erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 5.18

Öt napon át Kolozsvár az európai kisebbségek „fővárosa“

– Krónika, MTI, hirado,hu, Határok Nélkül

Kolozsváron tartja éves kongresszusát szerdától vasárnapig az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN), az európai őshonos nemzeti kisebbségek ernyőszervezete, a rendezvény fontos programjai csütörtökön kezdődnek. A kongresszusra az európai kisebbségek több mint 200 képviselőjét, valamint romániai, magyarországi és európai intézmények képviselőit várják – áll az MTI által közölt beharangozóban. Az őshonos kisebbségeknek az európai kulturális hagyatékhoz való hozzájárulásáról tart előadást a rendezvényen Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa, és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is köszönti a kongresszust.

 

 

Kisebbségi nyelvhasználat: figyelmeztetés 578 községnek

 

 – Új Szó

 

A vizuális nyelvhasználat esetében talált a legtöbb hibát a kisebbségügyi biztos a kisebbségi nyelvek hivatali alkalmazásában. A napokban 578 községnek küldött figyelmeztető levelet, amelyben a kisebbségi nyelvtörvény előírásainak betartására szólította fel őket. A kisebbségügyi biztos tavaly összesen 656 települést önkormányzatát és több tucat államigazgatási szerv – járási hivatalok, szociális ügyi hivatalok, adóhivatalok – kérte meg egy kérdőív kitöltésére, ez alapján állította össze a kisebbségi nyelvek használatáról szóló jelentést. Csak olyan önkormányzatokat és hivatalokat szólítottak meg, amelyek a törvény hatálya alá esnek, vagyis olyan területen működnek, ahol a kisebbséghez tartozók aránya eléri a 20 százalékot.

 

 

 

Stabilitást hozott Szent László király

 

 Vitéz Anita – Magyar Hírlap

 

Halála után is igazságtevő, a Szent István-i államalapítást kiteljesítő uralkodó volt Szent László – derült ki a lovagkirály uralkodásának keresztény értékrendi vonásait tárgyaló budapesti konferencián. Szent László alakjának három fő aspektusa maradt fenn a hagyományban: személyében tisztelték a stabilizálót, aki kiteljesítette Szent István művét, miközben csodatevő és lovagkirály volt – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a Múltunk alapja – jövőnk oszlopa című konferencián szerdán a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. A Szent László-évet a Nemzetpolitikai Államtitkárság hirdette meg Szent László trónra lépésének 940. és szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából.

 

(A cikk teljes terjedelmében a Magyar Hírlap 2017. május 18-i számában olvasható)

 

 

 

Erdély

 

Kolozsvári civilek: folytatni kell a jogi küzdelmet

 

 – Krónika, Erdély Ma

 

Kitörő örömmel fogadták a többnyelvűségért küzdő civilek, hogy Kolozsvár egyik bejáratához kihelyezték az első háromnyelvű helységnévtáblát. Úgy vélik: folytatni kell a jogi küzdelmet, amely eredményesnek bizonyult. Bethlendi András, a Musai–Muszáj civil akciócsoport tagja eközben Neil Alden Armstrong amerikai űrhajós Holdra lépése pillanatában elmondott híres mondatát parafrazálva úgy fogalmazott: ez „kis lépés az emberiségnek, nagy lépés Kolozsvárnak”. Bethlendi rámutatott: azt követően, hogy számos politikus kudarcra ítélte az ügyet, a civilek kézbe vették, illetve újra politikai üggyé tették a többnyelvű helységnévtáblák kérdését, és ennek köszönhető, hogy sikerült célt érni.

 

 

 

Nyelvi diszkrimináció marosvásárhelyi iskolákban

 

– Krónika, transindex.ro, MTI, maszol.ro

 

A marosvásárhelyi Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) beadványai nyomán 17 vegyes (román és magyar) tannyelvű marosvásárhelyi tanintézetben állapította meg a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács a nyelvi diszkrimináció tényét – tájékoztatott szerdai közleményében a Cemo. Az MTI beszámolója szerint a jogvédő szervezet részletezte, a többi erdélyi várostól eltérően Marosvásárhelyen a magyar gyermekek többsége vegyes tannyelvű óvodák és iskolák magyar csoportjaiban, osztályaiban tanul.

 

 

 

Románia a határszigor híve

 

– Krónika

 

Románia annak ellenére folytatja a szisztematikus határellenőrzést, hogy az áprilisban bevezetett szigorított vizsgálat jelentős torlódást okozott a magyar–román határon, ugyanakkor alaposan felforgatta a határ két oldalán élő, a másik országba rendszeresen átjáró polgárok életét. A Krónika megkeresésére a bukaresti belügyminisztérium közölte, bár Magyarország – további tíz uniós tagállamhoz hasonlóan – felfüggesztette a schengeni határellenőrzési kódex alkalmazását, a román határrendészet folytatja az országba ki- és belépő valamennyi polgár és gépjármű ellenőrzését.

 

 

 

Biró Rozália: kvóta nélkül elképesztően lassan lehetne emelni a nők arányát a politikában

 

 – transindex.ro

 

A szórványképviselet elvével ellentétben a női kvóta bevezetése nem volt zökkenőmentes a szövetségen belül. Noha ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el ezt a módosítást az RMDSZ kongresszusa, a zilahi esemény helyszínén, folyosóbeszélgetéseken sokszor téma volt az intézkedés megkérdőjelezése. Egyes RMDSZ-es politikusok részéről a mikrofontól is elhangzottak olyan mondatok, amelyek szerint nem kellene kvótát biztosítani a női politikusoknak az RMDSZ-ben. Biró Rozália képviselőtől, az RMDSZ Nőszervezetének elnökétől azt kérdezték, hogy mivel érvelték meg a szervezeten belül a kvóta bevezetésének szükségességét.

 

 

 – Krónika

 

Kulturális programokon, sporteseményeken, valamint koncerteken vehetnek részt az érdeklődők a csütörtöktől vasárnapig tartó Szalontai Napokon. A rendezvénysorozat egy gyerekprogrammal egybekötött ünnepséggel kezdődik, amelyen Csepel a bicentenáriumi Arany János-év alkalmából egy meseparkot ajándékoz testvérvárosának, Nagyszalontának.

 

 

 

Nem csak a "román", hanem minden romániai meghurcolt emléknapja lesz május 14.

 

– transindex.ro

 

Elfogadhatatlan, hogy a kommunizmus ideje alatt, ártatlanul meghurcolt személyekről megemlékező törvénytervezet csak a románokra vonatkozzon. Az RMDSZ módosító javaslatban kérte a törvénytervezet szövegének az átírását, hiszen a kommunizmus ideje alatt nem csak románokat, hanem számos magyart és más nemzetiségűt zártak börtönökbe. Így, minden év május 14-én nem csak a románok, hanem minden meghurcolt előtt kell tisztelgünk” – fogalmazott Márton Árpád, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese. Kedden a képviselőház döntő házként fogadta el az RMDSZ Kovászna megyei parlamenti képviselőjének a módosítását, amely a PNL által kezdeményezett törvény-tervezetből szorította ki a nacionalista megfogalmazásokat.

 

 

 

Nem csak románból teljesítenek rosszul a magyar diákok. Mi az oka ennek?

 

– maszol.ro, transindex.ro

 

Jelentősen elmarad a magyarul tanulók teljesítménye a romániai átlaghoz képest - derül ki abból a felmérésből, amelyet Barna Gergő szociológus készítette el Kiss Tamás és Márton János szakemberekkel együtt. Barna Gergő szerint ha a magyar közösség és a döntéshozók nem tesznek plusz erőfeszítéseket, a magyar oktatás nem lesz képes ledolgozni a hátrányát, öt év kisérettségi és érettségi eredményei ugyanis azt mutatják, nem elegendőek az oktatási tárca, az állam nyújtotta lehetőségek.

 

 

 

Szülőföldön magyarul: sokan nem küldték be a kért dokumentumokat

 

– maszol.ro, Bihari Napló, szekelyhon.ro

 

Összesen 149 061 igénylést rögzítettek, amelyből 1843 hallgatói és 147218 nevelési, oktatási igénylés - olvasható Ady-Kovács-Ferenczi Noémi programkoordinátor közleményében. A hiányos igénylések száma 1132. A leggyakoribb hiány a szülő érvénytelen vagy hiányzó személyazonossági igazolványa. A hiánypótlás időszaka most következik. A jövő hét folyamán küldik ki a hiánypótlás-felszólításokat, amelyekre a kézhezvételtől számított 15 napon belül be kell küldeni a kért dokumentumot. Amennyiben a hiány nem pótlódik, az igénylés elutasításra kerül.

 

  

 

 Kivándorlás: Udvarhelyszéken árnyaltabb a kép

 

 – szekelyhon.ro

 

Míg a csíkszeredai szakközépiskolások jó része külföldön próbálna szerencsét, az udvarhelyszékiek inkább itthon maradnának – vélik a környékünkön található szakiskolák igazgatói. Noha a külföldi szezonmunkát sokan kipróbálnák, a frissen végzettek többsége inkább itthon képzeli el jövőjét.

 

 

 

Gyilkostón találkoznak a székelyföldi városvezetők

 

 – szekelyhon.ro

 

Gyergyószentmiklós lesz a házigazdája a székelyföldi polgármesterek legközelebbi találkozójának. A csütörtöki eseményt Gyilkostónál tartják. A helyszínválasztás nem véletlen – számolt be Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere. „Szeretném, hogy hangsúlyt kapjon Gyilkostó. Ennek az is feltétele, hogy minél több polgármester ismerje adottságait, lehetőségeit. Akár problémáit is, mert hogyha nagyobb pénzforrásokat szeretnénk az üdülőtelepre vonzani, azt elfogadhatóvá kell tenni akár politikai szinten is, és ebben szerepük lehet a városvezetőknek” – magyarázta Nagy Zoltán. Mint mondta, a székelyföldi városok találkozójának programját úgy állították össze, hogy a délután kezdődő munkamegbeszélést megelőzően bemutathassák a nagy vonzerővel bíró turisztikai attrakciót, az úgynevezett „vasalt utat”.

 

 

 

Kolozsváron megkezdődött a FUEN 62. kongresszusa

 

– maszol.ro

 

Kisebbségek vásárával és öt magyar megyei tanácselnök köszöntőjével kezdődött meg szerdán este a kolozsvári Napoca szállodában az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) 62. kongresszusa. „Ma este azt szeretnénk, hogy jobban megismerjenek bennünket: honnan jövünk, kik vagyunk, miért gondoljuk azt, hogy a nemzeti és etnikai sokszínűség bármely ország számára egyedülálló erőforrás, páratlan érték, amelyet óvni, gazdagítani kell” – hangzott el Horváth Anna, az RMDSZ ügyvezető alelnökének köszöntőbeszédében. „Hatalmas megtiszteltetés, öröm és büszkeség számukra, hogy a 32 európai ország 60 milliónyi őshonos nemzeti kisebbségeinek ernyőszervezete, a FUEN most először Erdélyben, a tegnap óta hivatalosan is többnyelvű Kolozsváron szervezi Kongresszusát” - kezdte beszédét a város volt alpolgármestere.

 

 

 

Ki támadja Romániából a Trianon-kutató csoportot

 

– Borbély Tamás – Figyelő

 

Kirohanást intézett Ioan-Aurel Pop román akadémikus a Babes Bolyai Tudományegyetem rektora az MTA „Lendület” Trianon 100 kutatócsoportja ellen. A 22 magyar történészből álló csoport pályázati úton harmincmillió forint támogatást nyert el, s a trianoni békeszerződéssel kapcsolatos ismeretek kiegészítését, összegzését és közzétételét tűzte ki célul egy ötéves projekt keretében. A rektor szerint a „magyar kormány önálló költségvetésű főosztályt hozott létre Trianon 100 elnevezéssel.” Erre reagálva Cozmin Gusa a Nemzeti Liberális Párt holdudvarához tartozó Realitatea TV hírtelevízió egyik részvényese kijelentette a Trianon 100 „az egész térség destabilizációjához vezető, intelligens szegregacionista bomba”.

 

A cikk teljes terjedelmében a Figyelő 2017. május 18-i számában olvasható.

 

 

Felvidék

 

Kisebbségi Alap a civil szervezetek támogatására

 

 – Felvidék Ma

 

A Kassai Magyarok Fóruma Lehetőségeink és jogaink címmel szervezte meg találkozóját a kassai Márai Stúdióban. A beszélgetésformát öltő est vendége Tokár Géza, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője volt. Nagyon kicsi a valószínűsége, hogy a formálódó szervezetet kielégítő módon lehessen koordinálni. A bizottság tagjainak megválasztása biztos konfliktusforrás, hiszen valamennyi szervezetünk más-más prioritást tart szem előtt. A kérvények, kérelmek és projektek elbírálásáról még szó sincs, hiszen az első nagy gond az öt, vagy inkább három megfelelő tag kiválasztása. „Véleményem szerint valamiféle választásokat hirdetnek meg. A törvények alapján én egy olyan modellt tudok elképzelni – ez talán működésképtelen és nagyon torz is –, hogy az egyes jelölteknek maguk mögé kell állítaniuk egy bizonyos számú civil szervezetet. A legtöbb támogatással rendelkező személy tagja lehetne a bizottságnak. De igazából nem tudom elképzelni, hogy ez miként működhet,” – vallotta be Tokár Géza.

 

 

 

Lesz elég elsős, a Rimaszombati járásban iskolabezárás nem fenyeget

 

 – hirek.sk

 

A Rimaszombati járás 36 magyar, illetve szlovák-magyar közös igazgatású iskolájába tavaly 479 kisgyereket írattak be, idén 463-at. Az összesített adatokban tehát kicsi az eltérés, helyenként viszont markánsabb. Almágyban például az előző tanévhez képest 14-ről 21-re nőtt a beíratott diákok száma. Az almágyi iskola gyűjtőiskolának számít. A Medvesaljáról és távolabbi falvakból is járnak ide diákok, persze a demográfiai hullámok itt is érezhetőek. Legjobban az összlétszám mutatja meg a különbséget. A járás legnagyobb iskolájába, a Rimaszombati Tompa Mihály Alapiskolába tavaly 45 diákot írattak be, idén 40-et, de jövőre valószínűleg ugyanúgy három osztály nyílik, mint idén. Az igazgató szerint a mérsékelten, ám folyamatosan csökkenő diáklétszám ellen nem tudnak mit tenni, az adatok rávilágítanak az ország és a régió problémáira.

 

 

 

Vajdaság

 

A nemzetek közötti viszonyokról tanácskoztak Topolyán

 

 – Pannon RTV, Vajdaság Ma

 

A nemzetek közötti viszonyok jók a vajdasági önkormányzatokban – állapították meg egy kerekasztal-beszélgetésen, amelyet Topolyán szervezett meg a tartományi önkormányzatokkal és a nemzeti kisebbségek jogaival foglalkozó tartományi titkárság. A községben élő nemzetek közötti viszonyokkal foglalkozó tanácsok feladatkörét bővíteni kell. Az önkormányzatok többségében van nemzetek közti viszonyokkal foglalkozó tanács, de mivel az utóbbi időben nem történnek bejelentések atrocitásokról, ezek a tanácsok nem aktívak. A házigazda Topolyán kívül Kishegyes, Ada, Zombor, Apatin, Zenta, Kúla, Törökkanizsa, Magyarkanizsa, Nagykikinda, Csóka és Szabadka képviselői vettek részt a tanácskozáson.

 

 

 

 

Középiskolások utazási költségeit támogatja a Tartományi Oktatási Titkárság

 

– Pannon RTV

 

Negyvenöt önkormányzat képviselője írt alá ma szerződést a Tartományi Oktatási Titkársággal a középiskolás diákok utazási költségeinek támogatásáról. 183 millió dinárról van szó, az illetékesek szerint pedig ez az összeg jövőre még nagyobb lesz.

 

 

 

22. Vajdasági Magyar Óvodás Színjátszó Találkozó Kishegyesen

 

 – Pannon RTV

 

Tíz településről tizenhárom óvodai csoport vett részt a 22. Vajdasági Magyar Óvodás Színjátszó Találkozón, Kishegyesen. Idén a színház körüli téren nem tartottak kézműves foglalkozásokat, helyette inkább a Kátai-tanyán szórakozhattak a gyerekek. Az óvodások műsorát zsűri értékelte, de helyezéseket nem osztottak, innen mindenki győztesként térhetett haza.

 

 

Kárpátalja

 

Kezdetét vette a Szól a Fülemüle III. Kárpátaljai Népzenei és Néptánc Tehetségkutató

 

– Kárpátalja

 

Közel 310 fiatal mérettetett meg május 12-én a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány által életre hívott Szól a fülemüle elnevezésű kárpátaljai népzenei és néptánc tehetségkutatón. A harmadik alkalommal megrendezett esemény elődöntőjén 35 produkció mutatkozott be a neves magyarországi szakmai zsűri előtt. A rendezvény megnyitóján felszólalók a magyar kultúra, hagyományok és a tehetség ápolásának a fontosságát emelték ki. Grezsa István kormánybiztos a rendezvény fő támogatója elmondta, hogy a magyar nemzet központja mindig is a magyar kultúra volt. Azzal, hogy Kárpátalján meg tudjuk mutatni egy szeletét az egységes magyar kultúrának, teljesítjük a ránk bízott feladatot.

 

 

 

Hatékony segítség kell a határ menti infrastruktúra fejlesztéséhez

 

 – Kárpátalja, karpatalja.ma

 

Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő a tegnapi strasbourgi plenáris ülésen felszólásában felhívta a figyelmet, hogy Ukrajnában továbbra sem megoldott az EU-ba való beutazás kérdése. A képviselő rámutatott: Ukrajna hét országgal határos, az EU-ba vezető kapuját pedig a legnyugatibb megye, Kárpátalja jelenti, amely négy uniós tagországgal határos. Az EU-ba irányuló forgalom nagy része Kárpátalján halad át, és ez a vízummentességgel csak fokozódni fog. A képviselőasszony hangsúlyozta, fontos, hogy a határátkelőhelyeken megszűnjön a több órás várakozás.

 

 

Az okos ember más sikereiből tanul

 

 – Kárpátalja

 

A helyi önkormányzatok és a territoriális hatalmi szervek reformja Ukrajnában: eredmények és új feladatok címmel kétnapos nemzetközi konferenciát tartottak múlt csütörtökön és pénteken az Európai Tanács Decentralizálás és territoriális konszolidáció Ukrajnában programjának keretében. A Kárpátaljai Megyei Tanács álláspontját Barta József, a Kárpátaljai Megyei Tanács első elnökhelyettese ismertette.

 

 

 

Városnapot ünnepeltek Huszton

 

 – karpatalja.ma

 

A kárpátaljai város fennállásának 927. évfordulóját méltatták május 14-én – közölte a mukachevo.net hírportál. Huszt születésnapját a virágokkal díszített központi téren ünnepelték népi együttesek fellépésével. A központi szökőkút mellett az Elit-táncstúdió flashmob tánccal szórakoztatta a jelenlévőket. Szlovákiai, romániai és magyarországi testvérvárosok képviselői is megtisztelték jelenlétükkel a rendezvényeket.

 

 

 

Fiatal kárpátaljai irodalmárok mutatkoznak be Budapesten

 

– MTI, karpatalja.ma

 

Négy harminc év alatti kárpátaljai irodalmár, Varga Nikolett, Marcsák Gergely, Kovács Eleonóra és Csordás László mutatkozik be a budapesti közönségnek a Magyar Írószövetség székházában május 25-én, csütörtökön. A találkozó az Írószövetség és a Kovács Vilmos Irodalmi Társaság (KVIT) közös Rész-e még? című új sorozatának első alkalma lesz, amelyen arra keresik a választ, hogy mihez kezdhet egy mai fiatal az olyan fogalmakkal, mint a határon túli, kisebbségi, nemzetiségi magyar irodalom.

 

Muravidék

 

 

 

Tudásszerzéssel, alkotással a munkaerőpiacra

 

2017. május 17. – Muravidéki Magyar Rádió

 

Olyan hasznos tudás és készség elsajátítását segíti a Kultúra a turizmusban című projekt, amelynek köszönhetően a nők könnyebben kerülhetnek a munkaerőpiacra. A projekt egy része Lendván zajlik, résztvevői pedig hímezni, varrni tanulnak, a foltvarrás művészetét is elsajátítva szebbnél szebb használati tárgyakat készítenek, amelyek minden bizonnyal a turisták érdeklődését is felkelthetik.

 

 

 

Őrvidék

 

25 éves a Felsőőri Kétnyelvű Gimnázium

 

 - Volksgruppen

 

Megalapításának negyedszázados jubileumát ünnepelte ma a Felsőőri Kétnyelvű Szövetségi Gimnázium a felsőőri vásár- és rendezvénycsarnokban. A műsor méltóképpen jelenítette meg az elmúlt huszonöt éves utat, és betekintést engedett az intézményben folyó intenzív és sikeres munkába.

 

 

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog