erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 4.19.

Félmilliárd forintra pályázhatnak a muravidéki magyar vállalkozások

 – MTI, Kormány.hu, Erdély Ma, hirado.hu, Világgazdaság

Félmilliárd forint gazdaságfejlesztési forrást biztosít Magyarország a muravidéki magyar vállalkozásoknak 2017-ben - mondta Kiss-Parciu Péter határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár.

A politikus egy lakossági fórumon vett részt a muravidéki Dobronakon, ahol háromszáz érdeklődő előtt jelentette be a Kárpát-medence legkisebb határon túli közösségét célzó gazdasági fejlesztési program indítását. Kiss-Parciu Péter elmondta, hogy három kategóriában hirdetnek pályázatot a térségben. Az elsőben a mezőgazdasági tevékenységet támogatják, azon belül is a parasztgazdaságokat, hogy azok versenyképessé válhassanak. A másodikban a kis- és középvállalkozók pályázhatnak eszközbeszerzésre, illetve kisebb beruházásokra. A harmadik a turizmus fejlesztését célozza meg, ebben mikro- és kisvállalkozások pályázhatnak kapacitás bővítésre és innovációra.

 

Folytatja a DNA a marosvásárhelyi szülők kihallgatását

– MTI, Krónika, transindex.ro, maszol.ro, szekelyhon.ro, hirado.hu

Marosvásárhelyen folytatódik a Római Katolikus Gimnáziumban tanuló diákok szüleinek az ügyészségi kihallgatása – tájékoztatta kedden az MTI-t Kincses Előd ügyvéd, akitől egy beidézett szülő kért ügyvédi segítséget. Kincses Előd elmondta, egy olyan szülő kereste meg, akit szerdára idézett be kihallgatásra az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA), mely a Római Katolikus Gimnázium létrehozásának a körülményeit vizsgálja. Csíky Csengele szülő, a Civilek a katolikus iskoláért csoport szóvivője az MTI-nek elmondta, négy olyan szülő szerdai beidézéséről tudnak, akiknek egyik gyermeke a katolikus iskolába, másik gyermeke pedig az Unirea Főgimnáziumba jár. E két tanintézet osztozik az egykori II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium épületein, amelyeket a román állam visszaszolgáltatott a katolikus egyháznak.

 

Magyarország

 

Az erdélyi magyarokat gyalázta a jobbikos

 – Magyar Idők,

A határon túli magyarságot sem kímélő megjegyzéseket tett a Jobbik szolnoki elnöke párttársa, Szávay István országgyűlési képviselő közösségi oldalán. Szotyori-Lázár Zoltán azután kritizálta az Erdélyben élőket, hogy Borbély Zsolt Attila politológus, a Jobbik egykori nemzetpolitikai kabinetvezetője nemzetárulónak nevezte Vona Gábor pártelnököt. Szotyori szerint „az erdélyi magyarság nagyobb része – az észak-amerikai indiánokhoz hasonlóan – megvehető egy marék üveggyönggyel. Ez a marék üveggyöngy a kettős állampolgárság volt.” A szolnoki politikus ezért „kezdi azt hinni – bármennyire is keserű kimondani – hogy nem érdemelték meg. Köreikben ugyanis még a magyarországinál is nagyobb mértékű az elhülyülésre hajlamosság.”

 

Erdély

Nyelvhasználat: meddig várjon a magyar beteg?

 – Krónika, MTI, Erdély Ma, Bihari Napló

Félrevezetőnek és károsnak tartja a nyelvi jogok bővülésének „ünneplését" az egészségügyi törvények múlt heti módosításával kapcsolatban az Identitás Szabadságáért Jogvédő Csoport (AGFI), amely szerint a törvénymódosítás nem biztosít új nyelvi jogokat. Szabó Béla, a marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozatának vezetője úgy véli, az anyanyelvhasználatról szóló friss törvény ellentmond a felsőoktatás minőségét ellenőrző bizottság szabályának.

 

Terrorvád: fellebbezett az ügyészség

 – szekelyhon.ro, Krónika

Az ügyészség elégedetlen a Szőcs Zoltán és Beke István perében született alapfokú ítélettel és fellebbezett a bukaresti táblabíróságon – mondta el Dragoş Cristian Lică, Beke István ügyvédje. A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) ügyészeinek a fellebbezését már április 13-án iktatták a bukaresti táblabíróságon, épp aznap, amikor Beke István kézhez kapta a végzést az alapfokú ítéletről.

 

Újabb szülői csoporttal gyűlhet meg a baja a tanfelügyelőségnek

– szekelyhon.ro, Krónika

Hivatalos választ még nem kapott a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Gimnázium vezetősége a tanfelügyelőség részéről az előkészítő osztályba való túljelentkezés megoldásával kapcsolatban, de telefonon közölték velük, hogy csak azután döntenek, miután megoldódik a Római Katolikus Teológiai Gimnázium ügye. Ez az időpont viszont elég megfoghatatlan, figyelembe véve, hogy milyen helyzetbe kényszerült a katolikus iskola.

 

Ne igyunk előre

 – Rostás Szabolcs – Krónika

A Krónika vezércikke szerint „a bukaresti parlament által a múlt héten elfogadott törvényt az RMDSZ úgy tálalta, hogy lehetővé vált a magyar nyelv használata az egészségügyben és a szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményekben. Holott ezek után továbbra sem látni garanciát arra, hogy anyanyelvükön fogják ellátni a magyar pácienseket az erdélyi települések kórházaiban (kivéve persze a tömbmagyar vidékeket), és ami ennél is lényegesebb: nem tudni, miként fogják megoldani a magyarul értő orvosok, asszisztensek, szociális gondozók „előteremtését”. Merthogy a jogszabály gyakorlatba ültetése terén alapvető fontossággal bíró alkalmazási módszertan kidolgozásának feladata éppenséggel a kormányra hárul, amely a végtelenségig elhúzhatja ezt a folyamatot, ahogy számtalan más esetben volt már rá példa. Úgyhogy tényleg hurráoptimizmusnak tűnik előre inni a nyelvi jogok kibővítésére”.

 

 

Felvidék

Csáky: az ellentétek feloldása érdekében meg kell ismernünk egymás szempontjait

 – hirek.sk

Csáky Pál, a Magyar Közösség Pártja európai parlamenti képviselője a Római Szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából három nyelven kínálja az érdeklődőknek az Egy hang Közép-Európából című könyvét. A kötetről és az azzal kapcsolatos politikai kérdésekről kérdezte a szerzőt a hirek.sk portál. Csáky az interjúban elmondta, hogy a magyar kormány és a külhoni magyarok kapcsolatában „hangsúlyosabban kellene érvényesíteni a hatékony beleszólás lehetőségét”. „Láttuk, hogy 2010-ben a magyar állampolgársági törvény elkapkodott elfogadása milyen problémákat okozott Szlovákiában. Most elsősorban komplex programokra volna szükségünk, s azokat a valós teljesítés alapján kellene odaítélni. A kulturális és oktatási programok mellett gazdasági programokra is gondolok” – jelentette ki a politikus.

 

Segítenünk kell felvidéki testvéreinknek”

 – Felvidék Ma

Vannak emberek, akiknek szavára mindig odafigyelünk. Nem az ékesszólásuk miatt, éppen ellenkezőleg: egyszerű, sallangtalan mondatokba tudják foglalni világos gondolataikat, amelyeket tetteikkel, egész lényükkel hitelesítenek. Ilyen személyiség Kozma Imre irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke.

 

Palóc Húsvét a Füleki Várban

– Körkép.sk

A szervezők legnagyobb örömére a szokatlanul morcos áprilisi időjárás nem rendezte át a füleki Palóc Húsvét programtervét, sőt csaknem egész nap napsütéssel kedveskedett nekik és a látogatóiknak. A Füleki Városi Művelődési Központ és társszervezői, a Füleki Vármúzeum, a Csemadok Füleki Alapszervezet és a Füleki Közhasznú Szolgáltatási előkészítésével 12. alkalommal rendezték meg a Palóc Húsvétot, melyet a nap folyamán több mint ezren látogattak meg Fülekről, Ragyolcról, Losoncról, Tornaljáról és régió egyéb helyeiről.

 

Vajdaság

 

Tehetségkutató verseny a Majsai Úti Általános Iskolában

 – Pannon RTV

Tehetségkutató versenyt szerveztek a szabadkai Majsai Úti Általános Iskolában. A rendezvényt idén szervezték meg először. A gyerekek nagy érdeklődést mutattak az esemény iránt, így minden bizonnyal jövőre is megrendezik a vetélkedőt. Feszülten várják a diákok a színpadra lépés pillanatát. Mintegy 70 tanuló vállalkozott arra, hogy félelmeit legyőzve megmutassa a színpadon, hogy mit is tud. Először az alsós tanulók versenyeztek, majd a felsősök következtek. Színpadra lépés előtt azonban mindenkinek meg kellett küzdenie a lámpalázzal.

 

Kárpátalja

 

Nyugdíjas élet salánkiasan – Interjú a Fodó-díjas Józan Lajossal

 – karpatalja.ma

A KMKSZ Választmánya március 4-i választmányi ülésén Fodó Sándor-díjjal tüntette ki Józan Lajos nyugalmazott református lelkipásztort, aki Visken, majd Huszton szolgálva évtizedeken át aktív szereplője volt a felső-Tisza-vidéki magyar közéletnek. Lelkészi hivatása mellett politikai szerepet is bátran vállalt a magyar közösség érdekeinek védelmében, igazi emblematikus személyisége volt Huszt magyarságának. Mindezek mellett jelentős történeti és családtörténeti kutatást is végez. A tiszteletes urat több mint 35 éves áldozatos lelkészi munkája után tavaly ősszel nyugdíjazta a Kárpátaljai Református Egyházkerület vezetése.

 

Muravidék

Befektetés a mezőgazdasági termelésbe

 – Muravidéki Magyar Rádió

A Szlovén Mezőgazdasági és Erdészeti Kamara Muraszombati Intézete nyílt napot szervezett, amelyen elhangzott, hogy a mezőgazdaságban hamarosan olyan új pályázat indul, amilyenre Szlovéniában még nem volt példa.

 

Őrvidék

Ceglédiek látogatták meg az őrvidékieket

 – Volksgruppen

Húsvét négy napjára Magyarországról azaz Ceglédről érkeztek látogatók az Őrvidékre. A ceglédi Honvéd Sportegyesület 34 fős csapata Kelemen László az alsóőri UMIZ intézményvezetőjének közvetítésével érkezett a burgenlandi magyarokhoz.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog