erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Határok nélkül a Kárpát-medencében 4.18.

 Határok nélkül

2017. április 18. – Kossuth Rádió

A magyar állampolgárság nemcsak jogokkal, de kötelezettségekkel is jár – A könnyített honosítástól a kárpótlási ügyek intézéséig mindenben segítenek a Demokrácia Központok munkatársai

Könnyített honosítás, útlevél, személyi, anyakönyveztetés, vagy kárpótlási ügyek – mindezeknek intézésében segítenek a Demokrácia Központi munkatársai. Növekszik a könnyített honosítást igénylők száma Maros megyében - mondja Kirsch Attila, a marosvásárhelyi Demokrácia Központ vezetője, aki hangsúlyozza: a honosítási iroda aktívan részt vesz a jövő évi magyarországi választásokon való részvételhez szükséges regisztráció ügyintézésében is.

 

Egyedül nem megy - vagy csak sokkal nehezebben. Új magyar érdekképviselet a Felvidéke a Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetsége

Tavaly ősszel kezdett szerveződni a felvidéki magyar vállalkozók szövetsége, majd idén januárban tartotta alakuló ülését az új érdekképviseleti szervezet, hogy az innovatív gondolatok és csoportok felkarolásával és támogatásával elősegítse az otthonmaradást, végső soron a felvidéki magyarság megmaradását. Az alakuló ülést követő négy hónapban sem állt meg a munka, új tagokkal bővült a szervezet, mondta a Határok nélkül munkatársának Iván Tamás, a Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók szövetségének elnöke.

Szülőföldjén tartani a magyarságot, ez nemcsak a Felvidéken, de Délvidéken is nagy kihívás

Magyarcsernye és Torontáltorda két szomszédos közép-bánsági település a Vajdaságban. Mivel a Bánságot jobban sújtja a munkanélküliség, innen nagyobb az elvándorlás, mint a Bácskából. Akik azonban maradnak, nagy számban vesznek részt a magyar kormány által támogatott vajdasági magyar gazdaságfejlesztési program pályázatain remélve, hogy megélhetést biztosíthatnak családjuknak. A Határok nélkül munkatársának összeállításában elsőként Bicók Tibort hallják Magyarcsernyéről.

A Kárpát-medence számos településére eljutottak a Gulág emlékév programjai

A Kárpát-medence számos településére eljutottak a Gulág emlékév programjai. Matuska Márton, az 1944-es 45-ös délvidéki magyarirtás kutatója számos rendezvényen vett részt határon innen és túl. Ternovácz Istvánnal arról beszélgettek, hogy mit tudnak az anyaországban, vagy a Kárpát-medence más régióiban a délvidéken történtekről.

Magyar Bukarest címmel írta meg a román főváros magyarságának történetét Hentz Hilda

Évszázadokon át fontos magyar központ volt Bukarest, intézményrendszerrel és pezsgő kulturális élettel. De az városi legenda, hogy Budapest után itt él a legtöbb magyar, mert ennek semmi számszerű bizonyítéka nincs. A rendszerváltás után pedig csak csökken a bukaresti magyarság száma. Magyar Bukarest címmel írta meg a román főváros magyarságának történetét Hentz Hilda. A könyv születéséről és a bukaresti magyarság múltjáról beszélgetett a szerzővel a Határok nélkül munkatársa.

Mosolypark címmel jótékonysági koncertet adott a délvidéki Horgoson a Magyar Országgyűlés képviselőinek énekkara

Mosolypark címmel jótékonysági koncertet adott a délvidéki Horgoson a Magyar Országgyűlés képviselőinek énekkara, valamint a velük baráti kapcsolatot ápoló magyarkanizsai Cantiléna kamarakórus. A bevételből játszóteret kapnak majd a helybeli gyerekek. Elsőként Gutási Mártát, a Cantiléna kamarakórus elnökét kérdezte a Határok nélkül riportere.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog