Kövér László: közös kötelesség a jószomszédi kapcsolatok ápolása, a külhonihonfitársak támogatása

– MTI, Echo TV, Magyar Idők, hirado.hu, Webrádió

A politikában van, amikor a kötelesség egyben öröm forrása is, a mai látogatás is az, hiszen politikusokként kötelességünk jószomszédi kapcsolatokat ápolni egymással, mindannyiunk kötelessége segíteni külhonban élő honfitársainkat - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerdán a magyar-horvát határ menti házelnöki találkozó eszéki állomásán, ahol Gordan Jandrokovic horvát parlamenti elnökkel letették a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (HMOMK) kollégiumának alapkövét. "Eszék és a környező magyar falvak nekünk ugyanazt jelentik, amit a horvátoknak Pécs és a vonzáskörzetébe tartozó baranyai vagy somogyi horvátlakta települések. A két megyeszékhelyben közös, hogy ott épültek fel a kisebbségi lét meghatározó oktatási és nevelési központjai" - mondta a magyar Országgyűlés elnöke. A HMOMK, amely kétnyelvű óvodának, általános iskolának és középiskolának is helyet ad, 1999 szeptemberében nyílt meg. Az intézmény nem rendelkezik azonban diákotthonnal, amelynek révén a távolabbi régiókból is érkezhetnének diákok Eszékre.

 

 

Kövér: a kisebbségi sorssal jár annak elsajátítása, hogy miként lehet a közösségszámára szükségből erényt kovácsolni

– MTI, Híradó

A magyar-horvát kapcsolatok azt bizonyítják, hogy lehetséges erős nemzeti önazonosság alapján is korrekt, méltányos együttműködést kialakítani más országokkal, nemzetekkel az Európai Unióban: Horvátország Magyarország számára mindenekelőtt jó szomszéd, fontos gazdasági és turisztikai partner, valamint fontos partner az EU-ban a közös érdekérvényesítési törekvésekben – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerdán a magyar-horvát határ menti házelnöki találkozó pécsi állomásán. Kövér László a Pécsi Horvát Színházban újságíróknak hangsúlyozta: mindkét ország olyan modellértékű nemzetiségi és kisebbségi politikát szeretne kialakítani, amely példa lehet a közösség többi tagállama számára is. „Ez az EU jövője szempontjából is lényeges kérdés, ugyanis az ellenkező állításokkal szemben azt bizonyítja, lehet erős nemzeti önazonosság alapján is korrekt, méltányos együttműködést kialakítani más – hasonlóan erős alapokra épülő – országokkal, nemzetekkel” – fogalmazott a házelnök, aki „a tendenciaszerűen jó magyar- horvát államközi kapcsolatok” átlagához képest is jónak értékelte a két ország parlamentjének együttműködését.

 

Szijjártó: Magyarország egy kisebbségvédelmi egyezmény megkötését javasoltaUkrajnának

– MTI, Origo, kormany.hu, Magyar Idők, Mandiner, 444.hu

Magyarország egy kisebbségvédelmi egyezmény megkötését javasolta Ukrajnának - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-vel Varsóban, ahol ukrán partnerével, Pavlo Klimkinnel tárgyalt egy biztonságpolitikai fórum helyszínén. Hozzátette, hogy a bizalom újjáépítésére van szükség a két ország között. A most bejelentett javaslat szerint a két kormány tartózkodna olyan politika folytatásától, amely egy nemzeti közösség asszimilációjához vezethet és amely egy-egy térségben megváltoztatná a nemzetiségi összetételt. Az egyezmény szabad nyelvhasználatot biztosítana a nemzetiségeknek a vallásgyakorlás, a kultúra, az oktatás és a közigazgatási intézkedések esetében. Az ukrán fél a javaslat tanulmányozására tett ígéretet - mondta el Szijjártó Péter. Reményét fejezte ki, hogy a következő, december 7-i milánói találkozón a magyar és az ukrán fél a tervezetet már érdemben, részleteiben is megvitathatja. Szijjártó Péter pozitívnak értékelte, hogy az ukrán parlament honlapjáról lekerült az az aláírásgyűjtési petíció, amelynek révén a magyar nemzeti közösség deportálását akarták volna kezdeményezniKárpátaljáról.

 

Erdély 

Juncker: Erdély és Románia egyesülésének centenáriuma nem csak román,hanem európai ünnep is

– MTI, Erdély Ma, szekelyhon.ro, Krónika

A többsebességes vagy a koncentrikus körök mintájára létrejövő Európa nem jelenthet megoldást, az Európai Unió egységét meg kell őrizni, ez ugyanis értéket közvetít, és az EU hitelességét is megerősíti a világban – jelentette ki a román államfő Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésének Európa jövőjéről folyatott vitájánkedden.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke beszédében kijelentette, Erdély és Románia egyesülésének centenáriuma nem csak román, hanem európai ünnep is. “Minden, ami román, egyben európai is, ezért december elsején Európa közösen ünnepli meg a Romániának és Európának is fontos pillanatot” –fogalmazott.

 

Az RMDSZ, az EMNP, az MPP, az EMNT és a SZNT azt kéri az ENSZ-től, hogykérje számon Ukrajnán a kisebbségijogokat

– MTI, transindex.ro, Krónika, maszol.ro

Közös nyilatkozatban figyelmeztettek az erdélyi magyar pártok és politikai szervezetek képviselői arra a szerepre, amely az Egyesült Nemzetek Szervezetére (ENSZ) hárul a kisebbségek jogainak védelmében. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), a Magyar Polgári Párt (MPP), valamint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) képviselői Szili Katalin miniszterelnöki megbízott kezdeményezésére tanácskoztak szerdán Kolozsváron. Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a tanácskozás napirendjén a román közigazgatási törvénykönyv kisebbségeket érintő szabályozása, valamint a kisebbségi törvény ismételt benyújtása előtti aktualizálása szerepelt.

 

Vezetőhírek

Kelemen Hunor: nem lehet szelektíven kezelni a Velencei Bizottság jelentéseit

– maszol.ro

„A Velencei Bizottság minden egyes jelentését és javaslatát komolyan kell venni. Nem lehet kettős mércét alkalmazni” – hangsúlyozta Kelemen Hunor, miután az RMDSZ küldöttsége az elnöki hivatalban Klaus Johannis államfővel tárgyalt az igazságügyi törvényekről. A találkozó után a szövetségi elnök elmondta: az RMDSZ emlékeztette az államfőt arra 13 évvel ezelőtti, 2005-ös jelentésre is, amelyet a Velencei Bizottság a kisebbségi törvényről fogalmazott meg.

„Elmondtuk, hogy ebben pozitívan értékelték a Tăriceanu-kormány által előkészített kisebbségi törvényt, és azt javasolták a parlamentnek, a kormánynak, hogy rendezze ezt a kérdést. 13 éve erről mégis mindenki hallgat. Ezt a jelentést elő kellene venni, annak szellemében pedig el kellene járni a kisebbségi törvényt illetően. Nem szerencsés az, hogy a Velencei Bizottság egyik döntését komolyan vesszük, egy másikat nem” – idézte az RMDSZ szerda esti közleménye Kelemen Hunort.

 

A magyar tagozat képviselői nélkül fogadta el új chartáját a marosvásárhelyimegaegyetem

– MTI, Krónika, transindex.ro, maszol.ro

 

A magyar tagozat képviselőinek távollétében fogadta el kedden a működését leíró egyetemi chartát a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) és a Petru Maior Egyetem egyesülésével létrejött Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológai Egyetem (MOGYTTE) szenátusa. Szabó Béla professzor, a magyar tagozat vezetője az MTI-nek szerdán elmondta: az új charta nem hoz újítást a magyar tagozat vonatkozásában: megerősíti azt a szerkezetet, amely ellen a magyar tagozat immár hat éve küzd. Hozzátette: az új charta megerősíti ugyanakkor a rektor és az igazgatótanács hatalmát az intézményen belül. A magyar tagozat vezető tanácsa szeptember végén döntött arról, hogy az akaratuk ellenére végrehajtott egyetemegyesítés elleni tiltakozás jeleként a magyar tisztségviselők mindaddig nem töltik be tisztségeiket, amíg nem születik az egyetemen belüli magyar nyelvű oktatás jövőjét hosszú távon biztosító, megnyugtató döntés. Így a szenátus magyar tagjai nem vettek részt a charta megvitatásában és elfogadásában.

 

Ismét őrtüzek gyúlnak az autonómiáért – a székely közösség összefogásáraszámít az SZNT

szekelyhon.ro

Kitartó a Székely Nemzeti Tanács: ismét lármafák meggyújtására szólítja fel a székely közösséget. A vasárnapra szóló felhívás részeként ugyanakkor közös imára kérik fel a magyar keresztény gyülekezeteket. Az őrtűzgyújtással a közösség autonómia melletti elkötelezettségét szeretnék megerősíteni minden évben, és ez most sincs másképp – fejtette ki a szekelyhon.ro- nak Izsák Balázs, az SZNTelnöke.

 Erdély

Kelemen disznóságnak tartja a pénzmosás megelőzéséről szóló törvényügyében elrendelt megismételtszavazást

– Krónika, transindex.ro, maszol.ro, Erdély Ma, Bihari Napló

A szavazás megismétlése után elfogadta a képviselőház szerdán a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről szóló törvénytervezetet. A jogszabály a pénzmosás elleni európai irányelvet hivatott beépíteni a romániai joggyakorlatba, ám olyan előírásokat is tartalmaz, amely az RMDSZ és a jobbközép ellenzék szerint ellehetetleníti az egyesületek és alapítványok működését. A megszavazott javaslat többek között előírja, hogy a különféle egyesületeknek és alapítványoknak kötelező módon be kell jelenteniük az illetékes állami intézményeknek a támogatások haszonélvezőit. Az alsóház jogi bizottsága által hétfőn elfogadott módosító javaslat értelmében kivételt képeznek e kötelezettség alól a Nemzeti Kisebbségek Tanácsának tagszervezetei – beleértve az RMDSZ-t. Kelemen Hunor RMDSZ- elnök elégedetlenségének adott hangot a törvénytervezettel kapcsolatos szavazás miatt, amelyet a szövetség képviselői nem szavaztak meg.

 

Már csak az elnök „fúrhatja” meg: elfogadta a képviselőház a fekete-tengeriföldgáz kitermelését lehetővé tevő törvényt

– MTI, Krónika, maszol.ro, transindex.ro

Elfogadta a képviselőház a fekete-tengeri földgáz kitermelését szabályozó törvényt szerdán, amelyet korábban Klaus Johannis államelnök visszaküldött a törvényhozásnak. A tervezet elfogadását 170 képviselő támogatta, hárman ellene szavaztak egy tartózkodás mellett. A jogszabály első változatát már július elején megszavazta a parlament, ám az elnök augusztus elején visszaküldte azzal érvelve, hogy olyan szabályozásra van szükség, amely hosszú távon méltányosan osztja el a hasznot az állam és a beruházók között. A beruházók nehezményezték a feltételek szigorítását, ami csökkentette a kitermelés nyereségességét. A most megszavazott jogszabályban az elnök észrevételeit részben elfogadták, így a földgázt kitermelő vállalatokkal szemben alkalmazott járadék nem fog változni a kitermelés idején, ugyanakkor a vállalatoknak a gáz felét a romániai energiatőzsdén kell értékesíteniük

 

„Babakötvényt” tervez a román kormány: évi 600 lejes állami támogatás járna akiskorúaknak egy új jogszabályjavaslat értelmében

– Krónika

Életkezdési támogatás bevezetését tervezi a román kormány: egy sürgősségi kormányrendelet-tervezet értelmében évi 600 lejes állami támogatást és 3 százalékos kamatot nyújtanának azoknak a kiskorúaknak, akiknek a szülei évente legalább 1200 lejt félretesznek a junior egyéni megtakarításiszámlán.

 

Megbüntették Székelyudvarhely polgármesteri hivatalát az október 23-i piros-fehér-zöld szalagok miatt

– maszol.ro, transindex.ro, szekelyhon.ro, KrónikaErdély

Jean-Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa ötezer lejes bírságot rótt ki szerdán Székelyudvarhely polgármesteri hivatalára azok miatt a piros-fehér-zöld színű szalagok miatt, amelyekkel a hivatal október 23-ra díszítette fel a város utcáit. A bírság jegyzőkönyvét a közösségi oldalán mutatta be a székelyudvarhelyi városháza. A prefektus a román nemzeti jelképek használatára vonatkozó 1994/75-ös törvény, és a törvény végrehajtási utasításait tartalmazó kormányhatározat megsértését rótta fel az önkormányzatnak. Azt kifogásolta, hogy Székelyudvarhely közterületén a villanyoszlopokra anélkül tűzték ki az ünnepre Magyarország zászlaját, hogy melléje tűzték volna Románia zászlajátis.

  

Székelyföldön szerezhetnek felsőfokú szakképzést a hivatásos táncosok

– szekelyhon.ro

Kihelyezett néptánctagozatot indít Erdélyben a Magyar Táncművészeti Egyetem, ami által első körben a romániai magyar hivatásos táncegyüttesek tagjai szaktudást és oklevelet is szerezhetnek. Az érdeklődők előjelentkezését november végéig várják.

 

Tarlós István támogatásáról biztosította Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt

– szekelyhon.ro

A csíkszeredai börtönben látogatta meg Tarlós István budapesti főpolgármester a terrorizmus vádjával elítélt Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt szerda délután. A magyarországi politikus erkölcsi támogatásáról biztosította az elítélteket. „Nem szeretnénk a román igazságszolgáltatás tevékenységét minősíteni vagy bírálni, de ezek a fiatalemberek a mi szemünkben nem számítanak bűnözőknek. Petárdákkal és beszélgetésekkel még nem döntöttek meg államrendeket és nem öltek embereket, ők pedig amúgy sem akarták a román államrendet felforgatni. Nem is igazán értik, miért kell itt lenniük, főleg ilyen hosszú ideig. Mindkettejüket erkölcsi támogatásomról biztosítottam, hiszen ez a büntetés enyhén szólva is aránytalanul súlyos – hangsúlyozta Tarlós. Hozzátette, felfoghatatlan számára, hogyan lehetett a két fiatalember tetteit terrorizmusnak minősíteni.

 

Vásárhelyi iskolaügy: visszadobott vádirat

– Krónika

Nehéz valakit úgy vádolni korrupcióval, hogy nem derül ki, kinek és mekkora kárt okozott – nyilatkozta a Krónikának Gogolák H. Csongor, a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium igazgatójának ügyvédje. A korrupcióellenes ügyészségnek ugyanis harmadik nekifutásra sem sikerült tisztán megfogalmaznia, milyen bűncselekményt követett el Ștefan Someșan volt főtanfelügyelő és Tamási Zsolt iskolaigazgató a tanintézet létrehozásával.

 

Unitárius bölcsődéket építenek több erdélyi városban

– Krónika

Marosvásárhelyen, Kolozsváron, Sepsiszentgyörgyön és Brassóban épít bölcsődét a Magyar Unitárius Egyház magyar állami támogatásból. Marosvásárhelyen az önkormányzat által működtetett bölcsődéken kívül szükség van egyházi bölcsődére is. A meglévő helyek iránt ugyanis akkora érdeklődés mutatkozott, hogy még legalább 200 kisgyereknek volna szüksége bölcsődei ellátásra. Nagy László, a marosvásárhelyi Bolyai téri unitárius egyházközség lelkipásztora elmondta, a tervek szerint – mivel egy csoportban 15 gyerek lehet – két csoportot indítanának. Jelenleg még a tervezési időszakban tartanak, az engedélyek kiváltásánál. A lelkipásztor szerint bár jó lenne már a következő ősszel elindítani az unitárius bölcsődét, nem biztos, hogy ez sikerülni fog, ugyanis március–áprilisnál hamarabb nem lát esélyt a munkálatok elkezdésére.

 

 Felvidék 

Új polgármestere lesz Csicsernek

 

– Ma7.sk

Az Ung-vidéki településnek 24 éve ugyanaz az ember áll az élén. Varga Imre valószínűleg azért nem talált kihívóra az elmúlt több mint 2 évtizedben, mert a falu közössége elégedett volt munkájával. Idén azonban már nem méretteti meg magát, nyugdíjba vonul. Utóda akár az MKP színeiben induló Hajdók Vince is lehet, aki tíz éve a község alpolgármestere.

 

A „selyés” diákokban is erősödött a magyarság összetartozásának érzése

– Ma7.sk

A hagyományokhoz híven a Selye János Gimnázium e tanévben is bekapcsolódott a Rákóczi Szövetség Gloria Victis – 1956 elnevezésű rendezvénysorozatába. Annak keretén belül a komáromi oktatási intézményből hét diák Nagy András kísérőtanárral együtt vehetett részt az 1956-os budapesti fákylás felvonulásal egybekötött Kárpát-medencei ifjúsági találkozón. „A háromnapos rendezvényre 2500 Kárpát-medencei egyetemista és középiskolás azzal a céllal utazott, hogy közösen tisztelegjen az 56´-os hősök emléke előtt, s élményszerű ismereteket szerezzen az 1956-os magyar forradalomról és szabadságharcról. A találkozó központi helyszíne a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem volt, programja azonban sok szálon futott. Csúcspontját a diákjaink által minden évben látogatott fáklyás felvonulás jelentette” – tájékoztatta a Ma7.sk portált Nagy András kísérőtanár.

 

1956 – Az elfelejtett forradalom

– Felvidék Ma

Kedden mutatták be a Fórum Kisebbségkutató Intézet legújabb dokumentumfilmjét, Az elfelejtett forradalmat. A film ősbemutatójára a komáromi Tátra moziban került sor. A film az 1956-os forradalom csehszlovákiai hatásaival foglalkozik. A vetítés előtt Simon Attila történész, a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója köszöntötte a nagyérdemű közönséget és köszönetet mondott Komárom városának és a Tátra mozinak, hogy otthont adtak a díszbemutatónak. Továbbá köszönetet mondott mindazoknak, akik nélkül a film nem jöhetett volna létre. Az egyórás film készítésében tizenöt visszaemlékező és négy történész, név szerint Simon Attila, Popély Árpád, Bukovszky László és Vajda Barnabás vettek részt. A dokumentumfilm eseményeinek rekonstruálásában többek között a Komáromi Jókai Színházszínészei, valamint a Selye János Gimnázium és a Marianum Egyházi Iskolaközpont diákjai közreműködtek.

 

Felvidéki civilek a kárpátaljai magyarok mellett: A V4-ek hassanak oda, az EUküldjön vizsgálócsoportot Ukrajnába

– Körkép

 Mintegy félszáz felvidéki magyar civil szervezet fordult jogorvoslati indítvánnyal a V4 országok Európai Parlamenti képviselőihez és az Európai Bizottsághoz annak érdekében, hogy hassanak oda Ukrajnára, hogy az ország az uniós jogrenddel összhangban cselekedjen. Amint azt szerda délutáni pozsonyi sajtótájékoztatójukon Polgár Hajnalka, a lebonyolítással megbízott személy elmondta, nyílt levélnek szánt indítványukat Ukrajna szlovákiai nagykövetségére és az Európai Unió pozsonyi irodájába is eljuttatják.

 

 Vajdaság

 

Dr. Sztáray Péter András: „Minden magyar menjen el szavazni!”

– Vajdaság MA

Dr. Sztáray Péter András biztonságpolitikai államtitkár szerdán találkozott Pásztor Istvánnal, a VMSZ elnökével. Ezt követően Palicson Babity János szabadkai főkonzul társaságában megkoszorúzta az 56-os emlékművet, ahol a sajtónak is nyilatkoztak arról, hogy ’56 hősei minden magyar példaképei, bárhol élnek is, illetve hogy mennyire fontos a magyar összefogás.

 

Már mintegy 180 ezer vajdasági magyar vált Magyarország állampolgárává

– Pannon RTV

Csak Szabadkán 130 ezren tették le az esküt.Továbbra is nagy az érdeklődés Vajdaságban a magyar állampolgárság könnyített úton történő megszerzésére. Ma ötvenen vehették át a honosítást igazoló okiratot Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán. Az ünnepélyes eskütételen Sztáray Péter András, magyar biztonságpolitikáért felelős államtitkár is részt vett.

 

59 éves az újvidéki Magyar Tanszék

– Pannon RTV

Az évfordulót hagyományosan tanszéknapi rendezvénnyel ünnepelték meg a bölcsészkar dísztermében. A rendezvényen átadták az idei Sinkó Ervin Irodalmi Díjat is. Sinkó Ervin költő, író 1959-ben hozta létre a Magyar Tanszéket az újvidéki Bölcsészettudományi Karon. Az ünnepségen az irodalomtörténész születésnapjának 120-dik évfordulójáról is megemlékeztek.

 

Lonely Planet: Újvidék a harmadik legjobb idegenforgalmi célpont

– Vajdaság MA

Újvidék a harmadik legjobb turisztikai célpont a városok között a Lonely Planet idegenvezető és kiadó vállalat elemzése szerint, közölte Újvidék város idegenforgalmi szervezete.Tom Hall, a Lonely Planet főszerkesztője kiemelte, hogy a kivételes osztrák-magyar építészet, a galériák, múzeumok és színházak miatt vált Újvidék olyan célponttá, amelyet látni kell

 

 Kárpátalja

Újabb kárpátaljai magyar nemzetiségű katona esett el Kelet-Ukrajnában

– MTI, Origo, 444.hu, Eho TV, karpatalja.ma

Újabb magyar nemzetiségű ukrán katona halt meg Ukrajna keleti részén, a Donyec megyében található Volnovaha közelében - adták hírül szerdán kárpátaljai hírportálok. Úr Sándor szerződéses katona volt, és mesterlövész lőtte agyon október 23-án. Az ungvári járási Eszenyből származó, 34 éves Úr Sándor a 128-as hegyivadász dandár kötelékében szolgált a kelet-ukrajnai konfliktusövezetben. Felesége és egyéves gyermeke gyászolja. Jelenlegi lakóhelyén, Zaporizzsjában helyezik örök nyugalomra, ahol a családjával élt.

  

Ukrán külügyminiszter: fontos a Magyarországon élő ukránok érdekeinekvédelme

– MTI, Webrádió

A Magyarországon élő ukránok érdekeinek védelmét hangsúlyozta Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter újságíróknak nyilatkozva szerdán Varsóban azután, hogy megbeszélést folytatott magyar partnerével, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel. A két tárcavezető a varsói nemzetközi biztonságpolitikai fórum keretében tárgyalt egymással. Az ukrán tárcavezető az UNIAN ukrán hírügynökség beszámolója szerint közölte, hogy a magyar kormány a jövő héten a hivatalos közlönyben közzéteszi a Kárpátalja fejlesztéséért felelős miniszteri biztosi tisztség új, megváltoztatott elnevezését. Kijev azért kifogásolta a poszt megnevezését, mert szerinte ezzel a magyar kormány beavatkozik Ukrajna belügyeibe. Klimkin bejelentette, hogy az ukrán külügyminisztériumban is létrehoznak egy - mint fogalmazott - a magyar biztoséhoz hasonló, de azzal nem teljesen megegyező posztot a határokon átnyúlóegyüttműködésre.

 

Elnyomástól elnyomásig?

– Kárpátalja

A kárpátaljai magyarság történelmének legsötétebb fejezete 1944 és 1953 között, a sztálinizmus poklának bugyraiban íródott, s a minket akkor ért nemzeti, társadalmi és gazdasági sérelmek vezettek oda, hogy az 1956-os magyar forradalom idején maroknyi fiatal

– naivan, de tiszta szívvel – fel merte emelni szavát a szovjet elnyomás ellen. Ma viszont ismét viharfelhők tolulnak fölénk az ukrán nacionalista elnyomási próbálkozások képében. Miként is látja nemzetrészünk akkori és mai helyzetét az 1956-os ellenállók egyike, Milován Sándor, a KMKSZ tiszteletbelielnöke?

  Kárpátalja

Kárpát-medencei Magyarok Zenéje 2018 Beregszászban

– Kárpátalja

A Kárpát-medencei Magyarok Zenéje elnevezésű nagy sikerű előadás-sorozat beregszászi koncertjére került sor október 22-én a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán (II. RF KMF). A program elsődleges célja a Kárpát-medence magyarságának és nemzetiségeinek a népzene és világzene hídjain átívelőtalálkozása.

 

Ha leomlik is, építeni kell!

Kárpátalja

Tóth Péter Lóránt neve ma már nem cseng ismeretlenül a kárpátaljai emberek előtt. Verses előadásaival 2012 óta lassan Kárpátalja majdnem minden olyan településére eljutott, ahol magyar ajkúak is élnek. A mostani alkalommal október 15. és 18. között 11 településen 12 előadást megtartva vitte közelebb a középiskolásokhoz Arany János és Mátyás király jelentőségét prózai verses formában.

 

 Muravidék

Kétnapos elnöki látogatás

 – Népújság

 Áder János magyar köztársasági elnök kétnapos hivatalos szlovéniai látogatása során találkozott Borut Pahor szlovén köztársasági elnökkel, valamint Dejan Židan parlamenti elnökkel, de időt szakított a magyar kisebbségi vezetőkkel való találkozásra is. A tárgyalópartnerek egyértelműen megállapították, hogy a két ország kapcsolatai kiválóak.

 

Helyhatósági választások 2018: polgármesterjelöltek a kétnyelvű községekben

– Népújság

A november 18-i helyhatósági választásokon a Muravidék nemzetiségileg vegyesen lakott öt községében – Lendván, Dobronakon, Hodoson, Salban és Morácon – 11 jelölt indul a polgármesteri posztokért. Lendvát új polgármester vezeti a következő négy évben, hiszen a mostani polgármester, Balažek Anton nem indul a választásokon.

 

Az egyik legjobb szervezettség az országban

– Népújság

Pénteken Samo Fakin egészségügyi miniszter hivatalos látogatást tett a Muraszombati Általános Kórházban, ahol megtekintette az osztályokat és találkozott a betegellátó személyzettel. Sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy a muraszombati kórház a legszervezettebbek közé tartozik az országban.

 

Szék-helyek

 

A Nemzetpolitikai Kutatóintézet sajtó anyagának felhasználásával

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog