erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Határok nélkül a Kárpát-medencében 4.19

Határok nélkül

2017. április 19. – Kossuth Rádió

Bővül vagy nem bővült Romániában az anyanyelvhasználati jog az új egészségügyi törvénnyel? Az RMDSZ szerint igen, az Identitás Szabadságáért jogvédő csoport szerint nem

Nem biztosít a magyarok számára új nyelvi jogokat a romániai egészségügyi törvény múlt heti módosítása - állítja egy erdélyi civil jogvédő csoport. A múlt héten elfogadott törvény arról rendelkezik, hogy kötelező a kórházakban és szociális intézményekben a magyar nyelvet is beszélő személyzet alkalmazása ott, ahol 20% a nemzetiség aránya. Az RMDSZ szerint bővül az anyanyelv használatának a lehetősége.

 

Törvénytelen túlkapásnak tartja Kincses Előd ügyvéd, hogy a marosvásárhelyi katolikus iskola diákjainak szüleit kihallgatja a Korrupcióellenes ügyészség

A 0. és 9. évfolyamra a beiratkozás megtiltása, a szülők ügyészségi kihallgatása – ezek csak a mellékszálai a marosvásárhelyi Római katolikus teológiai líceum ellehetetlenítésének. A romániai Korrupcióellenes Ügyészség folytatja a nyomozati eljárást az iskola ellen, most a diákok szüleinek a kihallgatásával. Egy beidézett szülő Kincses Előd ügyvédtől kért segítséget. Tőle kért tájékoztatást a Határok nélkül riportere.

Interjú Berki Mariannával, az Egán Ede Alapítvány igazgatójával

A magyar kormány által indított Egán Ede kárpátaljai gazdaságélénkítő program keretében 20 milliárd Ft-os keretösszeg áll a kárpátaljai mezőgazdászok, egyéni vállalkozók és nagyvállalatok rendelkezésére. Pályázni többek között eszközbeszerzésre, és kapacitásbővítésre is lehet. A pályázatokat a programot lebonyolító Egán Ede Jótékonysági Alapítvány honlapján lehet benyújtani az egyéni vállalkozók, a mikro- és kisvállalkozások esetében május 5-ig, a nagy összegű pályázatok esetében pedig április 28-ig. A Határok nélkül tudósítójának mikrofonjánál Berki Mariannt, az Egán Ede Alapítvány igazgatóját hallják.

Szerbiában eddig közel 180 ezren igényeltek és kaptak magyar állampolgárságot

Szerbiában eddig közel 180 ezren igényeltek és kaptak magyar állampolgárságot. Az igény a honosítás könnyített úton történő megszerzése iránt továbbra is töretlen - hangsúlyozta Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja, akivel a Határok nélkül munkatársa beszélgetett.

 

Falumúzeumot létesítenek Tóthfaluban

Tóthfalu az a tipikus elzárt kis bácskai falu lenne, ahová a madár sem jár, ha az ott élők nem tanulták volna meg elődeiktől, hogy ha van összefogás, szabad nagyot álmodni. A 700 fős településnek sportakadémiája van, most pedig skanzent, azaz falumúzeumot létesítenek, illetve arborétumot, hogy odacsalogassák a turistákat, a kiránduló diákokat. A tervekről Faragó Zoltánt, a tóthfalui művelődési egyesület elnökét kérdezte a Határok nélkül munkatársa.

Mulatság, turista-látványosság és számvetés is: Juhmérés Mérában.

A tóthfalui nagy álmok után most jöjjön a kalotaszegi Méra, ahol az állattartók kihajtásra készülődését tupírozták fel egy kicsit turista-látványossággá.  A faluban a hét végén tartották a juhmérést. Régebben sok helyen tartottak ilyet, ma már egyre ritkábban. Vagy legalábbis a zenés-mulatságos részét elhagyják, csak a mérés gyakorlati részét, a fejést tartják meg.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog