Legyen az amerikai vagy orosz a békét hirdeti, mégis mindenütt a fegyver csörömpöléstől zajos a világ. Az orosz katonai elemző, Pavel Felgenhauer egy, a Szabad Európa Rádiónak adott interjúban beszél arról, hogy Oroszország hogyan látja a helyzetet katonai szempontból. (Az interjú 2018. októberi.)

Az orosz politika stratégia alapja a Védelmi Terv, amely arra alapoz, hogy a háború veszélye növekszik, és egy nagy regionális háború, esetleg egy világháború gyakorlatilag elkerülhetetlen. Ebben a nagy európai általános zűrzavarban Ukrajna és Moldova lehet a színtere az elkövetkezendő háborúnak. Így látja a Kreml a helyzetet.

Nyilvánvaló, hogy nem száz százalékos az előrejelzés, de fel kell készülnünk egy ilyen forgatókönyvre is, hogy a NATO és a románok támadnak, és harcolni kell velük. A háború minden irányba kiterjed - észak, kelet, nyugat, dél - mindenüvé.

És a katonai intézmények szempontjából érthető: minél nagyobb a veszély, annál nagyobb befolyással bírnak, és mind több pénzt akarnak. Ezért fogják folyton hirdetni, hogy a háború a küszöbön van, hogy az amerikaiak jönnek, és előttük a románok lovon, vagy valami máson.

Romániában katonai bázist is létesítettek. A veszély felszámolása érdekében a hadsereget a Kinjal rendszerekkel szereltük fel. Ezek a Kinjal rendszerek a románok ellen vannak, elhárító repülőgépre telepített rakéták. Több mint két szeresére nőtt az Iskander rakéták hatótávolsága.

Mert a rendszer telepítése előtt Krímből még Romániáig sem jutottak el. A feladat az, hogy a román bázis megsemmisüljön, mielőtt egy rakéta is felszállna. Szóval, Krímből a rakéták nem jutottak mesze. Az Iskander rakéták összekapcsolása a MIG-31-es elhárító repülőgépekkel létrejött a Kinjal rendszer.

Az Iskander rakétákat a repülő 10 km-nél magasabbra viszi fel a sztratoszférába, onnan kilőve a rakéta energiakapacitásához hozzáadódik a kinetikus energia. Vagyis egy ilyen magasságból indított rakéta plusz sebességre tesz szert és így az 500-600 kilométeres hatósugara megnövekedik mintegy 1500 km-re. Másik előny a Mig-31 bárhonnan felszállhat akár, a Dél-Kaukázusból is. Tehát ez a rendszer hatótávolsága eléri a romániai bázist amely végül is Bukaresttől nem mesze van.

 

Szabad Európa Rádió

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog