erdelyikonyv.eu

Tisztelt olvasónk felhívjuk kedves figyelmét: technikai okok miatt a következő frissítés május 1-én lesz. Köszönjük megértését.

 Határok nélkül

2017. április 20. – Kossuth Rádió

 

Leszavazta a román képviselőház a kisebbségi jelképhasználatot korlátozó módosító javaslatot

Jöjjön is meg ne is, hozzon is meg ne is, adjon is meg ne is. Ez az Okos lány című mese feladványa, amit meg kell oldania a főhősnek.  De ami tegnap történt a román parlamentben, az nem mese, hanem a román valóság. Székely zászlót kitűzni nem tilos, de továbbra sem megengedett. A román parlament magyar honatyái mégis sikernek könyvelik el, hogy mégsem sikerült tiltást elérni a nacionalista propagandának. A Határok nélkül riportere kérdezte a képviselőház RMDSZ-es frakcióvezetőjét, Korodi Attila képviselőt.

 

Az Erdély-zászlót is kitűzte nagyváradi európai parlamenti irodájára Tőkés László

Az Erdély-zászlót is kitűzte nagyváradi európai parlamenti irodájára Tőkés László. Ez sorban a hatodik lobogó, az európai parlamenti képviselő az elsőt, a székely zászlót 2014 júniusában, Székelyföld iránti szolidaritásból tűzte ki, ahogy a többi zászló is egy-egy jeles alkalomhoz kötődik.

 

Folytatódik a székelyföldi terrorizmus-per

Folytatódik a székelyföldi terrorizmus-per. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom aktivistái ellen született ugyan ítélet, de az ügyészség nem tartja elég súlyosnak, a vádlottak pedig a teljes felmentésért folyamodnak.

 

Májusban Kolozsvár lesz az európai kisebbségvédelem fellegvára

A Minority SafePack európai polgári kezdeményezés – amely kisebbségi jogalkotásra kényszerítheti Brüsszelt – ez lesz az őshonos európai kisebbségek kolozsvári kongresszusának kiemelt témája.  Vincze Lórántot, a kisebbségi ernyőszervezet a FUEN elnökét ennek kapcsán kérdezte a Határok nélkül tudósítója.

 

 

Csütörtökön nyitották meg és szombatig tart a III. Székely Kongresszus

Csütörtökön nyitották meg és szombatig tart a III. Székely Kongresszus. Története összefügg Székelyföld modernizációjának törekvéseivel: az első, az 1902-ben megszervezett tusnádi székely kongresszus legfőbb célja az volt, hogy megakadályozzák Székelyföld teljes elszegényedését és lakosságának kivándorlását. 2002-ben a tusnádi kongresszus századik évfordulóján megszervezett II. Kongresszusnak egyrészt tudományos, másrészt közpolitikai tematikája volt. A mostani, a III. Székely Kongresszus céljairól és témaköreiről Bakk Miklós, a konferencia tudományos-szakmai bizottságának elnöke mesélt.

 

A Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar csak akkor maradhat fenn, ha lesznek hallgatói

Egy viszonylag fiatal felsőoktatási intézménynek erős nemzetközi versenyben kell bizonyítania. A Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar csak akkor maradhat fenn, ha lesznek hallgatói. A cél tehát az, hogy helyben tartsa az észak-vajdasági magyar fiatalokat, hogy azok ne Magyarországon tanuljanak tovább. Ezért fontosak a fejlesztések, mondja Lepes Joszip dékán.

 

A Csehszlovákiai Magyar Demokratikus Népi Szövetség és a Mindszenty-per szlovákiai recepciója

Kevesen tudják, hogy volt "csehszlovákiai magyar Mindszenty-per" is, amely az első, a felvidéki magyarságot érintő koncepciós per volt a háború után.  A hercegprímás perbefogói üldözőbe vették azokat bátor felvidéki magyar értelmiségieket is, akik tájékoztattak a magyarságot ért attrocitásokról a háború utáni években. A történelmi tények először kerülnek kötetbe rendezve az olvasók elé a Fórum Intézet gondozásában. Címe: A Csehszlovákiai Magyar Demokratikus Népi Szövetség és a Mindszenty-per szlovákiai recepciója.A kárpátaljai magyarság szülőföldön tartása a legfőbb célja a gazdaságfejlesztési támogatásnak

 – MTI, Kormany.hu, Híradó.hu, Magyar Idők, Webrádió

A magyar kormány által a kárpátaljai magyarságnak nyújtott, minden korábbinál jelentősebb gazdaságfejlesztési támogatás legfőbb célja, hogy a szülőföldjén tartsa a közösséget, helyben segítse elő a magyar családok megélhetését, boldogulását - jelentette ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára csütörtökön a kárpátaljai Huszton.

Bővebben: Nemzeti sajtófigyelő 4.21.Határok nélkül

2017. április 19. – Kossuth Rádió

Bővül vagy nem bővült Romániában az anyanyelvhasználati jog az új egészségügyi törvénnyel? Az RMDSZ szerint igen, az Identitás Szabadságáért jogvédő csoport szerint nem

Nem biztosít a magyarok számára új nyelvi jogokat a romániai egészségügyi törvény múlt heti módosítása - állítja egy erdélyi civil jogvédő csoport. A múlt héten elfogadott törvény arról rendelkezik, hogy kötelező a kórházakban és szociális intézményekben a magyar nyelvet is beszélő személyzet alkalmazása ott, ahol 20% a nemzetiség aránya. Az RMDSZ szerint bővül az anyanyelv használatának a lehetősége.

Bővebben: Határok nélkül a Kárpát-medencében 4.19Varsóban felavatták az 1956-os forradalom emlékművét

 – MTI, Magyar Idők, Híradó.hu, Gondola.hu, Demokrata.hu, Nemzeti Regiszter, Magyar Hírlap

Varsóban felavatták szerdán az 1956-os magyar forradalmat és a lengyelek szolidaritását jelképező emlékművet, az ünnepségen részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint Marek Kuchcinski, a lengyel szejm elnöke.

Bővebben: Nemzeti sajtófigyelő 4.20. Határok nélkül

2017. április 18. – Kossuth Rádió

A magyar állampolgárság nemcsak jogokkal, de kötelezettségekkel is jár – A könnyített honosítástól a kárpótlási ügyek intézéséig mindenben segítenek a Demokrácia Központok munkatársai

Könnyített honosítás, útlevél, személyi, anyakönyveztetés, vagy kárpótlási ügyek – mindezeknek intézésében segítenek a Demokrácia Központi munkatársai. Növekszik a könnyített honosítást igénylők száma Maros megyében - mondja Kirsch Attila, a marosvásárhelyi Demokrácia Központ vezetője, aki hangsúlyozza: a honosítási iroda aktívan részt vesz a jövő évi magyarországi választásokon való részvételhez szükséges regisztráció ügyintézésében is.

Bővebben: Határok nélkül a Kárpát-medencében 4.18.Félmilliárd forintra pályázhatnak a muravidéki magyar vállalkozások

 – MTI, Kormány.hu, Erdély Ma, hirado.hu, Világgazdaság

Félmilliárd forint gazdaságfejlesztési forrást biztosít Magyarország a muravidéki magyar vállalkozásoknak 2017-ben - mondta Kiss-Parciu Péter határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár.

Bővebben: Nemzeti sajtófigyelő 4.19.Határok nélkül

2017. április 14. – Kossuth Rádió

Sajátos lelkigyakorlattal készül idén a nagyhétre a csíksomlyói ferences rend

Nagycsütörtökkel, az Utolsó vacsora emlékkel elkezdődik az egyházban a szent három nap. Csíksomlyón ebben az évben sajátos lelkigyakorlattal készül a ferences rend.

Bővebben: Határok nélkül a Kárpát-medencében 4.17.Határok nélkül

2017. április 11. – Kossuth Rádió

Kötelező a kórházakban, szociális intézményekben a magyar nyelvet is ismerő személyzet alkalmazása

Kötelező a kórházakban, szociális intézményekben a magyar nyelvet is ismerő személyzet alkalmazása ott, ahol 20% a nemzetiség aránya. Törvényi garanciát jelent az anyanyelv-használatára a romániai parlamentben ma megszavazott RMDSZ-es törvénykezdeményezés.

Bővebben: Határok nélkül a Kárpát-medencében 4.11. – MTI, HVG, Magyar Demokrata, 888.hu, Híradó.hu, InfoRádió, Magyar Idők, Magyar Hírlap, Magyar Nemzet, bumm.sk, Felvidék Ma, hirek.sk, Körkép, Új Szó, maszol.ro, Kormány.hu, Kisalföld

Az elmúlt években kivételesen jó kapcsolatot építettünk ki a szlovák kormánnyal, ennek kezdenek beérni a gyümölcsei, de sokkal több a lehetőség a Felvidéken, mint amennyit eddig kihasználtunk - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, miután a Magyar Közösség Pártjának (MKP) delegációjával egyeztetett.

Bővebben: Nemzeti sajtófigyelő 4.12.Rétvári: különbség van a CEU és erdélyi magyar egyetemek között

 – Krónika

A Közép-európai Egyetem (CEU) ügye kapcsán az erdélyi magyar felsőoktatási intézményekről is szó volt hétfőn napirend előtt a budapesti Országgyűlésben. Rétvári Bence államtitkár szerint különbség van az erdélyi magyar egyetemek és a CEU működése között. Hozzátette: ezek az egyetemek úgy működnek, hogy vagy egy magyar egyetem viszi képzését határon túlra, vagy alapítványt hoznak létre az egyetem működtetésére. Elmondta, ez nem hasonlít a Soros-egyetemre, amely úgy ad ki Magyarországon amerikai diplomát, hogy azt az Egyesült Államokban nem teszi meg.

Bővebben: Nemzeti sajtófigyelő 4.11.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog