erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nyergestető: Főhajtás a székely hősök emléke előtt (+ fotó)

Március 14-én délután a Nyergestetőn a kézdivásárhelyi Apor Péter Szakközépiskola a kászonaltízi iskolával, valamint a Bod Péter Tanítóképző tanárai és diákjai rótták le kegyeletüket.

Az utóbbival együtt ünnepelt a tanítóképző anyaországi testvériskolája is, a debreceni Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola Gyakorló Általános Iskolájának küldöttei. A csata emlékére 1897-ben állított emlékoszlop előtt elsőnek a Bod Péter tanítóképző ezzel párhuzamosan a kopjafaerdőben az Apor Péter iskola emlékezett a „székelyföldi Thermopülé” hőseire. Az emlékműnél díszőrséget állt a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület kézdiszéki huszárcsapata.

Az Apor Péter iskolának a megemlékezése Kásznaltízben kezdődött együtt a Dr. Lukács Mihály Általános Iskolával a falú központjában az emlékműnél. Az alpolgármester és a római katolikus plébános beszéde után a kézdivásárhelyi iskola tanulói műsora következett.

A Nyergestetőn a megemlékezést tanítóképző énekkara nyitotta meg, majd Wass Albert „A láthatatlan lobogó” című verse hangzott el Béres Erika tanuló előadásában. Ezt követően a tanítóképző diákjai felidézték az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeit és a nyergestetői áldozatos küzdelmet az osztrák és orosz cári csapatok ellen, mely egy árulás folytán vesztett el a maroknyi székely csapat. Lencsés Bettina debreceni diák Petőfi Sándor 1848 című versét szavalta el, ezt követte a tanítóképző furulyacsoportjának dalai.

A kopjafaerdőben a tömegsírnál – amelyik mostanra már zsúfolásig tele van kopjafával – a kézdivásárhelyi Apor Péter Szakközépiskola tanárai és tanulói rótták le kegyeletüket a székely hősök emléke előtt akik itt áldozták életüket a szabadságért. András Ignác és Dezső Vencel, a kászonaltízi Dr. Lukács Mihály Általános Iskol, illetve a kézdivásárhelyi Apor Péter Szakközépiskola igazgatója méltatta a szabadságharc eseményeit, kiemelve Tuzson János őrnagy által vezetett székelyek hősi helytállását. Dezső kiemelte, hogy 169 éve megszületett tizenkét pontos kiáltvány nem minden pontja teljesült e mái napig, teljes mértékben, mint a szólás szabadság, legalább is itt mi felénk. Az iskola szónok Bors Gyöngyvér kilencedik osztályos tanuló beszélt a szabadságért folytatott harcról, amely napjainkban is folyik, és népünk végső céljáról szabadon boldognak lenni saját hazájában, amiben ne korlátozza senki és semmi.

Sz-h

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog