erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

 

Határok nélkül a Kárpát-medencében 07.25

 Határok nélkül

2017. július 25. – Kossuth Rádió

 Negyvenöt éve készült az a dokumentum, amely 72-es beadványként vonult be a kárpátaljai magyarság történetébe

Negyvenöt éve készült az a dokumentum, amely 72-es beadványként vonult be a kárpátaljai magyarság történetébe. Ez volt az első olyan – több ezer kárpátaljai magyar értelmiségi által aláírt, és a Szovjetunió Kommunista Pártjához benyújtott – kérvény, mely 1945 után először, a kárpátaljai magyarság alapvető jogainak biztosítását kérte a hatalomtól. Ez – a kárpátaljai magyar polgárjogi mozgalom kezdetének meghatározó dokumentuma – a közelmúltban a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tulajdonába került.

Nemzeti sajtófigyelő 7.27

 Soltész Miklós: magyar és ukrán gyermekek is nyaralhatnak Zánkán

– MTI, Magyar Idők, Kormany.hu, Lokál, Nemzeti Regiszter, Kárpátalja.ma

Mintegy ezer kárpátaljai és kétszázötven vajdasági magyar gyermek mellett ötszáz ukrán fiatal is nyaralhat idén Zánkán – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára az Erzsébet-táborban tett keddi látogatásán. Soltész Miklós kiemelte: Magyarország szolidaritásból mutat példát azzal, hogy a zánkai Erzsébet-táborban ezer kárpátaljai és kétszázötven vajdasági magyar fiatal mellett ötszáz olyan ukrán gyermeket is vendégül lát a Balatonnál, aki magyar környezetben él és fontosnak tartja a magyar nyelv tanulását. Emellett megjegyezte, hogy a Velencei-tónál már harmadik éve üdülhet mintegy hatszázötven ukrán gyermek, akinek egyik szülője az orosz-ukrán konfliktusban meghalt vagy súlyosan megsérült.

Határok nélkül a Kárpát-medencében 07.24

Határok nélkül

2017. július 24.

 A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor záró napján Tőkés László európai parlamenti képviselő foglalta össze a rendezvény tanulságait

A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor záró napján Tőkés László európai parlamenti képviselő foglalta össze a rendezvény tanulságait. Értékelvű politizálásra van szükség; a magyar közösségek számára az önrendelkezés jeleneti az egyetlen felemelkedési lehetőséget, ezért az eddigi kudarcok ellenére sem szabad feladni a küzdelmet.

Nemzeti sajtófigyelő 7.25

 Huszadszor táboroznak a magyartanárok

– Magyar Idők

Huszadik alkalommal rendezi meg a Rákóczi Szövetség a Kárpát-medence országaiban magyar nyelvet és irodalmat oktatót tanárok találkozóját. A szakmai előadások mellett a tábor célja személyes és intézményi kapcsolatok kialakítása, erősítése. Az idei találkozónak külön érdekessége, hogy elkészült az öt évvel ezelőtt megálmodott egységes irodalomtörténeti kézikönyv és szöveggyűjtemény.

Határok nélkül a Kárpát-medencében 07. 18

Határok nélkül

2017. július 18.

Székelyföldre látogatott Klaus Johannis román államfő

A helyi vezetők szerint Székelyföldre látogatott, a hivatalos közlés szerint Hargita és Kovászna megyét látogatta meg Klaus Johannis. A román államelnök találkozott önkormányzati vezetőkkel és képviselőkkel, valamint a gazdasági élet szereplőivel. Felkereste a csíksomlyói kegyhelyet, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány Szent István kollégiumát, megkóstolhatta a székely termékeket, meglátogatta a csíkszentkirályi borvíztöltödét, majd az Ojtuzi szoroson átkelve a Kárpát-kanyarban egy első világháborús román emlékműnél tisztelgett.

Nemzeti sajtófigyelő 7.24 - Kihelyezték a második többnyelvű kolozsvári helységnévtáblát

 Erdély

Kihelyezték a második többnyelvű kolozsvári helységnévtáblát

 – Krónika, transindex.ro, maszol.ro

Kikerült a román, magyar és német megnevezést tartalmazó többnyelvű helységnévtábla Kolozsvár apahidai – reptér felőli – be- és kijáratához – hívta fel a figyelmet szombati, fotóval ellátott Facebook-bejegyzésében Horváth Anna RMDSZ-es önkormányzati képviselő, volt alpolgármester. A legelső háromnyelvű táblát május közepén helyezték ki a Nagyvárad felőli bejáratnál, s bár azóta az önkormányzat illetékesei több alkalommal is megígérték, hogy a procedúra felgyorsul, a második tábla kihelyezésére több mint két hónapot kellett várni.

Határok nélkül a Kárpát-medencében 07. 14.

Határok nélkül

2017. július 14. – Kossuth Rádió

 Nem lett rosszabb az erdélyi magyar érdekképviselet helyzete a június végi magyarellenes kampány után. De jobb sem!

Nem került rosszabb helyzetbe az erdélyi magyar érdekképviselet a június végi magyarellenes kampány után, mint amilyenben addig volt - mondta Kelemen Hunor, egy kolozsvári sajtóbeszélgetésen. Valószínűsítette, hogy folytatódik a baloldali kormánykoalíció parlamenti támogatása. Az RMDSZ elnöke a kormányválságkor kialakult magyarellenes hisztériáról is beszélt.

Nemzeti sajtófigyelő 7.14: Elégedetlenséget váltott ki Kolozsváron Ioan Vasile Tene osztályvezetői kinevezése

 Elégedetlenséget váltott ki Kolozsváron Ioan Vasile Tene osztályvezetői kinevezése

– Erdély Ma, MTI, maszol.ro, Nyugati Jelen

Elégedetlenséget váltott ki Kolozsváron a szélsőségesen nacionalista publicisztikáiról és közszerepléseiről ismert Ioan Vasile Tene városházi hivatalnok kinevezése a polgármesteri hivatal oktatási, kulturális, vallásügyi, civil társadalom-ügyi és sportért felelős osztályvezetői tisztségére. Az ügy kapcsán az RMDSZ Mikó Imre Jogvédő Szolgálata a Diszkriminációellenes Tanácshoz fordult, és peres úton is próbálkozik a kinevezés hatálytalanításával, civil kezdeményezők pedig petíciót címeztek Emil Boc polgármesternek, és ehhez internetes aláírásgyűjtést indítottak.

Határok nélkül a Kárpát-medencében 07. 11.

Határok nélkül

2017. július 11. – Kossuth Rádió

 Zászlófelvonással és Tompa Mihály újrafaragott mellszobrának felavatásával kezdetét vette a Gombaszögi Nyári Tábor

Zászlófelvonással és Tompa Mihály újrafaragott mellszobrának felavatásával kezdetét vette a Gombaszögi Nyári Tábor, a felvidéki diákok egyik legnagyobb rendezvénye. Az egy hetes fesztivál, szabadegyetem és táborozás jelenlegi formájában 2008 óta rendezik meg, ám e tradíció kezdetei 1928-ra nyúlnak vissza, majd a 60-as évektől a csehszlovákiai magyar egyetemista diákklubok révén kapott új lendületet és szellemi muníciót. Minden nehézség dacára, évről évre több százan mentek el Gombaszögre, mígnem 2008-tól elkezdődött egy új fejezet a Tábor életében.

Nemzeti sajtófigyelő 7.12

Potápi: a felvidéki magyarság jövőjét a fiatalok szülőföldön való boldogulása jelenti

– MTI, bumm.sk, Felvidék Ma, hirek.sk, Új Szó, Híradó.hu, Kormany.hu, Kárpátalja, OrientPress, Magyar Idők, Vajdaság Ma, Webrádió

A Gombaszögi Nyári Tábor zászlófelvonással egybekötött ünnepélyes megnyitóján Potápi Árpád János és Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke, illetve a tábor főszervezője, Orosz Örs üdvözölte a táborlakókat. A Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára köszöntőjében a nemzetpolitika legfőbb célkitűzéseiről, illetve a felvidéki magyarság megmaradásának és megerősödésének lehetőségeiről és eszközeiről beszélt. Hangsúlyozta: a legfőbb célkitűzés a Felvidéken a helyi magyar fiatalok elvándorlásának megállítása, annak a lehetőségnek megteremtése, hogy szülőföldjükön tudjanak boldogulni és családot alapítani, mert ezzel lehet jövőt biztosítani a helyi magyarságnak a következő évtizedekre, évszázadokra. Hozzátette: ennek a jövőnek megteremtéséhez az említettek mellett a már meglévő intézményrendszer erősödésére is szükség van, illetve arra is, hogy a felvidéki magyarság egyházaiban és politikai képviseletében is megerősödjön. El kell érni, hogy újra legyen magyar párt a szlovák törvényhozásban, de még mielőtt az ehhez vezető megmérettetésre sor kerül, a felvidéki magyarságra idén ősszel megyei választás vár, amelyen a közösségnek össze kell szednie az erejét - fűzte hozzá Potápi Árpád János, aki egyúttal a Magyar Közösség Pártjának (MKP) jelöltjeinek támogatását kérte a táborozóktól.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog