erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

KulTúra a Végeken – tájak, ízek, székelyek

A Zala és Kovászna testvérmegyék közötti együttműködés jegyében, a kulTúra a Végeken pályázat keretén belül szeptember 14–18. között a Zalaegerszegen megszervezett Tájak, ízek, székelyek rendezvényen vett részt a háromszéki küldöttség.

 

A pályázat célja a gasztronómiai és népi, népzenei hagyományok, értékek és ismeretek továbbadása, természeti kincseink, valamint az arra épülő gyógyászat és turizmus felhasználási lehetőségeinek közös népszerűsítése. Rendezvényeken és a kapcsolódó szakmai megbeszélgetéseken, tapasztalatcseréken keresztül erősíteni a hagyományokhoz való ragaszkodást, illetve a székely-magyar identitástudatot.

Az eseményen Háromszék értékeinek színe-javát ismerhették meg a magyarországi érdeklődők. A szakmai megbeszélések során Szőts Papp Zsuzsa, a Kovászna Megyei Értéktár Bizottság elnöke osztott meg érdekességeket a házikenyér és házi laska útjáról, a háromszéki gasztro-rendezvények – fókuszban a hagyományos kürtőskalács témában pedig Fazakas Csoma Szidónia, Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület munkatársa. Demeter István, az Aquasic Egyesület munkatársa a háromszéki borvízfürdők újraéledéséről tartott előadást, a néptánckedvelők és oktatók pedig Virág Endrével és Mágori Istvánnal, Kovászna Megyei Művelődési Központ munkatársaival beszélgethettek.

A rendezvény másik színhelyén, a Zala megyei Lenti nevű városba megszervezett őszi fesztivál keretében gazdag háromszéki gasztronómiai ajánlat kínálkozott. „Térségünk kulináris különlegességeit hoztuk el testvérmegyénkbe. Az érdeklődők kipróbálhatják Székelyföld szimbólum értékű ünnepi és vásári süteményének, a kürtőskalács készítésének csínja-bínját, de megkóstolhatják a pityókás házi kenyeret is, amelyet leöblíthetnek a frissítő forrásainkból hozott ásvány- és gyógyvizekkel, vagy ahogy nálunk mondják borvízzel. Ezeket bővebben is tanulmányozhatják a standokon található, Székelyföldet népszerűsítő kiadványokból, köztük a legutóbb megjelent Székelyföldi mofettás könyvet is. Emellett a Székelyföld értékeit felvonultató szabadtéri tárlat is megtekinthető.” – mondta el köszöntő beszédében Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

A kulTúra a Végeken pályázat keretén belül szeptember 28. és október 2. között a Zala megyei küldöttség látogat Háromszékre.

Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog