erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

  Határok nélkül

2017. június 20. – Kossuth Rádió

 

Elfogadta a pozsonyi parlament az iskolafinanszírozás új szabályait, de a törvény nem tesz megkülönböztetést nemzetiségi és többségi iskolák között

A pozsonyi parlament elfogadta az iskolafinanszírozás új szabályait, amelynek értelmében jövőre már több pénzből gazdálkodhatnak az iskolák. A közoktatási intézmények finanszírozásának módja nem változik, marad a normatív támogatás, de a fejpénz  - az iskolák méretétől függően- emelkedik. A jogszabályi változásokról kérdezte Vörös Pétert, a Most-Híd parlamenti képviselőjét, az oktatási bizottság tagját a Határok nélkül riportere.

Bővebben: Határok nélkül a Kárpát-medencében 06.20A PMP-sek zászlót vittek Dragneának és hazafias énekeket hallgatnak a március 15-i törvény miatt

– transindex.ro, maszol.ro

Román zászlót kötöztek Liviu Dragnea képviselőházi elnök parlamenti ajtajára PMP-s politikusok, egyikőjük pedig hazafias énekeket hallgattatott kollégáival a képviselőház jogi bizottságában. A PMP-sek amiatt tiltakoznak, hogy a szenátus jogi bizottsága hétfőn kedvezően véleményezte március 15. ünnepnappá nyilvánítását. Traian Basescu Facebook-oldalán rohant ki emiatt.

Bővebben: Nemzeti sajtófigyelő 6.21Határok nélkül

2017. június 19. – Kossuth Rádió

 Ukrajnában a decentralizáció jegyében jelenleg is tart a közigazgatási reform, ezzel teljesen átszabnák Kárpátalja térképét

Ukrajnában a decentralizáció jegyében jelenleg is tart a közigazgatási reform, ezzel teljesen átszabnák Kárpátalja térképét, új közigazgatási egységeket hozva létre, az u.n. romádát. Ez egy kistérségi egyesül. A reform keretében nagyobb gazdasági, pénzügyi, és kulturális önállóságot is adnának az új közigazgatási egységeknek. A Határok nélkül tudósítójának összeállításában elsőként Brenzovics Lászlót, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökét, az ukrán parlament képviselőjét halljuk. 

Bővebben: Határok nélkül a Kárpát-medencében 06. 19 Kezdetét vette az V. Szent László Napok programsorozat Nagyváradon

– MTI, kormany.hu, Vajdaság Ma, M1 Híradó, Kárpátinfo

Hétfő délután hivatalosan kezdetét vette az V. Szent László Napok programsorozat Nagyváradon. A rendezvény megnyitóján részt vett Dr. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára, aki a programsorozat nyitásaként megkoszorúzta a római katolikus püspöki palota kertjében található Szent László-szobrot. A rendezvény Móser Zoltán fotóművész Szent László-freskók a Kárpát-medencében című kiállításának megnyitójával, majd a Nagyváradi Állami Színházban tartott nyitógálával folytatódott. Az ünnepi gálán mondott beszédében a helyettes államtitkár felidézte: a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága a lovagkirály trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából indította el a Szent László Évet. Hozzátette: az emlékévet a múlt héten a Magyar Országgyűlés határozatként is meghirdette.

Bővebben: Nemzeti sajtófigyelő 6.20 Határok nélkül

2017. június 16. – Kossuth Rádió

 Bakk Miklós politológus kapta idén a Lőrincz Csaba-díjat

A Kisebbségekért Pro Minoritate Alapítvány 2009-től Lőrincz Csaba-díjjal jutalmazza a kutatók, szakértők, írók, újságírók kiemelkedő külpolitikai és nemzetpolitikai munkásságát. Idén a kisebbségjogi és politikaelméleti tudományok terén kiemelkedő elméleti és kutatói sikereket elért Bakk Miklós politológus, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem docense vehette át a díjat.

Bővebben: Határok nélkül a Kárpát-medencében 06. 16-17-18 

Határok nélkül

2017. június 15. – Kossuth Rádió

Elhúzódhat a kormányválság Romániában

Elhúzódhat a kormányválság Romániában, azt követően, hogy a koalíció pártjai megvonták a bizalmat a miniszterelnök kabinetjétől, a kormányfő azonban nem hajlandó lemondani. Az RMDSZ szerepe felértékelődhet. A romániai helyzetről Székely István politológust kérdezte a Határok nélkül riportere.

Bővebben: Határok nélkül a Kárpát-medencében 06.15Határok nélkül

2017. június 14. – Kossuth Rádió

A pozsonyi kormány szerdai ülésén elfogadta a Szlovákiában élő kisebbségek helyzetéről szóló kormánybiztosi jelentését

A pozsonyi kormány mai ülésén elfogadta a kisebbségi jelentést, amely a Szlovákiában élő 13 nemzeti és etnikai közösség elmúlt évi helyzetével, nyelvhasználatával, kulturális életével, a fontosabb jogszabályi változásokkal foglalkozik. A jelentést Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos készítette.

Bővebben: Határok nélkül a Kárpát-medencében 06. 14 Harrach: Szent László magánéletében és politikai tevékenységével is példát mutatott

. – MTI, Híradó.hu, Webrádió

A KDNP frakcióvezetője Budapesten azzal kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót, hogy az Országgyűlés szerdán Szent László-emlékévről szóló határozati javaslatot fogadhat el. A frakcióvezető kiemelte, hogy Szent László király egyensúlyt tartott Nyugat és Kelet között, felvirágoztatta Magyarországot, hatékony, keresztény, európai uralkodó volt. Kitér arra is, hogy egyházi és “egy valódi civil szervezet” kezdeményezésére már tartottak megemlékezéseket, s továbbiak is várhatóak. Gaal Gergely, a Szent László-év tanácsadó testületének elnöke elmondta: a nemzetpolitikai államtitkárság támogatása mellett a Pro Patria Egyesület egész éves programsorozatra kapott meghívást. Június végére készül el az a DVD, amely a koponyaereklye alapján az uralkodó arcrekonstrukcióját mutatja be.

Bővebben: Nemzeti sajtófigyelő 6.15c

2017. június 13. – Kossuth Rádió

Hatalommal való visszaéléssel vádolják Maros megye prefektusát - A kétnyelvű utcanévtábla ügyét bíróságra viszi a Civil Elkötelezettség Mozgalom
A Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) peres eljárást indított Maros megye prefektusa ellen, a Dózsa György utcai kétnyelvű utcatáblák leszerelése miatt. Az emberjogi szervezet hatalommal való visszaéléssel vádolja a megyei kormánymegbízottat, akit az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke, Vass Levente beadványában arra kér, hogy vonja vissza a kétnyelvű utca névtáblák leszerelésére vonatkozó utasítását. A Határok nélkül riporterének összeállításában először Szigeti Enikőt, a CEMO igazgatóját halljuk.
Már biztos, hogy nem indulhatnak cikluskezdő osztályok a marosvásárhelyi római katolikus iskolában

Bővebben: Határok nélkül a Kárpát-medencében 6.14– MTI, Kormány.hu, Magyar Idők, Magyar Hírlap, hirado.hu, Vajdaság Ma

A magyar kormány megemeli a kárpátaljai magyar pedagógusok jövedelem-kiegészítését, akik így az évi 180 ezer forint helyett 270 ezer forintos juttatásban részesülhetnek – jelentette be Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes keddi budapesti sajtótájékoztatón. Semjén Zsolt elmondta: az intézkedéssel 800 millió forintból, mintegy ötezer magyar pedagógusnak tudnak segíteni Kárpátalján. Emlékeztetett, hogy jövedelem-kiegészítést biztosítanak a betegeikkel magyarul beszélő orvosoknak, az egyházi dolgozóknak, művészeti iskolák dolgozóinak is. A fentieken túl mintegy hatezer óvodás és kisiskolás étkeztetését is finanszírozza a magyar állam – jelezte. Kiemelte: összesen több mint 4 milliárdos alapfinanszírozást nyújtanak az intézményrendszer működésére, s emellé jött még tavaly egy 2,7 milliárdos fejlesztési forrás.

Bővebben: Nemzeti sajtófigyelő 6.15

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog