erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Tőkés: Végre nem esik tilalom alá Kolozsvár magyar nevének használata

Örömmel üdvözlöm Emil Boc polgármester azon döntését, hogy elállva a meddő és értelmetlen pereskedés folytatásától, fölöslegesen hosszan tartó késlekedés nyomán ugyan, de végre eleget tesz a város magyarsága azon jogos követelésének, hogy kincses Kolozsvár neve magyarul is szerepeljen a helységnévtáblákon.


Ezen megbecsülésre méltó eredmény eléréséért ugyanakkor őszinte elismerésemet fejezem ki az ügyben következetes módon eljáró civil szervezeteknek, nem utolsó sorban pedig Fancsali Ernőnek, az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári elnökének, aki a városban érvényesülő nyelvi diszkrimináció megszüntetése tárgyában petícióval fordult az Európai Parlament illetékes bizottságához.
A kép teljessége céljából tudnivaló, hogy folyó év április 5-én Peter Jahr, az EP Petíciós Bizottságának (PETI) néppárti koordinátora kezdeményezésére Csáky Pál bizottsági alelnök, valamint Cristian Preda néppárti külügyi bizottsági koordinátor részvételével egyeztető megbeszélést tartottunk Strasbourgban a Lomnici Zoltán és Antal János által jegyzett, az elkobzott erdélyi egyházi ingatlanok ügyében benyújtott, valamint a Fancsali Ernő által beterjesztett petíciók tárgyában. Ez utóbbi dolgában arra a megegyezésre jutottunk, hogy a megoldás elősegítése érdekében a PETI elé terjesztjük a magyar nyelvű felirat kihelyezésére vonatkozó bírósági ítéletet, román képviselőtársunk pedig személyesen fog közbenjárni és érdeklődni Kolozsvár polgármesterénél.
Elégtétellel állapíthatom meg, hogy időközben a nevezett petíció okafogyottá vált, sőt – ráadásképpen – még a német felirat is a városnévtáblákra fog kerülni. A latin megnevezés ugyan se nem árt, se nem használ – viszont a törvényes előírások összefüggésében értelmezhetetlen.
A közelgő Kolozsvári Magyar Napok alkalmából méltó fejlemény és „ajándék” a magyar nyelvű városnévfelirat kihelyezése.

Tőkés László

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog