Nemzeti sajtófigyelő 2018. 08. 03.

Grezsa: a magyar kormány célja az, hogy Kárpátalja kapocs és híd legyen az Európai Unió felé

– MTI, Webrádió, hirado.hu, Lokál.hu, Magyar Idők, origo.hu, hir.ma, Pestisrácok.hu, Magyar Hírlap

A magyar kormány célja az, hogy Kárpátalja kapocs és híd legyen az Európai Unió felé, ahová Ukrajna egyébként is deklaráltan törekszik - jelentette ki Grezsa István miniszteri biztos szerdán Beregszászon. Grezsa István, akit a közelmúltban neveztek ki Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztossá, abból az alkalomból tartott közös sajtótájékoztatót Török Dénessel, a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének (KMNE) elnökével, hogy a KMNE a magyar kormány támogatásával panziót vásárolt a nagybereznai járási Viska (Viharos) hegyvidéki településen, az Uzsoki-hágó közelében a kárpátaljai és anyaországi nagycsaládosok kedvezményes üdültetése céljából. A miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy a KMNE Kárpátalja egyik legdinamikusabban fejlődő civil szervezete, amely közel 600 magyar családot egyesít, a tevékenysége mintegy 3500 embert érint. Érthető tehát - folytatta -, hogy a magyar kormány jelentős támogatást nyújt a KMNE működéséhez, beleértve egy jól működő, festői környezetben található, a magyar határtól 100, a szlovák határtól 20 kilométerre fekvő hegyi panzió megvásárlását az egyesület számára a Magyar Házak Kárpátalján kormányprogram és a családok éve keretében.

 

 

Többségében magyar állami támogatásból újul meg a marosvásárhelyi Vártemplom

– MTI, transindex.ro, Krónika, hirado.hu, maszol.ro

Nagyrészt magyar állami támogatásból újul meg a marosvásárhelyi Vártemplom, amely Székelyföld legjelentősebb gótikus épületegyüttese - adta hírül szerdán a Krónika. Az újság felidézte, hogy több mint egy évtizede készülnek a marosvásárhelyi középkori várban található református templom felújítására, de csak most sikerült pénzt szerezni rá. Henter György, a Vártemplom lelkésze elmondta: több pályázatot próbáltak elnyerni, végül a magyar állam támogatja a munkálatokat 75 százalékos arányban. „A felújítás Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke és a magyar kormány közös stratégiájának köszönhető, amelynek célja az erdélyi műemlékek megújulása” - fogalmazott a lelkész.

Erdély

 

Román publicisták Orbán Viktor Tusnádfürdőn tett ajánlatát kommentálták

– MTI, Krónika

A román lapokban négy nappal Orbán Viktor Tusnádfürdőn elhangzott beszéde után jelentek meg az első olyan írások, amelyek arra is reagálnak, hogy a kormányfő ajánlatot tett a szomszédoknak: építsék újjá közösen a Kárpát-medencét. Horațiu Pepine a Deutsche Welle román oldalán azt kifogásolja, hogy az előítéletekkel terhelt román politika a „könnyebbik utat” választva háborgott Orbán Viktor illiberalizmusán, és a román centenárium magyar megünneplését elhárító „sértésén”, de nem volt füle meghallani az eszmefuttatás elejét, amelyben a magyar miniszterelnök a gyorsvasút-, autópálya- és energiahálózati összeköttetések megteremtését, a haderőfejlesztések összehangolását ajánlotta szomszédainak.

Erdély

 

Klaus Johannis harakirit követett el”

– maszol.ro

Harakirit követett el Eckstein-Kovács Péter volt szenátor szerint az államfő azáltal, hogy alkotmányossági kifogást emelt a közigazgatási törvénykönyv minden olyan rendelkezése ellen, amely túlmutat az alaptörvényben rögzített anyanyelvhasználati jogon, vagy megengedő módon értelmezi azt. Az RMDSZ-ből nemrégiben kilépett politikus a Facebook-oldalán emlékeztetett arra, hogy az eddigi elnökválasztásokon az erdélyi magyarok a szövetség álláspontjától függetlenül a PSD-s jelölt ellenjelöltjére szavaztak a második fordulóban, s voksaik eldöntötték a küzdelmet. Eckstein szerint Klaus Johannis elveszítette a magyarok szavazatait, miután kiderült róla, hogy 17 éve hatályos, nemzetközi szerződésekben is szereplő kisebbségi jogokat törölne el.

 

Cseke Attila: autópályákat kellene építeni, nem a kisebbségek ellen hadakozni

– transindex.ro, maszol.ro, Erdély Ma

Komoly aggodalomra ad okot, hogy míg Románia mintaállamnak tartja magát, ami a kisebbségi jogok érvényesítését illeti, addig az államelnök az alkotmánybíróságon támadja meg azt a közigazgatási törvénykönyvet, amely jelentősen bővítené a kisebbségek anyanyelv-használati jogait Romániában - jelentette ki szerdán Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője azt követően, hogy az államelnök alkotmányossági óvást emelt a júliusban elfogadott közigazgatási törvénykönyv bizonyos cikkelyei ellen. Az RMDSZ közleménye szerint Cseke úgy véli, a román politikai elit jelentős része ahelyett, hogy autópályákat építene és befektetéseket vonzana az országba, a kisebbségek szimbólumai ellen harcol, és csorbítaná az anyanyelv-használati jogokat.

 

A Román Akadémia elnöke megmagyarázta, hogy nem ígértek autonómiát a Gyulafehérvári Nyilatkozatban

– transindex.ro

Aurel Pop a Román Akadémia elnöke álláspontját közölte hétfőn a LACRIS (Laborator Pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică, azaz az Információs Háború és Stratégiai Kommunikáció Elemzésének Laboratóriuma), amelyben Semjén Zsolt, Romániára és annak 100-ik nemzeti ünnepére vonatkozó kijelentéseire reagál. Aurel Pop állásfoglalásában a Gyulafehérvári Nyilatkozatból kiemelt részek alapján kísérelte meg cáfolni azokat az állításokat, amelyek az 1918-as Nyilatkozat szövegét úgy értelmezik, mint a nemzeti kisebbségeknek tett területi autonómiára vonatkozó ígéretet. Érvelése szerint a Nyilatkozat szövegében kétszer szerepel az autonómia szó, de az először Erdély, Bánság és Partium ideiglenes önigazgatására vonatkozik, amelyet a területek addig élveznének, amíg az országnak új alkotmánya lesz. Másodszor pedig a vallási felekezetek önszerveződési jogára vonatkozik. Úgy a kisebbségiekére, mint a többségi felekezetre.

Erdély

 

Antal Árpád: Soha nem állt kihívó szándék a gyászlobogó kitűzése mögött

– Bihari Napló, Erdély Ma, Krónika

Soha nem kihívó szándékkal tűzette ki a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal homkokzatára a gyászlobogót – szögezte le szerdai sajtótértekezletén Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta, 1997 óta 90 személy kapta meg a Pro Urbe díjat a városban. Közülük 64-en elhunytak, és minden alkalommal, amikor a város egy Pro Urbe-díjas polgára meghal, a városvezetés kitűzi a fekete zászlót, így adva a lakosság értésére, hogy a közösség egy fontos tagja távozott az élők sorából. ‘Sajnálatos módon ez idő alatt háromszor történt meg, hogy a haláleset egybeesett valamely nemzeti jelentőségű nappal, mint ahogy most a román nemzeti himnusz napjával. (…) Ismétlem, soha, egyszer sem tűzettem ki kihívó szándékkal a polgármesteri hivatalra a gyászlobogót. (…) De ha valaki csak bizonyos televíziócsatornákat követ, más benyomása lesz nemcsak rólam, hanem minden székelyről’ – tette hozzá Antal Árpád.

 

Az aradi RMDSZ szolidarizál a székely zászló miatt büntetett elöljárókkal

– maszol.ro

Az RMDSZ Arad Megyei szervezete 2500 lejjel járul hozzá az úgynevezett szolidaritási alaphoz, sorsközösséget vállalva a szövetség színeiben megválasztott polgármesterekkel, akiket a román bíróság azért bönetetett, mert kitűzték a székely zászlót mint közösségi jelképet. Az aradi RMDSZ-vezetőség sajtóközleményben hozta ezt a közvélemény tudomására, és egyúttal arra kérte mindazokat, „akiknek fontos a székely zászló, közösségünk szimbólumainak szabad használata, hogy lehetőségeikhez mérten adakozzanak”. Emlékeztetnek arra, hogy az öt éve indult hatósági zaklatás eredményeként többek között 42 642 lejre bírságolták Péter Ferencet, Szováta volt polgármesterét, illetve – jogerősen – 75 130 lej kifizetésére kötelezték Ráduly Róbert Kálmánt, Csíkszereda polgármesterét, mert kitűzték a székely lobogót.

 

ActiveWatch: a 90-es évekbe akarja visszavetni Romániát Johannis

– MTI, maszol.ro, transindex.ro, Erdély Ma

A 90-es évekbe vetné vissza Romániát a nemzeti kisebbségek jogai szempontjából, ha az alkotmánybíróság helyt adna Klaus Johannis államfő óvásának, és korlátozná a kisebbségek nyelvhasználati jogait - hívta fel a figyelmet szerdán közzétett állásfoglalásában az ActiveWatch nevű bukaresti civil szervezet. A szólásszabadságról és kisebbségi jogok érvényesüléséről évente átfogó jelentést készítő civilek arra reagáltak, hogy az elnök megtámadta az alkotmánybíróságon a kihirdetésre váró új közigazgatási törvénykönyvet, óvásában pedig számos kifogást fogalmazott meg a kisebbségi anyanyelvhasználatot pontosító vagy bővítő előírások ellen. Az ActiveWatch aggasztónak tartja az elnök lépését, amelyet ellentétesnek tart azokkal az ajánlásokkal, amelyeket a kisebbségvédelmi keretegyezmény alkalmazását illetően fogalmazott meg az Európa Tanács (ET) Románia számára. A szervezet ezért felhívást intézett az alkotmánybírósághoz, hogy ne korlátozza a romániai nemzeti kisebbségek jogait.

Erdély

 

Hétfőn iktatják be hivatalába az új temesvári megyéspüspököt

– maszol.ro

A Temesvári Római Katolikus Megyéspüspökség keddi közleménye szerint augusztus 6-án, Urunk Színeváltozásának ünnepén, hétfőn 10 órától a temesvári Szent György Székesegyházban kerül sor az újonnan kinevezett főpásztor püspökké szentelésére és a beiktatására. Pál József Csaba kanonokot, a Hegyvidéki Főesperesség főesperesét, a resicabányai Havas Boldogasszony templom plébánosát május 16-án nevezte ki Ferenc pápa a temesvári egyházmegye megyéspüspökévé, apostoli kormányzóvá.

 

Exalkotmánybíró: vajmi kevés az esély rá, hogy az Alkotmánybíróság a magyaroknak kedvezően döntsön

– transindex.ro

Nem optimista Puskás Bálint volt alkotmánybíró azzal kapcsolatban, hogy Klaus Johannis államfő és az ellenzéki pártok is az Alkotmánybírósághoz küldték a közigazgatási törvénykönyv módosításait, és ebben megtámadták a kisebbségi jogok kibővítésére vonatkozó passzusokat is. Puskás elmondta, a taláros testület mai összetétele ilyen kérdésekben még rosszabb, mint az ő mandátuma idején volt volt.

 

Ifjúsági Karavánt rendeztek Beszterce-Naszód megyében

– maszol.ro

Július 22. és 28. között rendezték meg az Értékes Magyar Fiatalok projekt keretén belül az Ifjúsági Karaván eseménysorozatot, amelynek több Beszterce-Naszód megyei település adott otthont. A programok lebonyolításában közel 30 fiatal vett részt.

 

Belakják a keresdi Bethlen-kastélyt

– Krónika

Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványa 50 évre használatba kapta a keresdi Bethlen-kastélyt. A felújítás alatt álló Maros megyei épületben – amelyet a Béke Házának neveztek el – nem gyermekotthont rendeznek be, hanem többrendeltetésű központot hoznak létre. Az alapítvány Medgyesről, Déváról és Szovátáról hétvégente érkező gondozottjai egyebek mellett szakmát tanulhatnak, gyakorlatozhatnak, felkészülhetnek az életre.

 

Új emlékhely őrzi a Petőfi-kultuszt

– Krónika, Erdély Ma

Erdély

A Mi Petőfink névvel új emlékhely őrzi Székelykeresztúron a szabadságharc költőjének kultuszát. Kedden, Petőfi Sándor halálának emléknapján átadták a közönségnek a Gyárfás-kúria udvarán felállított szabadtéri installációt, amely közelebb visz a költő emlékét övező igazságok és legendák történetének megismeréséhez. „A 169 évvel ezelőtt itt, Keresz­túr közelében elhunyt Petőfire emlékezünk. Ne arra a költőre emlékezzünk, aki meghalt, hanem arra, aki a szabadság és szerelem költője volt. Csupán rajtunk múlik, hogy továbbra is az maradjon” – mondta Sógor Csaba európai parlamenti képviselő a kistérségi napok és Petőfi-hét keretében szervezett eseményen. Hozzátette, szabadnak lenni azt jelenti, hogy a másik ember szabadságára és a környezetünkre is figyelünk.

 

A Dâmboviţa-parti dzsungel törvénykönyve

– Páva Adorján – Krónika

A Krónika vezércikke szerint „Az RMDSZ most piszkos ujjával bőszen mutogathat az államfőre és pereputtyára: ugye, hogy megmondtuk?! Miközben jól tudjuk: a romániai politika szennyvizében egyik napról a másikra alámerülhet, eltűnhet, átalakulhat az igazság. Ha a következő időszakban az ellenzéki pártoknak egy – nem túl nagy – csoda folytán sikerülne átcsábítania vérszomjas törzsébe a kormánybuktatáshoz elegendő számú honatyát, az RMDSZ ugyanúgy átpártolhatna, és akár – a most darabokra szedett közigazgatási kódexbe foglaltakhoz képest – sokkal többet is elérhetne a támogatásért cserébe. És akkor megszépülnének a gyalázatosak, homlokegyenest ellentétes ívet venne a kommunikáció a könnyen forgatható köpönyeg alatt. Ebből a szempontból szerencsés helyzetben van az RMDSZ: bármikor, bármilyen felállásban számtalan érvet sorakoztathat fel amellett, hogy éppen miért nem lehet a másik oldalra állni. Azonban abból már jóval kevesebbet látunk-hallunk-tapasztalunk, hogy miért éri meg az aktuális partner szemétdombján hemperegni. Így pedig csak a levakarhatatlan mocsokkal, az elűzhetetlen bűzzel maradunk”.

Felvidék 

 Felvidék

Augusztusban is várja a jelentkezőket a Pozsonyi Magyar Szakkollégium

– Ma7.sk, bumm.sk, Felvidék Ma, Új Szó

A Pozsonyi Magyar Szakkollégium pótfelvételi eljárást hirdet alapképzésben résztvevő első- és másodéves pozsonyi egyetemi hallgatók és olyan középiskolai tanulmányaikat idén befejező diákok részére, akik hallgatóként fővárosi egyetemen kezdik meg tanulmányaikat. A jelentkezés meghosszabbítása elsősorban azoknak kíván lehetőséget nyújtani, akik tavasszal még nem tudták, melyik egyetemi városban fogják folytatni tanulmányaikat. A felvételi jelentkezési határideje: 2018. augusztus 20. (éjfél). A felvételi eljárás kétfordulós, írásbeli és szóbeli részből áll. Jelentkezni az intézmény honlapján megtalálható online kérdőívvel lehet. A kérdőív kitöltése mellett az info@szakkollegium.sk címre motivációs levelet is várunk a jelentkezőktől. A szóbeli fordulóra augusztus 25-én, a Szakkollégium pozsonyi épületében kerül sor.

 

 

Zajlik a felvidéki egyházközségek IX. nyári tábora

– Felvidék Ma

E héten kilencedik alkalommal vette kezdetét a Felvidéki egyházközségek nyári tábora, több mint húsz falu 280 résztvevőjével. Ez alkalommal nemcsak a fiatalokra koncentráltak, hanem a családok évéhez kapcsolódva a felvidéki családokat állították középpontba. Rákos Szabolcs főszervező a következő tájékoztatást adta a tábor nyitásáról, illetve programjairól: A tábor fővédnökségét Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár vállalta. Az ő köszöntőjét és támogatását tolmácsolta a résztvevők számára Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselő, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke.

 

Pártosztódással nem gyarapodunk

– Moszkovits János – Figyelő

Egy hosszan tartó kampányidőszak előtt áll a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP). Ez év őszén helyhatósági választások lesznek Szlovákiában, jövőre pedig EP- és államfőválasztás, rá egy évre parlamenti. Az MKP 2010-ben kiesett a pozsonyi törvényhozásból, s azután is mindkét megmérettetésen, ha kevéssel is, de az ötszázalékos bejutási küszöb alatt maradt. A felkészülésről, a jelöltállításról, a felvidéki magyar gazdaságélénkítő programról kérdezte a Figyelő a párt elnökét.

(A cikk teljes terjedelmében a Figyelő 2018. augusztus 2-i számában olvasható)

Vajdaság

 

Fiatal Természetkutatók Találkozója

– Magyar Szó

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület szeptemberben harmadik alkalommal szervezi meg a Vajdasági Fiatal Természetkutatók Találkozója elnevezésű, tudományos célú találkozóját középiskolások, egyetemisták és aktív fiatal kutatók számára. A találkozó lehetőséget biztosít a fiatal természetkutatók tudományos munkáinak szakmai körben való bemutatására. A találkozón a résztvevők előadás formájában megosztják egymással kutatómunkáik eredményeit, további ötleteket meríthetnek kutatásaik bővítéséhez, illetve könnyedén kapcsolatot teremthetnek más fiatal kutatókkal.

 

Kárpátalja

 

Indul az első kárpátaljai magyar televízió

– Kárpátalja

A KMKSZ májusban szerződést írt alá a 21 Uzshorod televíziós csatornával. A szerződés értelmében a csatorna műsoridejének felét vásárolta meg a kulturális szövetség, tehát a 24 órás műsoridőből 12 órát a KMKSZ által létrehozandó új kárpátaljai magyar televízió fog szolgáltatni. Az említett csatornán már júliusban elkezdődtek a magyar nyelvű próbaadások.

 

Ismét szemet szúrt a magyar felirat a Beregszászi járásban

– karpatalja.ma

Ismeretlen elkövetők festékszóróval fújták le a nagymuzsalyi helységnévtábla magyar feliratait. A rongálást megörökítő felvételeket Bereczky István posztolta augusztus 1-jén Facebook-oldalán. A Kárpátalja.ma információi szerint a helyi lakosok már megtisztították a táblákat. Egy héttel korábban az ungvári Egán Ede Emlékpark piros-fehér-zöld kőtömbje kapott ukrán nacionalista színezetet.

 

Újjáépítteti a kárpátaljai Nagydobronyban felgyújtott roma imaházat Mága Zoltán

– KárpátHír

Kárpátalja legnagyobb magyarlakta községében, a magyar többségű Nagydobrony településen 2018. július 15-én hajnalban, feltehetően szélsőjobbaldali támadók szándékos gyújtogatása miatt leégett a református imaház és a hozzá tartozó óvoda teljes felújítására fordítja. A tűzoltók szinte semmit nem tudtak megmenteni az épületből, odavesztek a berendezések, a játékok, a konyhai eszközök. Az óvodába mintegy hatvan olyan roma gyerek járt, akiknek szüleik többnyire írástudatlanok, így nem tudják őket segíteni a tanulásban.

 

Muravidék

 

A kapcsolat további kapukat is megnyithat

– nepujusag.net

A Moravske Toplice Községi Magyar Nemzeti Önigazgatási Közösség szombaton együttműködési szerződést írt alá a magyarországi Zalaszántó településsel. A szlovén és magyar nyelven íródott formális szerződést, melytől a jövőben széles körű együttműködési lehetőségeket remélnek a felek, Pártosfalván a nemzetiségi iroda tárgyalótermében látták el kézjegyükkel az illetékesek.

 

Borok, borjátékok, perecek Dobronakon

– nepujsag.net

Szombaton, a nyár közepén zajlott le Dobronakon a már hagyományos Bor és perec ünnepe. A játékos, szórakoztató délután a Dobronaki Szőlő- és Bortermelő Egyesület, a Környezeti és Idegenforgalmi Intézet, a Dobronaki Turistaegylet, Dobronak Község és a dobronaki magyar közösség szervezésében valósult meg.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog