Határok nélkül 2018. május 22.

Határok nélkül

2018. május 22. – Kossuth Rádió

Közösségi házat avattak Gyimesbükkön

A történelmi Magyarország határán fekvő Gyimesbükkön közsségi házat avattak Pünkösdhétfőn. A mostoha sorsú közösség életében az egyház szerepe igen fontos magyar identitásuk, kultúrájuk és hagyományaik megőrzésében. Ehhez nyújtott segítséget a magyar kormány.

 

Szlovákiában már elkezdődtek a szóbeli érettségik

Szlovákiában már elkezdődtek a szóbeli érettségik.  A magyar gimnáziumokban és szakközépiskolákban az anyanyelv mellett szlovákból és két választható tantárgyból kell vizsgát tenni.  A pozsonyi magyar gimnáziumban Szolgai Miklós, a dunaszedahelyi Vámbéry Ármin Gimnázium matematika-fizika-informatika szakos tanára az érettségi elnök. 

 

Egyre kevesebb a gyerek Délvidéken a magyar nyelvű oktatásban

Délvidéken, ahogy csökken a magyarság száma, úgy sajnos egyre kevesebb lesz a magyar nyelvű oktatásban a gyerek is. Sőt a magyar nyelvű oktatást is csak akkor lehet fenntartani, ha minden magyar gyerek anyanyelven tanul. A Magyar Nemzeti Tanács Vackor programja arról kívánja meggyőzni a szülőket, hogy magyar óvodai csoportba írassák kicsinyeiket. Az akciót az beiratkozásokkal egy időben az idén is megszervezték.

 

Hogyan tovább kisebbségvédelem” címmel tartottak konferenciát Brüsszelben

Hogyan tovább kisebbségvédelem” címmel szervezett konferenciát a múlt héten Csáky Pál, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának európai parlamenti képviselője. A kerekasztal-beszélgetés meghívottja volt Vincze Lóránt, a FUEN elnöke, aki a Minority Safepack sikeres aláírásgyűjtése utáni teendőkről szólt, és kiemelte, hogy fontosnak tartja az Európai Unió és az őshonos kisebbségek képviselőinek, vezetőinek rendszeres kapcsolattartását.

 

Május 16-tól 22-ig Erdélyben koncertezett a Magyar Rádió Gyermekkórusa és Leánykara

Május 16-tól 22-ig Erdélyben koncertezett a Magyar Rádió Gyermekkórusa és Leánykara. A turné során Nagyváradon, Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Zilahon léptek fel. Első állomásukon, Nagyváradon jótékonysági koncertet tartottak.   Az összegyűlt adományokkal a nagyváradi Diakónia Keresztyén Alapítvány Méhecske védett műhelyét támogatják.

 

A muzslyai Sziveri János Művészeti Színpad vendége volt a Művészeti Karaván

A muzslyai Sziveri János Művészeti Színpad vendége volt a Művészeti Karaván. Muravidéki és felvidéki művészek munkáival ismerkedhettek az érdeklődők, és aztán a Karaván tovább haladt, a felvidékiek Törökkanizsára, a muravidékiek pedig Magyarkanizsára mentek.

 

 

 

 

 

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog