erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 3.17.

 – MTI, Magyar Hírlap, HVG, MNO, Maszol.ro, Transindex.ro, Híradó, 444.hu, Székelyhon.ro, ATV, Figyelő, Magyar Idők, kormany.hu, Index

Elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek nevezte az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú megjelenítését is Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök helyettes.

A kormányfő helyettese csütörtökön Budapesten újságírók előtt ezzel indokolta azt a törvényjavaslatot, amelyet Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel együtt jegyeznek. Kérdésre jelezte: a kormány kész állami támogatást nyújtani az Igazi Csíki Sör gyártásához és helyzetbe hozná a kézműves söröket is. Semjén Zsolt elmondta: a javaslattal, amelyet jövő héten kezd tárgyalni az Országgyűlés, az önkényuralmi jelképek tilalmát kiterjesztik majd a kereskedelmi célú termékekre is. Rámutatott: Európának ezen részén a magyarság megszenvedte mind a náci, mind a bolsevik rémuralmat, ezért jogos, hogy gazdasági haszonszerzés céljából ne lehessen ilyen jelképeket felhasználni.

 

Először rendeztek Kárpát-medencei gazdasági konferenciát és kiállítást

– Krónika, MTI, hirado.hu, Magyar Idők, Vajdaság Ma, Pannon RTV

Megnyílt az első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal megrendezett Kárpát-medencei gazdasági konferencia és kiállítás csütörtökön Hajdúszoboszlón. Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára megnyitójában kiemelte: a rendszerváltás óta sokan sokat tettek annak érdekében, hogy a Kárpát-medencei magyarság gazdasági értelemben is erősödjön, de senki nem tett annyit, mint az utóbbi egy évben a magyar kormány. „A kormány által biztosított mintegy 150 milliárd forintból soha nem látott léptékű fejlesztések valósulnak meg a délvidék legdélebbi pontjától a kárpátaljai hágókig, Kézdivásárhelytől Pozsonyig" – tette hozzá Magyar Levente.

 

Megérkezett Magyarországról Kárpátaljára a kanyaró elleni oltóanyag első szállítmánya

 – MTI, mno.hu, hirado.hu, ATV, Infrorádió, Webrádió, karpatalja.ma, Határok Nélkül

Megérkezett Kárpátaljára csütörtökön annak a 20 ezer adag kanyaró elleni oltóanyagnak az 5 ezer dózis vakcinát tartalmazó első szállítmánya, amelyet a magyar kormány ajánlott fel humanitárius segélyként egy hónapja az ukrajnai megyének, hogy megakadályozható legyen a fertőző kór átterjedése a területére a szomszédos Romániából. A kanyaró elleni vakcinákat Ungváron, a Kárpátalja megyei Közegészségügyi és Járványügyi Szolgálatnak adta át Buhajla József, Magyarország ungvári főkonzulja. A diplomata a sajtónak nyilatkozva elmondta: a romániai kanyarójárvány kitörése után az ukrán egészségügyi hatóság megkereste a Miniszterelnökség kárpátaljai kormánybiztosságát, hogy segítsen pótolni a fertőző betegség elleni védőoltáshoz szükséges vakcinákat, amelyekből Kárpátalján hiány van.

Vezető hírek

Híd lett a Híd, a fiatalok kedvence Kotleba

 – Új Szó

Érdekes eredményeket hozott a tavalyi parlamenti választásokon készült exit-poll felmérés mélyebb elemzése, amelyet tavaly év végén hoztak nyilvánosságra. A Híd választóinak többségét szlovák nemzetiségű választók adták, a párt szavazóinak 53,8 százaléka volt szlovák nemzetiségű volt, a magyarok csak a 43,7 százalékot tették ki, 2,5 százalék volt a más nemzetiségű választók aránya. Az adatok szerint a magyar választók szinte egyenlően oszlottak meg az MKP és a Híd között, az előbbit 44%-uk, az utóbbit 39%-uk választotta, a

fennmaradó részben más szlovák pártokat támogattak. A tanulmány szerzői szerint ezzel a Híd tényleg „híddá” vált a többségi nemzet és a magyar kisebbség között. Az MKP maradt etnikai pártnak, választóinak 96 százalékát tették ki a magyar szavazók.

 

Magyarország

 

Elindul a külhoni magyar családi vállalkozások éve körútja

 – MTI, Magyar Hírlap

Március 22-én Szabadkán lesz a külhoni magyar családi vállalkozások éve program Kárpát-medencei körútjának első állomása - közölte a nemzetpolitikai államtitkárság. A körút rendezvényein a Felelős Családi Vállalatokért Magyarországon Egyesület családi nagyvállalatainak képviselőivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, majd a családi vállalkozások sikeres működéséhez szükséges eszközöket gondolhatják végig a tapasztalt családi nagyvállalatok segítségével workshop keretében.

– Krónika, transindex.ro, maszol.ro, Bihari Napló, szekelyhon.ro, Nyugati Jelen

A román csendőrség kolozsvári mobil egysége közleményben tudatta: nem az Erdély-zászló lobogtatásáért bírságolta meg a kolozsvári március 15-ei felvonulás négy résztvevőjét, hanem azért, mert a szervezők felszólítása ellenére sem hagyták el a felvonuló tömeget. Eközben az RMDSZ magyarázatot vár a csendőrségtől az Erdély-zászlókkal kapcsolatos eljárás miatt. Csoma Botond, a szövetség Kolozs megyei szervezetének elnöke csütörtöki közleményében megjegyzi: míg az RMDSZ dési szervezetének a hatóság által biztosított március 15-i eseményén a román, a magyar, az uniós és az Erdély-zászló vezette az ünnepi felvonulást, addig Kolozsváron továbbra is alkotmányellenes az erdélyi zászló a csendőrség szerint. Csoma szerint ezt a tényt a csendőrség munkatársai a szervezőkkel explicit módon közölték egy hétfői eligazításon.

 

Erdély

Erdély-zászlóvivők: nem álltak ki mellettünk a szervezők

 – Krónika

A március 15-ei kolozsvári ünnepi rendezvényen Erdély-zászlójuk miatt igazoltatott, illetve megbírságolt néppártos felvonulók a Krónikának elmondták, nem értik, a szervezők miért nem avatkoztak közbe a helyszínen. Fancsali Ernő nem fizeti ki az 500 lejes bírságot. A történtek Sabin Ghermant is felbosszantották.

 

Közigazgatási béremelések: méltányosságot kér az RMDSZ

– Krónika

Több módosító javaslatot nyújtott be az RMDSZ a közszférában dolgozók béremelését előíró törvénytervezethez, hogy elejét vegyék az olyan eseteknek, amikor a beosztottak többet keresnek, mint az intézményvezetők – mutat rá közleményében a szövetség sajtóirodája. A dokumentum Cseke Attilát, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetőjét idézi, aki emlékeztet: a szenátus február végén szavazta meg a 2017/2-es sürgősségi kormányrendeletet, amely a helyi közigazgatásban dolgozók bérét 20 százalékkal, a kulturális intézmények művelődési tevékenységet folytató személyzetének fizetését 50 százalékkal emeli.

 

Múzeum marad a váradi püspöki palota

 – Krónika

Multifunkcionális kiállítótérként, közművelődési, közösségi rendezvényhelyszínként hasznosítaná a nagyváradi római katolikus püspökség a váradi barokk palotának a Körösvidéki Múzeum elköltözésével felszabaduló termeit – tájékoztatta a Krónikát Böcskei László megyés püspök. Az egyházi elöljáró szerint az állami tulajdonban lévő múzeum legkésőbb a nyár folyamán költözik ki az impozáns ingatlanból.

 

Támogatná az ifjú gazdálkodókat az újonnan alakult Udvarhelyszéki Fiatal Gazdák Egyesülete

– Krónika

A mezőgazdaság mára egy kiöregedett ágazattá vált, és eljött az ideje a generációváltásnak – hangzott el többek közt az Udvarhelyszéki Fiatal Gazdák Egyesületének alakuló ülésén. Több mint ötven taggal megalakult az Udvarhelyszéki Fiatal Gazdák Egyesülete (UFGE) a hétvégén Székelyudvarhelyen. A szervezet célja, hogy szaktanácsadást nyújtson, és megkönnyítse a szükséges információkhoz való hozzáférést a mezőgazdaságban érdekelt fiatalok számára – olvasható a közleményben. Az alakuló ülésen Udvarhelyszék legtöbb települése képviseltette magát, és több mint ötven gazda egyhangúlag megszavazta az egyesület megalapításáról szóló okiratot. Az Udvarhelyszéki Fiatal Gazdák Egyesülete a Sebestyén Csaba parlamenti képviselő vezette Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) kezdeményezésére jött létre.

Erdély

Módosítaná a btk-t az RMDSZ: rövidülhetnek a börtönbüntetések

 – transindex.ro

Javaslatot nyújtott be március 8-án a szenátusban a Büntető Törvénykönyv és a Büntetőeljárási Törvénykönyv módosításához az RMDSZ, amelyek a feltételes szabadlábra helyezés feltételeinek enyhítésére és a halmazati bűncselekmények esetében maximálisan kiróható büntetések csökkentésére vonatkoznak. A felsőház sürgősségi eljárással tárgyalja meg a módosító javaslatot. Az RMDSZ a szenátus jogi bizottságánál levő közkegyelem törvénytervezethez nyújtott be módosító indítványokat.

 

Új tervezetet nyújtott be az RMDSZ a marosvásárhelyi iskolahálózattal kapcsolatban

– transindex.ro, maszol.ro

Újabb tervezetet nyújtott csütörtökön be a jövő évi iskolahálózatra vonatkozóan az RMDSZ marosvásárhelyi frakciója. „Az elmúlt időszakban az RMDSZ vezetősége többször is egyeztetett a tanügyminisztériummal a katolikus iskola helyzetéről, és ezt követően döntött úgy a marosvásárhelyi RMDSZ frakció, hogy a törvényes lépéseket betartva egy újabb tervezetet nyújt be a 2017-2018-as marosvásárhelyi iskolahálózatra vonatkozóan” – nyilatkozta Péter Ferenc, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke.

 

Tárgyalóasztalhoz ültetnék a polgáriak az RMDSZ-t és az SZNT-t

– szekelyhon.ro

Három hónapja vannak az MPP politikusai a román parlamentben, és bebizonyították, hogy nem lógatják a lábukat ott – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Kulcsár-Terza József. Az RMDSZ-listán bejutott MPP-s parlamenti képviselő rámutatott, noha egyelőre apró lépésekkel, de haladnak előre. A szövetség frakciója felkarolta az ő kezdeményezését, és benyújtották a törvénytervezetet arra vonatkozóan, hogy március 15-e legyen hivatalos munkaszüneti nap Romániában. Kulcsár-Terza ugyanakkor emlékeztetett, hogy sikerült az emberi jogi, egyházi és nemzeti kisebbségügyi bizottságban létrehozni egy olyan albizottságot, amely a magyarság gondjaival foglalkozik – ennek a román–magyar párbeszéd kialakításában lehet szerepe. A sepsiszentgyörgyi politikus tehát úgy véli, az MPP-s képviselők minőségi többletet vittek az RMDSZ frakciójába, és fontosnak tartja az egységes fellépést Bukarestben.

 

Lengyel–magyar barátság az udvarhelyi múzeumban

– szekelyhon.ro

A lengyel–magyar barátság jegyében és eredményeképpen nyitották meg március 15-én a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban a Bem–Petőfi-körképként is ismert Erdélyi panoráma kiállítást. A kalandos sorsú festmények első alkalommal érkeztek Székelyföldre Ópusztaszerről. Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere ünnepi köszöntőjében külön megköszönte a lengyelországi múzeumnak, hogy Bem József szülővárosából Székelyudvarhelyre hozhatták a nagyszebeni csatát bemutató festményrészleteket. A magyar–lengyel barátság fontosságát hangsúlyozta beszédében Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott követe.

Erdély

 

Megújítják együttműködésüket a magyarországi és erdélyi anyanyelvápolók

– maszol.ro, MTI

Megújítja együttműködési megállapodását az Anyanyelvápolók Szövetsége az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségével - közölte Juhász Judit, a magyarországi szervezet elnöke csütörtökön az MTI-vel. Az új megállapodást szombaton a 22. alkalommal megrendezett Aranka György Nyelv- és Beszédművelő Verseny helyszínén, a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceumban írja alá a magyar nyelv örökségét ápoló két szervezet vezetője, Juhász Judit és Péntek János.

 

Vádat emelt a DNA a Hargita Megyei Közpénzügyi Igazgatóság vezetője, Kedves Imre ellen

 – transindex.ro, maszol.ro, Krónika

Vádat emelt az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) a Hargita Megyei Közpénzügyi Igazgatóság vezetője ellen. Kedves Imrének befolyás vásárlása és hivatali visszaélés miatt kell bíróság elé állnia. Ugyanebben az ügyben Cârcu Dan Mugur ellen befolyással való üzérkedés miatt emeltek vádat.

 

Csak a városzászló maradhat Gyergyóban

 – Krónika

El kell távolítani a székely zászlót a gyergyószentmiklósi polgármesteri hivatal homlokzatáról és az épület belső helyiségeiből, a város lobogója azonban a helyén maradhat a törvényszék alapfokú döntése szerint. A pert a Dan Tanasă nevével fémjelzett szervezet, a Méltóságért Európában Polgári Egyesület kezdeményezte, amely számos székelyföldi település önkormányzatát beperelte hasonló témában.

 

Szabadságharc az igazságszolgáltatás ellen

– Balogh Levente – Krónika

A Krónika vezércikke szerint „még azt sem zárjuk ki, hogy valóban van olyan RMDSZ-es politikus, aki ártatlan az ellene megfogalmazott vádakban – de azért túlzás minden egyes esetben visszaélést, illetve magyarellenes lépést láttatni. Az meg igazából kormányhatáskör, hogy az RMDSZ-elnök által szintén említett marosvásárhelyi orvosi egyetemet akár peres úton is rákényszerítsék a magyar főtanszék létrehozását kötelezővé tevő törvény betartására – és ha jól emlékszünk, az annak elfogadása óta eltelt években is volt már kormányon az RMDSZ, mégsem vitte keresztül”.

 

Felvidék

Magyarország pozsonyi nagykövete a felvidéki közösség összefogását kérte búcsúfogadásán

– Felvidék Ma, hirek.sk

Czimbalmosné Molnár Éva nagykövet asszony a nemzeti ünnep alkalmából március 15-én, Bősön meghívott vendégek előtt mondott beszédében az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire emlékezett, majd bejelentette, hogy ez a fogadás egyben a búcsúfogadása is. „Az elmúlt években személyesen is meggyőződhettem arról, hogy a közös szándék, a szabadságvágy, a nemzet felemelkedésének fontossága és reménye Pozsonytól Nagykaposig jelen van a közel félmilliós felvidéki magyarság mindennapjaiban”, mondta a nagykövet, majd azt hangsúlyozta, hogy ha sikeres, erősödő akar lenni a felvidéki közösség, akkor össze kell fognia, a különbségeket meg kell tanulnia megértéssel, együttérzéssel, empátiával kezelni.

 

Félmegoldások a vasúti táblák ügyében

– hirek.sk

Rövidesen több mint 50 vasútállomásra kerülhetnek ki a kétnyelvű táblák – döntött a közlekedési minisztérium. A rendelettel több évnyi huzavona után a vasúton is érvényt szereznek a nemzeti kisebbségek nyelvhasználatáról szóló törvény rendelkezéseinek. A témával foglalkozó jogászok és a civilek is kifogásolják, hogy csak az állomásokra kívánják kihelyezni a táblákat, a megállóhelyekre nem.

 

Bugár: Kormánypártként mindent megteszünk a régiók fejlesztéséért

 – bumm.sk

Nyitra megyében kezdte meg vidékjárását a Híd, hogy kölcsönösen információt cseréljen a régió lakosaival, polgármestereivel, intézményeivel és fiataljaival. Bugár Béla, a Híd elnöke és Bastrnák Tibor a párt parlamenti képviselője komáromi sajtótájékoztatóján a találkozók szükségességéről, a régió ügyeiről, illetve a párt Magyarországhoz és MKP-hoz fűződő viszonyáról is beszélt. Bugár szerint annak, hogy a magyar kormány távolságtartó a Híddal a szlovákiai magyar választók a kárvallottjai, hiszen ha jobban kihasználnák a határon átnyúló együttműködést, látható eredmények lennének. Példaként hozta, hogy a határátkelőhelyekről 4-5 éve megállapodásokat írtak alá, de azóta sem történt semmi. A magyar kormány úgy döntött, hogy az MKP-val tartja a kapcsolatot, de nekik nincsenek meg a megfelelő szlovákiai információi, a Híd pedig ez okból nem rendelkezik magyarországi információkról. Ezen túl nem kívánta kommentálni a magyar kormány döntését.

 

1848 eggyé kovácsolta a magyar társadalmat – Megemlékezések Komáromban

– hirek.sk, Felvidék Ma

Ünnepi megemlékezést tartott az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából a Csemadok Komáromi Területi Választmánya és Városi Szervezete március 15-én Jókai Mór, majd Klapka György tábornok szobránál. Az első helyszínen Bukovszky László történész, kisebbségi kormánybiztos, a másikon pedig Borhy László történész, az ELTE Bölcsészettudományi Karának dékánja mondott ünnepi beszédet.

 

Felvidék

 

Megalakulásának 60. évfordulóját ünnepli az Ady Endre Diákkör

– hirek.sk

Napjainkban 200-250 szlovákiai magyar tanul a prágai egyetemeken, az Ady Endre Diákkörnek mintegy 100 tagja van. A diákszervezet megalakulásának 60. évfordulójára áprilisban szerveznek ünnepséget, az előkészületek már javában folynak.

 

Vajdaság

Nyilas: Ha Vučićot támogatjuk, akkor a stabilitásra szavazunk

– Vajdaság Ma

Ha Aleksandar Vučićra szavazunk, akkor Szerbia és Vajdaság jövőjére és stabilitására szavazunk – nyilatkozta Nyilas Mihály, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökségi tagja, tartományi oktatási titkár Zentán. A VMSZ este gyűlést tartott a Tisza-parti település városházáján. Nyilas hangsúlyozta, kilenc hónapos tapasztalata a vajdasági kormány tagjaként garantálja számára, hogy létezik előrelépés úgy az oktatás, mint más területeken, amelyek fontosak a magyar közösség számára.

 

Deli Andor: Az EU-nak el kell döntenie, hogyan képzeli el jövőjét

 – Vajdaság Ma

Az Európai Uniónak jelen pillanatban sok gondja van, el kell dönteni, hogy hogyan képzelik el a jövőjét – nyilatkozta Deli Andor a Szabadkai Magyar Rádiónak. A vajdasági származású Fidesz-KDNP-s EP-képviselő hozzáfűzte, az irányvonal meghatározása érdekében mutatta be Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a fehér könyvet, ami öt lehetséges forgatókönyvet tartalmaz az Európai Unió jövőjére vonatkozóan. Ezek egyike sem szól arról, hogy mi várhat a tagjelölt nyugat-balkáni országokra, amelyek egyre közelebb kerülnek az EU-hoz – fogalmazott Deli Andor.

 

Vissza nem térítendő támogatások kezdő vállalkozásoknak

 – Pannon RTV

Vissza nem térítendő támogatást is igényelhet az, aki most akar vállalkozást indítani Szerbiában. Kezdő, jövőbeni és már működő vállalkozók jelentkezését várják a Szerbiai Fejlesztési Ügynökség által kiírt pályázatra. Egyes pályázatok határideje május 5., míg akadnak olyanok is, amelyek esetében nincs konkrét dátum, hanem addig pályázhatunk, amíg el nem fogy az erre szánt keret.

 

Közösen ünnepelt a szerémségi szórványmagyarság

 – Pannon RTV

Közösen ünnepelt a szerémségi szórványmagyar közösség március 15-én. Számukra a megmaradás, az anyanyelv-használat különösen fontos. A déli végeken ugyanis sokkal nehezebb magyarnak lenni, mint a tömbmagyarságban. A maradéki Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben hét éve emlékeznek meg a szabadságharcról.

 

Kárpátalja

Kárpátaljaiakat tüntettek ki március 15-e alkalmából

– karpatalja.ma

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából számos kárpátaljai magyar közéleti személyiség, a kultúra, az oktatás vagy a művészet terén tevékeny és eredményes földink részesült kitüntetésben. Alábbi összeállításunkból megtudhatja, kik vehették át az Áder János köztársasági elnök által megítélt arany és ezüst érdemkereszteket, vagy hogy kik kapták a kárpátaljai magyar külképviseletek által adományozott sajtódíjat.

 

A ’48-as szabadságharc 169. évfordulóját méltatták Tiszakeresztúrban

 – karpatalja.ma, Kárpátinfo

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából református istentisztelettel egybekötött megemlékezést tartottak Tiszakeresztúrban. „Tebenned bíztunk eleitől fogva…” csendült fel a 90. zsoltár, ami az istentisztelet kezdetét jelezte. Az igét Sipos József lelkipásztor hirdette. Az igehirdetés és a nemzeti imádságunk, a Himnusz elhangzása után ünnepi műsor következett a Tiszakeresztúri Oktatási-Nevelési Központ és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) helyi alapszervezetének közös szervezésében.

 

„… te csillag, Te a népek hajnalcsillaga!” – Március 15-i ünnepség Aknaszlatinán

 – karpatalja.ma, Kárpátinfo

Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn.” Széchenyi István szavaival köszöntötte a műsorvezető a római katolikus plébánia templomkertjében összegyűlt aknaszlatinai magyarokat, érdeklődőket s mindenkit, aki ebben az 1848. március 15-re emlékeztető, kissé zord időben is megtisztelte jelenlétével nemzeti ünnepünk évfordulójának napját.

 

Az összefogás erejében bíznak

– Kárpátalja, Kárpátinfo

Kisdobronyban a helyi tanács üléstermében 28 helyi fiatal gyűlt össze, hogy megalakítsa a KMKSZ Ifjúsági Szervezetének Kisdobronyi Alapszervezetét. A kezdeményezők közül Szanyi Evelin elmondta: „A KMKSZ ISZ célja a kárpátaljai magyar ifjúság érdekvédelme, különböző programok szervezése, oktatás, nevelés, képességfejlesztés, ismeretterjesztés. Együtt kívánnak működni más ifjúsági szervezetekkel és az egyházakkal.”

 

A "Sztojkások" is ünnepeltek

 - Kárpátinfo

A Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum is bekapcsolódott a Kárpát-medencei megemlékezések sorába. A líceum diákjai első ízben a magyar zászló ünnepélyes elhelyezésén vettek részt, ahol Varju Zoltán kollégiumvezető méltatta ’48 jelentőségét, Wass Albert szavaival buzdítva a fiatalokat, hogy kőként maradjanak meg magyarnak, mert „a kő marad, a kő marad…”.

 

Muravidék

 

1848-as megemlékezés Lentiben

 – Muravidéki Magyar Rádió

Március 15-én tartotta megemlékezését Lenti Város Önkormányzata az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc százhatvankilencedik évfordulójára emlékezve. Az eseményről Dányi József készített összeállítást.

Horvátország

Parlamenti képviselőnk Davor Ivo Stier miniszterelnök-helyettessel tárgyalt

2017. március 16. – Új Magyar Képes Újság

Múlt pénteken hivatalában fogadta Jankovics Róbert parlamenti képviselőnket Davor Ivo Stier horvát kormányfőhelyettes és külügyminiszter. A bő egyórás megbeszélésen többek között a horvátországi magyarságot érintő problémákról tárgyaltak. Jankovics Róbert parlamenti képviselő a találkozót követően elmondta, hogy Stier miniszterelnök-helyettessel a választások utáni kormányalakítási tárgyalások során sikerült  jó kapcsolatot kialakítani.

 

Kézműves foglalkozások a március 15-i nemzeti ünnep jegyében

– Új Magyar Képes Újság

A nemzeti öntudatra való nevelést magyar egyesületeinkben is fontosnak tartják. A Várdaróc Magyar Kultúregyesület és a Kórógy Magyar Hagyományőrző Egyesület a március 15-i nemzeti ünnep jegyében kézműves foglalkozást szervezett gyerekek számára.

 

Nőnapi bál Sepsén, összejövetel Újbezdánban

– Új Magyar Képes Újság

A HMDK sepsei alapszervezete szombaton nőnapi bált tartott, újbezdáni kultúregyesületünk pedig vasárnap rendezett összejövetelt a nőnap alkalmából. A HMDK sepsei alapszervezete 1998-as megalakulása óta dolgozik a településért, és tagjai nagyon fontosnak tartják a magyar hagyományok ápolását. Számos rendezvényt valósítottak meg az évek során.

 

Mesemondó versenyt tartottak

 – Új Magyar Képes Újság

Ismét mesemondó versenyt hirdetett a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma. A Laskói Általános Iskolával közösen szervezett eseményen idén 14 iskola 32 tanulója mérte össze mesemondási képességét.

 

Őrvidék

Gyűlésezett a magyar népcsoporttanács

 – volksgruppen.orf.at

Március 15-én a bécsi kancelláriai hivatalban gyűlésezett az Ausztriai Magyarok Népcsoporttanácsa. A hivatalos gyűlésen a népcsoporttanácsi tagok leadták javaslatukat az egyesületek 2017-es rendezvényeivel és aktivitásaival kapcsolatos támogatásokról.

 

Bécsi Történeti Intézet - programok

 - volksgruppen.orf.at

Február 15-től kezdődően egészen április 7-ig tekinthető meg a (N)ők is hősök című kiállítás a bécsi Collegium Hungaricum UngArt galériájában, melyhez kapcsolódóan a Bécsi Magyar Történeti Intézet számos egyedülálló nőtörténeti előadást, könyv-és filmbemutatót is szervez.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog