erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 4.20.

Varsóban felavatták az 1956-os forradalom emlékművét

 – MTI, Magyar Idők, Híradó.hu, Gondola.hu, Demokrata.hu, Nemzeti Regiszter, Magyar Hírlap

Varsóban felavatták szerdán az 1956-os magyar forradalmat és a lengyelek szolidaritását jelképező emlékművet, az ünnepségen részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint Marek Kuchcinski, a lengyel szejm elnöke.

A varsói magyar nagykövetség épületével szemközti oldalon felállított emlékmű avatási ünnepségén Kövér László felidézte: ugyanezen a helyen 1986-ban, a magyar forradalom 30. évfordulóján, a lengyel Szolidaritás mozgalom radikális szárnya, a Harcoló Szolidaritás aktivistái egy transzparenst feszítettek ki "Wegry 1956. Pamietamy" (Magyarország 1956 Emlékezünk) felirattal.

 

Elutasította a képviselőház a székely zászló és himnusz teljes betiltását

 – transindex.ro, MTI, maszol.ro, hirado.hu, Krónika, Erdély Ma, Bihari Napló

Elulutasította a képviselőház szerdán a zászló- és himnusztörvény módosításáról szóló törvényhozói kezdeményezést, amely elfogadása esetén ellehetetlenítette volna a székely zászló kitűzését, illetve a székely himnusz megszólaltatását, nemcsak közintézményekben, hanem az ország egész területén. A tervezet célja az volt, hogy betiltsa a Románia által el nem ismert államok, vagy "az országon belüli hivatalosan el nem ismert régiók" zászlóinak kitűzését, illetve az "alkotmányellenes, szegregációs célokat követő entitások" himnuszának megszólaltatását. A törvénymódosítást tavaly februárban kezdeményezte 58 PSD-s és PNL-s törvényhozó. A szenátusban hallgatólagosan már elfogadottnak nyilvánított tervezetet most szavazattöbbséggel vetette el a képviselőház.

 

Az RMDSZ a kórházi anyanyelvhasználatról: nagy lépés a mostani

– Krónika, transindex.ro, maszol.ro, Bihari Napló

Állásfoglalást tett közzé az RMDSZ a magyar nyelv használatát biztosító törvény jelentőségéről az egészségügyben és a szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményekben. „Az RMDSZ következetesen kitart a nyelvi jogok alkalmazása és bővítése mellett. Munkánk szerves része ennek a törekvésnek parlamenti és esetenkénti kormányzati megvalósítása. A választások után most a parlamentben van lehetőségünk a törvényalkotásban előrelépni. A romániai politikai környezet nem mindig ad lehetőséget a jogok bővítésére, sőt, az utóbbi években a visszaszorítás, korlátozás időszakát éltük meg. Ezért nagy lépés ez a mostani, még akkor is, ha egyeseknek kevésnek is tűnik” – olvasható az Agerpres hírügynökség által idézett közleményben.

 

 

Erdély

Korodi: a szimbólumok szabad használatát biztosító törvénycsomagon dolgozik az RMDSZ

– transindex.ro, maszol.ro

Azt tapasztaljuk folyamatosan, hogy a székely zászló kitűzését folyamatosan törvényszéki eljárások büntetik és távolíttatják el, holott Romániában törvény nem tiltja használatukat. Ma a parlamentben egy olyan törvénykezdeményezést utasítottunk el, amely betiltotta volna a regionális szimbólumok, a székely himnusz és a székely zászló használatát. Meg kell érteniük a többségi pártok képviselőinek, hogy a kisebbségek szimbólumainak használata nem jelent veszélyt a román társadalomra, a nemzetállamra. Nem veszünk el semmit a többségtől, sőt, inkább hozzáteszünk” – hangsúlyozta Korodi Attila Hargita megyei képviselő kedden, április 18-án azt követően, hogy a képviselőház döntő házként utasította el azt a jogszabály-kezdeményezést, amely betiltaná a régiók zászlóinak kitűzését és a régiók himnuszainak éneklését. Korodi hozzátette, hogy jelenleg az RMDSZ parlamenti csoportja egy olyan törvénycsomagon dolgozik, amely lehetővé tenné a szimbólumok szabad használatát.

 

Apadhat a magyar előkészítőbe íratott gyerekek száma Erdélyben

– Krónika, transindex.ro, maszol.ro

Az RMDSZ tájékoztatása szerint a beiskolázási adatok 85 százalékos feldolgozottsága alapján 8 878 gyermek iratkozott be magyar előkészítő osztályba idén. A részadat alulmarad a tavalyihoz képest, amikor 9300 kisgyerek számára választottak a szülők magyar csoportot. Magyari Tivadar oktatásügyért felelős ügyvezető alelnök szerint az RMDSZ Minden magyar gyermek számít elnevezésű beiskolázási kampányának is köszönhető, hogy idén ennyi kisiskolást írattak magyar osztályba. A szövetség szerdai közleménye emlékeztet, hogy az alakulat szakmabeliek bevonásával, a történelmi magyar egyházak és a pedagógusok szakmai szervezetének közreműködésével olyan terveket dolgozott ki megyénként, amelyek megvalósítása esetén a magyar gyermekek a jelentős népességfogyás következtében is anyanyelvükön tanulhatnak.

 

Hosszú még az út a hatékony műemlékvédelemig

 – transindex.ro

Nemcemcsak a pénzhiány, hanem az intézmények mulasztásai is akadályozzák a műemlék épületek helyzetének rendezését, vélekedett Guttmann Szabolcs építész a Kolozsvári Rádió Hangoló című műsorában kedden, a Műemlékvédelmi Világnapon. Kolozsváron a műemlékek számbeliségét tekintve a címlista alapján Németországgal és más fejlettebb EU-s országokkal is felvehetjük a versenyt, de tüzetesebben vizsgálva kiderül, hogy a listán szereplő műemlékek kétharmadának állapotáról szinte semmit nem lehet tudni, bizonyos esetekben még azt sem, hogy egyáltalán létezik-e még a nyilvántartásban szereplő ingatlan.

 Erdély

Több mint 120 ezer lej gyűlt össze a kommandói iskolának

– transindex.ro, maszol.ro

Az RMDSZ országos akciójaként indított, adományozásra buzdító kampánya óta több mint 120 ezer lej gyűlt össze a januárban leégett kommandói iskola számára. Az anyagi támogatások mellet egyre több vállalkozó kínál fel segítséget. Az RMDSZ február 23-án közzétett felhívásában adományozásra buzdította a romániai magyar embereket. Azóta folyamatosan érkeznek adományok több helyi és határon túli településről. Magyarországi települések, valamint Kovászna megyei testvérmegyék is jelentős összegekkel támogatták az iskola újjáépítését. Közel félmillió forintos támogatást gyűlt össze a jótékonysági veszprémi megyebálon, illetve további 500 ezer forint a Zala Megyei Közgyűléstől.

 

Székelyföldi terrorvád: fellebbeztek a felek az elsőfokú ítélet ellen

 – maszol.ro, Bihari Napló

A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) is, és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) terrorizmussal vádolt székelyföldi aktivistái is fellebbeztek az utóbbiak ellen április hetedikén hozott elsőfokú ítélet ellen - közölte szerdán internetes oldalán a Székely Hírmondó. A bíróság honlapján közölt adatok szerint az ügyészség és az elítéltek egyike, Szőcs Zoltán is még a múlt héten fellebbezett a bukaresti táblabíróságon kimondott elsőfokú ítélet ellen. A másik elítélt, Beke István fellebbezését kedden iktatták a táblabíróságon. Beke ügyvédje egy héttel ezelőtt a Krónika című napilapnak nyilatkozott arról, hogy a vádlottak teljes felmentését kérik.

 

Anyanyelven beszélni a kórházakban

 – Bihari Napló

Az orvosi személyzet esetében diszkriminatív lenne nyelvi kritériumok alapján alkalmazni, fejtette ki dr. Gheorghe Carp, a Bihar megyei Sürgősségi Klinika menedzsere. A menedzser elmondta: parlamenti képviselőkkel is beszélt ezzel kapcsolatban, s valószínű, hogy a törvényt úgy fogják gyakorlatba ültetni, hogy nem orvosi személyzetet alkalmaznak, akik fordítókként dolgoznak majd. „Meglátjuk, mit is tartalmaznak majd pontosan a végrehajtási utasítások, s meg fogjuk tenni azt, ami szükséges.” – jelentette ki a Bihari Naplónak a megyei kórház menedzsere.

 

Csütörtökön kezdődik a Székely Kongresszus

– transindex.ro

Áprprilis 20-22. között három helyszínen – Marosvásárhelyen, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön tartják a Székely Nemzeti Tanács által kezdeményezett III. Székely Kongresszust. A kongresszus szervezői a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a Székelyföldi Regionális Tudományi Társaság, a Székely Nemzeti Múzeum, a Csíki Székely Múzeum és a Haáz Rezső Múzeum. A kongresszus kapcsán Izsák Balázs SZNT-elnök elmondta, Székelyföld jövője a valós Székelyföld-kép megerősítésében, a hagyományos keretekkel is számoló fejlesztések szakpolitikai elveinek megalapozásában rejlik, ehhez pedig Székelyföld szakmai és tudományos potenciáljának a felmérése és felmutatása elengedhetetlen feladat az akadémiai szféra számára.

 

 

Folytatódott a vásárhelyi szülők ügyészségi kihallgatása

– Krónika, MTI, Erdély Ma

A katolikus iskola alapításáról faggatta a korrupcióellenes ügyészség azt a három szülőt, akiknek szerdán délelőtt kellett megjelenniük a DNA vásárhelyi székházában. A szülők tűrhetetlen túlkapásról beszélnek.

 

Csütörtökön újra nekifutnak a katolikus gimnázium ügyének

 – maszol.ro

Csütörtökön dőlhet el marosvásárhelyi római katolikus gimnázium sorsa, mert a szerdai tanácsülést felfüggesztették – tudta meg a maszol.ro Csíky Csengelétől, a Civilek a Katolikus Iskoláért szülői csoport szóvivőjétől. Szerdai rendkívüli tanácsülés napirendjén az RMDSZ-frakció által benyújtott két határozattervezet szerepelt. Az egyik a római katolikus teológiai líceum jogi helyzetét tisztázta volna, a másik a következő tanév iskolahálózati terve volt, amely magában foglalja a katolikus tanintézményt is. Csíky Csengele elmondta, mindkét tervezetet formai okokból kifogásolta a jegyző, és a szakbizottságok szintjén is megkérdőjeleződött a törvényességük. Ezért az RMDSZ és a Szabad Emberek Pártja javaslatára a tanácsülést csütörtökön 14 óráig felfüggesztették. Az a döntés született, hogy létrehoznak egy vegyes bizottságot, amely kiküszöböli a két határozattervezet jogi hiányosságait.

 

Papíron maradt nyelvi jogok Romániában

 – Pataky István – Magyar Idők

Nem szankcionálják az anyanyelvhasználati jogot biztosító jogszabályok érvényesítésének elmaradását, ez az egyik fő akadálya Erdélyben a közintézményekben történő magyar ügyintézésnek. Egy új bukaresti törvénymódosítás az egészségügyben bővíti a kisebbségek nyelvi jogait, de a végrehajtás körül még sok a kérdőjel.

(A cikk teljes terjedelmében a Magyar Idők 2017. április 20-i számában olvasható)

 

Felvidék

Több elsős a komáromi magyar iskolákban

 – Új Szó

A város hét alapiskolájába 18-cal több gyereket írattak be az egy évvel korábbinál és 25-tel a két évvel ezelőttinél. 250 gyerek megy magyar, 136 szlovák iskolába (tavaly ez az arány 237:131, 2015-ben pedig 228:133 volt). Évek óta 60-65 százalék közötti a magyar iskolába íratott gyerekek aránya. Figyelembe véve, hogy Komáromban a lakosság nemzetiségi összetétele 60:40 százalék körüli a magyarok javára, elmondható, hogy a városban a magyar szülők magyar iskolába viszik gyereküket.

Felvidék

Egy lépéssel közelebb a krasznahorkai vár felújításának befejezéséhez

 – hirek.sk

Már a Szlovák Nemzeti Múzeum rendelkezésére áll a krasznahorkai vár felújításának építészeti tanulmánya. „Nagyon igényes folyamatról van szó, mivel azt szeretnénk, hogy a vár újra kapja meg az identitását, az eredeti hangulatát, egyúttal azt szeretnénk, hogy a 21. század látogatóit szolgálja, ez azt jelenti, hogy bizonyos modern elemeket is be kell vezetni” – magyarázta a Szlovák Nemzeti Múzeum vezérigazgatója, Branislav Panis.

 

R7-es déli gyorsforgalmi út - újabb lehetőség

 – hirek.sk

Nyitra Megye Önkormányzata 2015-ben módosította területrendezési tervét. Az MKP képviselőcsoportja még a folyamat elején benyújtotta két sarkalatos módosító indítványát a gyorsforgalmi utak Nyitra megyét érintő szakaszai majdani nyomvonalának módosítására. Hamarosan megnyílik az országos területrendezési terv módosításának lehetősége. Farkas Iván, az MKP gazdaságpolitikai alelnöke szerint ezzel Érsek Árpád számára lehetőség nyílik arra, hogy legalább részben megvalósíthassa választói elvárásait.

 

Biztató beiratkozási eredmények a Párkány környéki iskolákban

 – Új Szó

Párkányban három, Zselízen és Muzslán két első osztállyal indulhat a 2017/18-as tanév. A zselízi és a muzslai alapiskola elégedett a beiratkozási eredménnyel, viszont Párkányban több gyerekre számítottak.

 

Végre két nyelven beszél a szlovák vasút

– Magyar Nemzet, MNO

Ötvennégy vasútállomáson helyez el év végéig kétnyelvű, szlovák-magyar helységnévtáblákat a szlovák állami vasúttársaság (ZSR). Ezzel évtizedes mulasztását törleszti északi szomszédunk, hiszen ez a jog már évek óta minden olyan településen megilletné a kisebbségi közösséget, ahol számaránya eléri a húsz százalékot. A névtáblakérdés megoldását célzó kezdeményezéseknek civil és politikai története egyaránt hosszú, a Kétnyelvű Dél-Szlovákiáért mozgalom hosszú évek óta folytat gerillaharcot és szereli fel a magyar feliratokat a közutak mellé, amelyeket rendre eltávolítottak. A helyzet mostani megváltozásának a tavalyi parlamenti választás ágyazott meg. Akkor először a Háló (Siet) nevű párté lett a közlekedési tárca, de miután az a párt feloszlott, az akkor már ott államtitkárként dolgozó Érsek Árpád, a Híd–Most képviselője került a miniszteri székbe.

 

Vajdaság

Topolyán megnyílt a Juhász Erzsébet-emlékév

 – Pannon RTV

Hetven évvel ezelőtt született Juhász Erzsébet topolyai származású írónő. Az 51 éves korában elhunyt, vajdasági és magyar irodalomban egyaránt jelentős alkotóra szülővárosában emlékeztek koszorúzással, Csernik Attila grafikusművész kültéri alkotásának bemutatásával, valamint irodalmi kerekasztal-beszélgetéssel. A topolyai önkormányzat a 2017-es évet Juhász Erzsébet-emlékévvé nyilvánította.

ajdaság

A zentai bolyaisok sikerei

 – Pannon RTV, Vajdaság Ma, Vajdasági RTV

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium kimagasló sikereket elért diákjai mutatkoztak be sajtótájékoztatón a városházán. Az intézmény vezetői elmondták, hogy ők csak lehetőséget adnak, hogy a gyerekek kibontakozzanak. Egy nemzetközi versenyen elért siker több éves munka eredménye. Ugyanakkor mindez nem valósulhatna meg, ha a gyerekek nem szeretnék azt, amit csinálnak. A másodéves diákok közül Szabó Imre történelem, Szögi Roland pedig matematika terén ért el nemzetközi sikereket, míg a végzős diákok közül Bencsik Blanka és Ali Arszen ért el kiváló eredményeket az informatika területén.

 

Kevesebb diák Vajdaságban

 – Magyar Szó

A nemzetek egyenjogúságával foglalkozó bizottság negyedik ülését tartották meg szerdán a Tartományi Képviselőházban. A bizottsági ülés napirendjén a Vajdaságban működő általános és középiskolákban tanuló diákok létszámára vonatkozó 2015/2016. évi adatok, továbbá a 2016/2017-es iskolai évben beiratkozott elsős tanulók számadatai szerepeltek. A 2016/2017-es iskolai évben az előző tanévhez képest 1883-mal, azaz 1,25% százalékkal kevesebben iratkoztak be általános iskolába. A felmérésben külön súlyt helyeztek a tartományra jellemző, különböző nemzeti kisebbségi nyelveken zajló oktatásra. A szerb nyelv mellett Vajdaság területén magyar, román, szlovák, ruszin és horvát nyelven folyik oktatás. A tegnap bemutatott adatok alapján folytatódik az előző évi tendencia, vagyis a kisebbségi és a többségi nyelven tanuló diákok létszáma egyaránt csökken.

 

Magyar Tanszék: Átadták az esszépályázat díjait

 – Vajdaság Ma, Vajdasági RTV

Átadták az egyetemista esszépályázat díjait az újvidéki Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén. A tanszék ötödik alkalommal hirdette meg esszépályázatát egyetemi és mesterhallgatók, valamint doktoranduszok számára. Az idén 25 pályamunka érkezett be, dr. Samu János, a bizottság elnöke elmondta, a zsűri elégedett a munkákkal, a témák kapcsán kiemelte: „Rendkívül változatosak ezek a témák, ez mind a 25 pályaműre jellemző, a szubjektív hangnem, az erőteljes retorizáltság. A témakörök pedig a személyes életbölcselettől, a szerelemfilozófián át az internet logikájáig, irodalmi témák feldolgozásáig terjednek" – tette hozzá.

 

180.000 szerb-magyar kettős állampolgár van

– Vajdasági RTV, Újvidéki Rádió

Mintegy 180.000 szerbiai állampolgár vette fel eddig a magyar állampolgárságot - közölte Babity János szabadkai magyar főkonzul az Újvidéki Rádiónak adott interjújában. Babity János a Hangadó szerda című műsor vendégeként elmondta, a vajdasági magyar közösség jelentős hányada rendelkezik már magyar állampolgársággal. Országos szinten 180 ezer főről beszélhetünk, tette hozzá. „Mindennek nyomán csökken ugyan az állampolgárságot igénylők száma, de a folyamat nem zárult le. Ugyanakkor a kettős állampolgároknak adminisztratív kötelezettségei is vannak” – mutatott rá Babity. A főkonzul hangsúlyozta, nem lát olyan területet a magyar-magyar kapcsolatok terén, ahol ne lenne felfedezhető a közeledés motívuma. Arról is szólt, hogy Szerbia és Magyarország politikai kapcsolatai soha nem voltak ilyen jók, ezen a síkon pedig több olyan programot lehet megvalósítani, mint amilyen a Prosperitati Alapítvány ügye.

Vajdaság

Kárpátalja

Megújult a nagyszőlősi kórház gyermekosztálya

 – karpataljaszeretlek.hu, karpatalja.ma

Magyarországi támogatással hozták rendbe a Nagyszőlősi Járási Kórház gyermekosztályát. A 480 ágyas intézmény 108 ezer fő lakosságnak biztosítja a fekvőbeteg-ellátást, közülük 30 679 kiskorú. A kifejezetten gyermekeket ápoló két részleg 45 és 30 ággyal rendelkezik, és közel háromezer gyermeket gyógyítanak meg itt évente. Grezsa István kormánybiztos, Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke és Szalipszki Endre főkonzul 2016. márciusi látogatásukon határozták el, hogy – konzultálva Bíró Erzsébettel, a Megyei Egészségügyi Főosztály igazgató-helyettesével – jelentős támogatást nyújtanak az intézménynek.

 

Ljubov Nepop kiáll az ukrajnai kisebbségek nemzeti identitása mellett

 – karpatalja.ma, Magyar Idők

A nemzeti kisebbségek nyelvének megőrzése nem akadálya az államnyelv elsajátításának, s nincs létjogosultsága a hasonló szembeállításoknak – hangsúlyozza Ljubov Nepop, Ukrajna budapesti nagykövete a Magyar Időkben megjelent írásában. Nepop szerint nem újdonság, hogy Ukrajna nem ismeri el a kettős állampolgárságot. Ezt tartalmazzák a jogszabályok is. – Ugyanakkor Ukrajna számára vitathatatlan tény, hogy számunkra rendkívül fontos a nemzetiségi béke megőrzése és az egyetértés. Elítéljük a nemzetiségi megkülönböztetés bármilyen formáját.

 

Vízum nélkül utazhatunk nyártól az EU területére – A várható változásokról Szalipszki Endre főkonzult kérdeztük

 – Kárpátalja

A brüsszeli ígéretek szerint hamarosan vízum nélkül utazhatunk az Európai Unióba. A várható változásokról Szalipszki Endrét, Magyarország beregszászi főkonzulját kérdeztük. Szalipszki Endre elmondta: Biometrikus útlevélbe nem fogunk vízumot tenni, ha valamikor júniustól valóban életbe lép a vízummentesség, hisz az maga egy olyan okmány, amely lehetővé teszi az Európai Unió schengeni övezetébe a belépést. Ugyanakkor kishatárforgalmi engedélyt változatlanul adunk ki majd, nem szűnik meg ez az útiokmánytípus.

 

Kárpátalja

Magyar Levente államtitkár kárpátaljai tájékoztatói az Egán Ede gazdaságfejlesztési programról

– Kárpátalja

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára 2017. április 20–21-én a Felső-Tisza-vidéken, a Nagyszőlősi és a Beregszászi járás településein helyi üzletembereknek, vállalkozóknak fórumokat és tájékoztatókat tart az Egán Ede gazdaságfejlesztési terv második szakaszának lehetőségeiről, különös tekintettel a megpályázható támogatások kategóriáira, valamint a kedvezményes hitelekre. A szakmai fórumok és tájékoztatók nyilvánosak.

 

A Rákóczi-főiskolára felvételizők figyelmébe

– Kárpátalja

Tovább bővítette képzési kínálatát 2017-ben a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola. Az idei felvételi kampánnyal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról dr. Szakál Imrét, az oktatási intézmény felvételi bizottságának felelős titkárát kérdezte a Kárpátalja lap. Szakál Imre többek között elmondta: Az elmúlt esztendőhöz hasonlóan öt szakra hirdetünk felvételt azok számára, akik a 9. osztály, tehát az általános iskola befejezése után felsőfokú szakképzésen (molodsij szpecialiszt) kívánják nálunk folytatni tanulmányaikat: szociális munka, óvodapedagógia, alkalmazott matematika, turizmus, valamint számvitel és adóügy.

 

Lelket is gyógyító segítség egyházi közvetítéssel

 – M. Orbán András – Magyar Hírlap

A Katolikus Karitász évek óta folyamatosan figyelemmel kíséri a kárpátaljai magyarok sorsát, különféle módon segíti őket a családok és a napi közösségi ellátásban részt vevő intézmények támogatásával. Écsy Gábor atya, a szervezet országos igazgatója ezúttal azért utazik, hogy orvosi műszereket adjon át két, gyermekeket ápoló intézményben, továbbá adományokat egy családnak, amelynek lakhatási körülményein is igyekszik javítani. Az ukrajnai kormányzat kevéssé törekszik arra, hogy javítson a helyzeten, a kettős állampolgárságot ráadásul ellenzi.

 

 

Muravidék

Megfelelő szakmát a régió fejlődéséért

 – Muravidéki Magyar Rádió

Folytatódik a Right Profession – Megfelelő szakmát a régió fejlődéséért című határon átnyúló projekt. Célja továbbra is a munkaerőpiac szerkezeti aránytalanságainak csökkentése és a hiányszakmák fiatalokkal való megismertetése.

 

A Muravidék a ljubljanai piacon

 - Népújság

Ahogy a tavaszi virágok kibontják a szirmaikat, úgy bonyolódnak le sorban a rendezvények a Ljubljanai Balassi Intézetben. Ezúttal a Muravidéki Húsvéti Vásárra és a Zala zenekar lemezbemutató koncertjére került sor.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog