erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Határok nélkül a Kárpát-medencében 05.17

Határok nélkül

2017. május 17. – Kossuth Rádió

Nem örül a román kormány a FUEN-konferenciának. Néhány napig Kolozsvár az európai kisebbségek fővárosa

Adásunkkal egy időben kezdődik Kolozsváron a FUEN-kongresszus, ahol az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója, a FUEN által kidolgozott Minority SafePack benyújtásához szükséges egymillió uniós aláírás összegyűjtésének szimbolikus elindítását is tervezik. Ott vannak Európa valamennyi őshonos kisebbségének képviselői. A FUEN elnökét, Vincze Lorántot kérdezte a Határok nélkül munkatársa.

 

A törvénybe foglaltak köszönő viszonyban sincsenek a hétköznapi gyakorlattal - A szlovák kisebbségi kormánybiztosi hivatal javítana a kisebbségi nyelvhasználat gyakorlatán

A vajdasági Magyar Nemzeti Tanácsnak mostantól egy éven át a saját ügyei mellett a többi szerbiai kisebbségi önkormányzat érdekeinek a képviseletét is fel kell vállalnia. Egy éven át ugyanis a Magyar Nemzeti Tanács koordinálja a húsz szerbiai kisebbségi önkormányzat munkáját, és állandó kapcsolat tart a szerb kormánnyal. A képviselettel járó feladatokról kérdezte a Határok nélkül munkatársa az MNT elnökét, Hajnal Jenőt.

A szlovák kormány mellett működő kisebbségi kormánybiztosi hivatal átfogó felmérést készített a hivatali kisebbségi nyelvhasználat gyakorlatáról

A szlovák kormány mellett működő kisebbségi kormánybiztosi hivatal átfogó felmérést készített a hivatali kisebbségi nyelvhasználat gyakorlatáról. A törvényben foglaltak és a mindennapi ügyintézés között finoman fogalmazva is hatalmas a különbség. Ennek felszámolására dolgozott ki tervet a Bukovszky László vezette kisebbségi kormánybiztosi hivatal. Vele beszélgetett a Határok nélkül tudósítója.

Közel 50 kilométernyi utat szándékoznak felújítani Arad megyében egy Békés megyével közös INTERREG-pályázat keretében

Közel 50 kilométernyi utat szándékoznak felújítani Arad megyében egy Békés megyével közös INTERREG-pályázat keretében. Az érintett határ menti aradi településeket bekapcsolnák a Transzeurópai Közlekedési Hálózatba, Békés megyében pedig több tucat közlekedési csomópontot fejlesztenének a közel 14 millió eurós uniós támogatásból. Az együttműködési szándéknyilatkozatot kedden írták alá az aradi megyeházán.

A délvidéki Tordán a hétvégén ünnepelték a falunapot és a templombúcsút

A délvidéki Tordán a hétvégén ünnepelték a falunapot és a templombúcsút. 100 évvel ezelőtt még mintegy 5000 lakosa volt a településnek, ma már 1200-ra tehető az itt élők száma. A fogyatkozás ellenére építik, szépítik a falujukat a tordaiak, abban bízva, hogy egyszer még szebb napokat is megér ez a kis település.

A szétszabdalt magyarságot a kultúrája köti össze, és ez érvényes a borkultúrára is

A szétszabdalt magyarságot a kultúrája köti össze és ez érvényes a borkultúrára is. Négy ország borait értékelték a 7. Nagy Honi Borversenyen, amelyet a délvidéki Horgoson rendeztek meg. Érkeztek minták Vajdaság mellett Magyarországról, Erdélyből, de Koszovóból is, amely félig-meddig a kadarka őshazája. Bacskulin Istvánt, a horgosi Szent Orbán Borlovagrend nagymesterét kérdezte elsőként a Határok nélkül riportere.

Szeretethíd Kárpát-medencei Önkéntes Napok

A Magyar Református Szeretetszolgálat május 19-20-án kilencedik alkalommal szervezi meg a Szeretethíd Kárpát-medencei Önkéntes Napok elnevezésű programját. A Szeretethíd fővédnöke idén Szilágyi Áron, kétszeres olimpiai, világ és európa bajnok vívó, egyházi fővédnöke pedig Kató Béla az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke.
A Szeretethíd központi megnyitója Nagyváradon lesz május 19-én, pénteken a Szigligeti Színház előtti téren. 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog