Évről évre több a zarándok


A zömében első világháború során elesett hősök emlékét őrző keresztfák az Úz-völgyi haditemetőben

A hagyománynak megfelelően, az 1944-ben bekövetkezett szovjet támadás napjának évfordulóján, augusztus 26-án az Úz völgyében ebben az esztendőben is megemlékeznek a két nagy háború során ott elesett katonákról. Az ünnepélyes főhajtás 12 órakor kezdődik a temetőkertben.

 

Az egykor virágzó, a múltban két ország, jelenleg pedig Hargita és Bákó megyék határán fekvő fűrésztelep, stratégiai fontossága következtében mindkét világégésben heves harcok színhelye volt. Bár Csíkszentmártontól 38 kilométer választja el, személyszállító járművel csak nagy kerülővel, Dormánfalva (Dărmăneşt) irányából közelíthető meg. A két helyszínt ugyanis csupán egy tankcsapdáknak is beillő kátyúkkal tarkított erdei út köti össze egymással. Ennek ellenére azonban évről évre egyre többen zarándokolnak el ide, hogy adózzanak a magyar hazáért életüket áldozó hősök emlékének.
Az akkor még szép számban élő, II. világháborús csíki és háromszéki veteránok 1994-ben állítottak emlékművet az országhatár védelmében e helyen nagy számban elesett bajtársaiknak. A front gyors átvonulása miatt azonban közülük kevesen vannak itt elhantolva. Az immár kőkerítéssel körbevett haditemetőben túlnyomórészt az 1916. október 12-én bekövetkezett román betöréstől 1918. március közepéig tartó harcok áldozatai nyugszanak.

Bedő Zoltán

 

Székely Hírmondó

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog