Székelyföld legmodernebb múzeuma lesz a Székely Nemzeti Múzeum

Európai uniós forrásból újítják fel a Székely Nemzeti Múzeum épületegyüttesét és a hozzátartozó dendrológiai parkot, múzeumpedagógiai központot rendeznek be, multimédiás berendezésekkel szerelik fel a kiállítótermeket, ugyanakkor bővítik is az intézményt a múzeum szomszédságában található területtel, ahol látványraktárt, ajándékboltot alakítanak ki. A várható változásokról Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója számolt be keddi sajtótájékoztatóján.

 

A Kovászna Megye Tanácsa által elnyert pályázatban nemcsak az A-kategóriás műemlékként nyilvántartott főépület teljes felújítása szerepel, hanem a park rendbetétele is, míg a múzeumőri lakást, amely ma adminisztratív épületként működik, múzeumpedagógiai központtá alakítják. „Jelenleg főleg az idősebb korosztályt érdekli a Székely Nemzeti Múzeum, a felújítás és korszerűsítést követően reméljük, hogy a fiatalokat is sikerül még inkább bevonzani az intézménybe. Meggyőződésünk, hogy a múzeumba látogató közönség kinevelése már gyerekkorban elkezdődik” – fejtette ki az igazgató, megjegyezve, hogy ezen a téren már évek óta megmutatkozik törekvésük: rendszeresen szerveznek múzeumpedagógiai tevékenységeket, Szent György Napok idején a rendezvények mellett a múzeum is látogatható, illetve nyáron a múzeumudvar is számos alkalommal ad otthont szabadtéri eseményeknek. Ugyancsak közönségcsalogató céllal az épületegyüttes felújításával megnyitják a főépület tornyát, ahová múzeumtörténeti kiállítást is berendeznek.

Ez mellett a szomszédos Romudvart összenyitják a múzeumkerttel, itt tervbe vették a nagyközönség által is látogatható látványraktár kialakítását, az udvarban található, jelenleg nem használt épületben adminisztratív irodák kapnak helyet és itt alakítanak ki ajándékboltot is.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog