási intézmények számára gépek és felszerelések beszerzésének költségeire is osztottak eszközöket.

 

Fellebbez a VaMaDiSz az Újvidéki Felsőbíróság döntése ellen

– Pannon RTV

Fellebbez a Vajdasági Magyar Diákszövetség az Újvidéki Felsőbíróság április 13-i elsőfokú döntése ellen, miszerint elutasította a felperes VaMaDiSz kérelmét arra vonatkozóan, hogy az Újvidéki Egyetem a hatályos jogszabályoknak megfelelően tegye lehetővé a magyar nyelvű felvételizést a magyar diákoknak – tudta meg a Pannon RTV. Részletes, írásbeli indoklás továbbra sem érkezett a diákszervezethez. Egy tartományi rendelet értelmében Vajdaság területén minden egyetemi kar köteles megszervezni a felvételi vizsgát a nemzeti közösségek nyelvén. A rendelet 2015 tavasza óta van érvényben. Az Újvidéki Jogtudományi Kar azonban csak szerbül felvételizteti a diákokat. Ezért a VaMaDiSz 2015 decemberében pert indított az újvidéki bíróságon a kar ellen. Információink szerint a Vajdasági Magyar Diákszövetség holnap reagál hivatalosan az üggyel kapcsolatban.

 

Újvidékre látogatott az EBESZ szerbiai küldöttségvezetője

 – Magyar Szó

Vajdaság jó példaként szolgál a társadalmi-politikai élet számos területén, különösen a kisebbségi jogok védelmében. Azt képviseli, ami maga Európa – hangzott el Igor Mirović tartományi kormányfő és Andrea Orizio, az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) szerbiai küldöttségvezetője tegnapi találkozóján. A tartományi szervek, valamint a reformokat, az ország modernizálását segítő EBESZ-misszió együttműködésének elmélyítése volt a téma. Mirović jelentős tényként emelte ki, hogy a tartományi kormány a köztársaságinak az irányvonalát követi, és mint ilyen, alapvető fontosságúnak tartja az európai szabványoknak az itteni intézmények működésébe való beépítését. Orizio nagykövet kijelentette, hogy az EBESZ kész gyakorlati támogatást nyújtani Vajdaságnak azokon a területeken, amelyeken a tartománynak kulcsfontosságú szerepe van Szerbiában.

 

Kárpátalja

 

A Vigyázók egyesület kárpátaljai hadisírgondozói tevékenységét bemutató kiállítás nyílt Beregszászon

 – MTI, Webrádió

A magyarországi Vigyázók Had- és Kultúrtörténeti Egyesület több mint 10 évet felölelő kárpátaljai hadisírgondozói tevékenységét bemutató fotókiállítás nyílt csütörtökön Beregszászon. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán a magyar honvédelem emléknapja és a magyar hősök emlékünnepe alkalmából szervezett tárlat megnyitóján Hangácsi István hadtörténész, az egyesület elnöke elmondta, hogy a 20 fős szervezet tagjai 2006-ban kezdték meg Kárpátalján hadisírgondozói és katonatemető-helyreállító tevékenységüket, amely 41 települést érint elsősorban Kárpátalján és kisebb részben Ivano-Frankivszk megyében.

 

Egyszerűsödhet a kárpátaljaiak kapcsolattartása az anyaországiakkal

 – bocskor.fidesz-eu.hu

Bocskor Andrea, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője a Magyar Fórumnak adott interjújában beszélt az ukrán vízumliberalizációt megelőző technikai lépésekről és a vízummentesség jogi kereteiről. A képviselő asszony véleménye szerint az ukrán vízummentességnek köszönhetően egyszerűsödhet a kárpátaljai magyarok kapcsolattartása az anyaországgal. A képviselő beszélt a határ menti infrastruktúra fejlesztésének illetve az új határátkelők megnyitásánakfontosságáról. Bocskor Andrea reményét fejezte ki, hogy az a sok segítség és gesztus, amit Magyarország tesz Ukrajna irányába, meghozza az eredményt, és az ukrán fél ráébred arra, hogy Magyarország nem ellenfele, nem a veszélyforrást kell benne látni.

 

Ápolás és betegellátás szak a Rákóczi-főiskolán

– karpatalja.ma

A Debreceni Egyetem ápolás és betegellátás szakot hirdet a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán a 2017-2018-as tanévre BA/BSC szinten. A képzés időtartama: 4 év. A képzésre jelentkezhetnek Magyarországon állandó lakhellyel rendelkező személyek is, azonban a felvételi döntés során a kárpátaljai felvételizők előnyt élveznek.

 

 

KáMCSSZ NAGYTÁBOR – Újra együtt!

 – karpatalja.ma

A Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség 25 éves jubileuma alkalmából Nagytábort szervezünk 2017. július 4-13. között a Kárpátokban. Ennek a tábornak a célja, hogy a Kárpátalján működő cserkészcsapatok egy közös táborral ünnepeljék meg e szép évfordulót. Természetesen más, határon innen és túl élő csapatokból is várjuk a lelkes jelentkezőket.

 

Muravidék

 

Dalí grafikák Lendván – szerény, de ambiciózus tervekkel az Európa Kulturális Fővárosa cím felé

– Muravidéki Magyar Rádió

Minden a tervek szerint folyik a község kulturális programjának megvalósításában – nyilatkozta tegnap délben az újságírók előtt mgr. Anton Balažek, Lendva Község polgármestere. A sajtótájékoztatót az esti, Salvador Dalí kiállítás megnyitója előtt tartották meg, ismertetve egyúttal a község művelődési stratégiáját a következő időszakra vonatkozóan.

Horvátország

 

Újabb milliós beruházás

– Huncro.hr

Az utolsó fázisához érkezett a dályhegyi kultúrotthon építése, pár hónapon belül megvalósulhat a hegyháti magyarok álma, teljesen elkészül az épület. A hét elején a munkálatok kivitelezőjével is aláírták a szerződést. A több mint egymillió kúnás magyar kormánytámogatásból az épület teljes körű külső és belső tatarozását, szigetelését, a helyiségek berendezését, a központi fűtést, vagyis minden olyan munkálatot elvégeznek, amelyek révén maradéktalanul használhatóvá válik a kultúrotthon és környéke. Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke, parlamenti képviselő a munkálatok befejezéséről szóló szerződés megkötését követően elmondta, a következő hetekben a több mint egymillió kúnás anyaországi kormánytámogatás összegéből minden munkálatot elvégeznek, és augusztus elejére teljes mértékben használhatóvá teszik az épületet és környékét.

 

Telt házas eszéki rendezvényen a családi vállalkozások támogatásáról

 – Huncro.hr

A magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság tematikus éveinek folytatásaként az idei a családi vállalkozások megerősítését szolgálja. Az egymilliárd forintos keretösszegű programból vissza nem térítendő támogatásra is pályázhatnak a vállalkozások. A program tervezett lépéseiről dr. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára beszélt, aki Jankovics Róbert parlamenti képviselőnkkel együtt nyitotta meg az eszéki fórumot.

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog