erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Rangos meghívottak a III. Nemzetközi Kovácstalálkozón (program)

Huszonhat kovácsmester négy országból mutatja be míves portékáit Sepsiszentgyörgy központjában szeptember 8–10. között a III. Nemzetközi Kovácstalálkozó alkalmával – jelentették be a szervezők csütörtöki sajtótájékoztatójuk keretében.


A rendezvény keretében az olaszországi Niko Giordani különleges fémötvözési-kovácsolási technikákat mutat be és itt lesz Magyarország egyelten női lópatkoló kovácsa, Kajas Viktória, aki vasárnap tart bemutatót. Az érdeklődők megtekinthetik, hogy készül a tehénpatkó, megtudhatják, hogy mi is a késdamaszkolás és láthatják az idelátogató kovácsokat munka közben a különleges látványműhelyekben. A szabadtéri rendezvény megnyitóját gazdag kulturális műsor kíséri és az érdeklődők helyben készült hagyományos ételeket is fogyaszthatnak a helyszínen.

2013-ban Nagy György olaszteleki kovácsmester kezdeményezésére jött létre a Nemzetközi Kovácstalálkozó és az előző kiadások sikerét látva a város felkarolta a rendezvényt, így idén ez az új főtéren kapott helyet, ismertette a rendezvény előzményeit Sztakics Éva, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere. „Mi büszkénk kell legyünk arra, hogy a megyében van olyan kovácsmester, aki a családi hagyományt vitte tovább és a szakmaiság megszállottja. Az önkormányzat mindig felkarolta az ilyen jellegű hagyományőrző kezdeményzéseket” – tette hozzá az alpolgármester.

„Színes kulturális kiegészítő műsort szerveztünk a kovácstalálkozó keretében, amelynek része a művelődési ház Kincskeresők Néptáncegyüttesének és a Százlábú néptáncegyüttes műsora, valamint a Székelyföldi Magyar Szablyavívó Iskola bemutatója. Az első estét pedig a Háromszék Táncegyüttes Az én mesém c. évadnyitó táncjátéka zárja” – emelte ki a találkozó kísérőrendezvényeit Dulányi B. Aladár, a rendezvényt szervező Kónya Ádám Művelődési Ház menedzsere.

Nagy György kovácsmester, a rendezvény ötletgazdája elmondta, hogy külföldet többször megjárva, ötlött fel a gondolat, hogy miért ne lehetne itthon is egy találkozót megszervezni. A céhes világban inaskodás formájában terjedt a mesterség, manapság ilyen jellegű szakmai összejöveteleken van lehetőség megismerni a különböző irányzatokat. A harmadik kiadásra rangos szakmai találkozóvá nőtte ki magát a kezdeményezés, igazi szakmai bemutatókra, konferenciára és egy nagyszabású, közel 100 egyedi tárgyat számláló kiállítás bemutatására kerül sor. A kiállított tárgyakat nem lehet a helyszínen megvásárolni, ám a jelenlévő kovácsok szívesen tesznek eleget megrendeléseknek.

A rendezvény részletes programja elérhető a kultur.ro oldalon.

Szervezők: Nagy György ötletgazda, Sepsiszentgyörgy önkormányzata, Kónya Ádám Művelődési Ház
Partner: Székely Nemzeti Múzeum

III. Nemzetközi Kovácstalálkozó

Program

 

2017. szeptember 8., péntek

15:30 Kincskeresők néptáncegyüttes (művészeti vezető: Tőkés Edit és Tőkés Zsolt) / Szabadság tér

16:00 A III. Nemzetközi Kovácstalálkozót megnyitja Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Sztakics Éva Judit alpolgármester és Nagy György kovácsmester  / Szabadság tér

16:15 A Székelyföldi Magyar Szablyavívó Iskola bemutatója / Szabadság tér

16:30 Kovácsolás bemutató / Szabadság tér

17:00 A Százlábú Néptáncegyüttes műsora (együttesvezető: Virág Imola és Virág Endre) / Szabadság tér
18:00 Évadnyitó előadás: A Háromszék Táncegyüttes Az én mesém c. táncprodukciója. Rendező-koreográfus: Furik Rita / Szabadság tér
21:00 Kiállítászárás / Szabadság tér

 

 

2017. szeptember 9., szombat

10:00 Kiállításnyitás / Szabadság tér

11:00 Kovácsolás bemutató / Szabadság tér

14:00 Késpenge damaszkolás kovácsolás bemutató, tehén patkó készítés / Szabadság tér

21:00 Kiállítászárás / Szabadság tér

 

 

2017. szeptember 10., vasárnap

9:00 Szakkonferencia / a Székely Nemzeti Múzeum Bartók-terme

Dr. Márton László mérnök: Egy új stílusirányzat Kós Károly kovácsoltvas tervezésében
Dr. Szőcsné Gazda Enikő n
éprajzos muzeológus: A székelyföldi kovácsművesség múltja
Illés Vanda, a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztályának vezetője: Kézműves tárgyak minősítése, zsűrizése, a páva védjegy

Csákányi Zoltán, etnográfus: Népi Iparművész cím és a magyarországi pályázati lehetőségek

Péter Szidónia, kézműves szakelőadó: A Hagyományok Háza Népi kézműves képzései

Takáts Zoltán és Szombathy Gábor, kovácsmesterek, a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Bíráló Bizottságának tagjai: A fémműves népi iparművészeti munkák bírálatának elvei és gyakorlata a népi iparművészeti zsűrizéseken

Molnár József kovács, népi iparművész: Lehetőségek a mai kovácsművességben és azok feltételei

10:00 Kiállításnyitás / Szabadság tér

14:00 Kovácsolás bemutató / Szabadság tér

16:00 Patkó készítés és lópatkolás / Szabadság tér

20:00 Kiállítászárás / Szabadság tér

 

Kedvezőtlen időjárás esetén a programok kezdési időpontjai változhatnak. A valós idejű tájékoztatásokat a rendezvény Facebook-eseményén tesznek közzé a szervezők.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog