erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Haditudósító diákok


Pillanatkép a vetélkedő pénteken lebonyolított sepsiszentgyörgyi szakaszáról Fotó: Szász Etelka

Pénteken a sepsiszentgyörgyi Tanulók Házában, szombaton pedig az Úz-völgyében zajlott a VI–VII. osztályos diákok számára immár harmadik alkalommal megszervezett Székelység története – Kádár Gyula Emlékverseny II. fordulója. Kiemelendő a döntőbe jutott 9 csapat tagjainak meglepően alapos felkészülése.

 

Péntek délután elsőként a vetélkedő megszervezését és anyagi hátterének biztosítását magára vállaló Keresztes László nyugalmazott tanár szólt a résztvevőkhöz a Mikó Imre Alapítvány nevében. A székely nemzetségi önazonosságtudat felébresztését és erősítését, valamint múltunk és hagyományaink kutatását, megismerését és megbecsülését jelölte meg a vetélkedő elsődleges céljaként. Ugyanakkor a 2012-ben megjelent Székelység története című segédtankönyv használatának elősegítését is, melyet eddig mellőztek az arra hivatott szaktanárok.

A zsűri elnöke, dr. Szekeres Attila István történész, címerszakértő köszöntőbeszédéből megtudhattuk, hogy a Székelység története verseny megszervezésének ötlete az idejekorán elhunyt Kádár Gyula történész fejéből pattant ki 2014-ben. Megvalósítása pedig elsősorban Keresztes László és a mögötte álló Mikó Imre Alapítvány, illetve a szakmai rész összeállítását immár harmadik éve elvállaló Pénzes Loránd történelemtanár érdeme.

Kádár Gyula történész tizennyolc éven át szerkesztette és jelentette meg saját költségén a kezdetben Történelmünk, majd Történelmi Magazin című színes folyóiratot. Ennek pénzhiány miatti beszüntetése után pedig a székelység történelmét népszerűsítő és egyúttal jövőbe mutató könyvek megírásába és kiadásába fogott. A segítségével 2015-ben első alkalommal megszervezett vetélkedő tehát méltán viseli a nevét.

Az idei témák az I. világháború székelyföldi vonatkozásaihoz kapcsolódtak, a feladatsor összeállítását Pénzes Loránd és történelemtanár társai végezték el. Ennek első fele kérdések megválaszolásából, tesztlapok kitöltéséből, haditudósítások szabad és cenzúrázott változatának megírásából, az események alakulásában meghatározó szerepet játszó személyiségek fénykép utáni felismeréséből, egy-egy harcra buzdító, illetve a valóságot tükröző plakát előzetes megrajzolásából és végül egy hadszíntéri hangulatot tükröző vers 15 perc alatt történő megírásából állt.

Szombaton mindez Úz-völgyi kirándulással egészült ki, melyen a csapatok bemutattak egy-egy az útjuk során érintett települést, előadtak egy első világháborús katonanótát, és kiegészítették a szintén útjukba eső történelmi emlékhelyekről szóló tudósítások üresen hagyott részeit. Úti céljukhoz érve a csíkszentmártoni közbirtokosság vendégei voltak, és a terepet jól ismerő Gergely József erdész jóvoltából megtekinthették az itt kialakított magyar védővonal még fellelhető maradványait.

Eredményhirdetésre a Csernátoni Haszmann Pál múzeum falai között került sor. Első helyen a Fülöp Ildikó tanár által felkészített illyefalvi Bagolyvár csapat végzett, másodikon a szintén Fülöp Ildikó által irányított barátosi Kockás Liliom, a III. helyet pedig Szabó Búcs Réka tanár Székely Ifjak nevet viselő zágoni csapata érdemelte ki.

Bedő Zoltán

 

Székely Hírmondó

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog