erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Közösség született
dr. Sávai János, a Szegedi Hittudományi Főiskola nyugalmazott tanára 


A sepsiszentgyörgyi Krisztus király templom örökös szentségimádási napján, szeptember 3-án emlékezett létrejöttének 10. évfordulójára a plébánia közössége. Az ünnepi szentmisét T. Benedek Róbert Károly segédlelkész celebrálta, igét pedig dr. Sávai János, a Szegedi Hittudományi Főiskola nyugalmazott tanára hirdetett.

 

A különleges alkalomból ft. Dávid György lelkipásztorral a 2006-ban felszentelt templom első és mindmáig egyetlen plébánosával beszélgettünk, aki a közösség születésének napjaként határozta meg ezt a jeles évfordulót.

Az elmúlt tíz esztendőre való visszatekintése során nem rejtette véka alá, hogy mint minden kezdet, ez sem volt könnyű, mert a közösség építése nehezen indult. Városszéli templomként félő volt ugyanis, hogy elhelyezkedése a benne és körülötte zajló hit és közösségi életre is rá fogja nyomni a bélyegét. A központi Szent József-plébánia híveiből az új egyházközséghez került 1570 család tagjai azonban belekapcsolódva a különböző foglalkozásokba, a 12 tagú egyháztanács segítségével szép lassan elkezdték felépíteni ezt a közösséget. Összefogásuk eredményeként pedig már 2008 nyarán játszóteret avathattak, gyerekprogramok indultak, és tíz lelkiségi csoport jött létre, melyekben híveik közül bárki megtalálhatta a maga helyét. Mindezeknek köszönhetően pedig egyházközségük tagjai egy olyan egységgé kovácsolódtak, melyet Sepsiszentgyörgy városának 550. születésnapján annak vezetése méltónak talált a Közösségért díj odaítélésére.

Ft. Dávid György elmondása szerint frissen alakult egyházközségként sok nehézségbe ütköztek, hiszen nem rendelkezvén hagyományokkal, Krisztus tanításain kívül nem volt, amire alapozniuk. Így viszont lehetőségük nyílt a közösséget az általuk jónak ítélt módszerrel, vagyis a világi hívőkre támaszkodva építeni. Arra törekedtek, hogy gyakorlatba ültessék mindazt, amit az egyházi törvények a számukra lehetővé tesznek. Így a pap cselekvő módon részt vesz ugyan a tevékenységekben, azonban nem ő az, aki kitalálja, diktálja, illetve lefolytatja ezeket, hanem másokkal közösen és egyetértésben cselekszik. Ennek köszönhető, hogy a Krisztus király plébánia lendületes közösséggel rendelkezik, és elképzeléseiket a hitoktatásban, valamint a lelkiségi programok lebonyolításában egyaránt meg tudták valósítani.

– Együttgondolkodásunk és cselekvésünk eredményeként például az evangelizációs héten résztvevő, több mint 100 gyerekkel nem mi, hanem megfelelő felkészítés után a pedagógusok foglalkoztak. Így megtapasztalhatták, hogy ők is képesek a krisztusi tanítás továbbadására. Lehetővé tettük továbbá, hogy az áldoztatást világi hívők is elvégezhessék – sorolja örömmel megvalósításaikat a plébános.

Az általa említettek gyakorlati eredményeiről a szentmise során mi magunk is meggyőződhettünk, és felmérhettük annak jótékony hatásait. A hatalmas templombelsőt megtöltő és Isten igéjét átszellemülten hallgató hívek között ugyanis az időseken kívül középkorú, fiatal és zsenge emberpalánta is szép számmal akadt.

Bedő Zoltán

 

Székely Hírmondó

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog