erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Beke-ügy: Elnapolták a tárgyalást

Ismét elkezdődtek a tárgyalások a székely terroristák ügyében, de rögtön halasztott a bukaresti Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszéken a 10. számú ítélőtanács a múlt hét péntekére kitűzött a terrorizmussal vádolt Beke István és Szőcs Zoltán ügye kapcsán.

Elfogyott a pénz az ország kasszából! Nem kapnak pénzt az önkormányzatok

Évek óta most először történt meg, hogy a kormány által megszabott költségvetéskiigazítás során nem kapnak pénzt az önkormányzatok. A 63/2017-es számú sürgősségi kormányrendeletnek megfelelően Kovászna megye 2 389 000 lejt kap, amelyből 1 337 000 lejt a gyerekvédelmi rendszer fenntartására kell fordítania, 170 000 lejt a felnőtt fogyatékkal élők központjainak támogatására, 882 000 lejt a tej-kifli-alma-zöldség programra.

Ötödször burrogtattak Csernátonban

A tavaly eldöntötték, hogy ezután minden évben szeptember harmadik szombatján lesz a Burrogtató, vagyis amikor életet lehelnek a régi gőzgépbe, stabilmotorokba, traktorokba és azzal felvonulnak a faluban. Az idén több száz érdeklődőt vonzott a bemutató. Öt évvel ezelőtt a a múzeum fennállásának negyvenedik évfordulóján szervezték az első Burrogtatót. Az elnevezés Sylvester Lajos újságíró- íróhoz kötődik, először egy stabilmotor beindításáról írta "Burrogtatnak Csernátonban”.

Ismét magyarveszélyt kiált a románok civil fóruma


Covasna Media

Nyílt levélben fordult a parlamenthez a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma, illetve több más hazai civil szervezet, hogy ne hagyja jóvá az RMDSZ-nek a közigazgatási törvényt módosító javaslatát, amelynek értelmében 20 százalékról 10 százalékra csökkenne az anyanyelv-használati küszöb.

Kézdivásárhely: odaítélték a Kiss Lázár- és Hatvany Lajos-emlékdíjakat

Mezőkövesd és Hatvan testvérvárosaink felajánlásából immár három éve, minden tanév elején 100 ezer forintos ösztöndíjban részesülhet két, az anyanyelv ápolásában jeleskedő kézdivásárhelyi diák. A Nagy Mózes Elméleti Líceum két tanulója, Len Balázs és Szabó Hedda nyerte el az anyaországi önkormányzatok díjait.

Strasbourgban a székely zászló ügye


Szek-helyek archív felvétel

A strasbourgi Emberjogi Bírósághoz fordult Kulcsár-Terza József MMP-s politikus, képviselő, az általa a megyei tanácsnak adományozott székely zászló elfogadását és kihelyezését tiltó bírósági döntés ügyében keres jogorvoslatot az európai fórumon.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog