Az RMDSZ-szel kötött megállapodás továbbra is érvényben marad - jelentette ki hétfőn Liviu Dragnea, a képviselőház és a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke. Ami igaz nem számítottunk másra, tehát aggodalomra ok nincs. Ehhez képest Kelemen Hunor RMDSZ-elnök épp hétfőn megbeszélést folytatott Dragneával képviselőházi elnökkel, de nyilatkozata szerint a két politikai alakulat közti megállapodás nem került szóba. Írja a foter.ro

 

'A partnerségi megállapodást senki sem bontotta fel, tehát változatlan formában érvényben marad. Átadtam az RMDSZ képviselőinek a törvényhozási prioritásokról a végrehajtó bizottságban megszavazott listát, jövő héten pedig tárgyalunk majd a legfontosabb elfogadandó törvényekről, kezdve természetesen a nyugdíjtörvénnyel' - mondta Dragnea. Mind ez történik egy ominózus augusztus 10-ei esemény után, mikor is a hatalom brutálisan szembe ment a tüntetőkkel.

A frigyet már létrejöttekor civil szervezetek, Tőkés László és több erdélyi magyar politikus is bírálták, nem beszélve a józanul gondolkodó román politikai elemzőkről, akik szintin a PSD szekértolóinak titulálják az érdekvédelmi szervezetünket. 

Az RMDSZ egyébként épp hétfőn összegezte az őszi parlamenti ülésszak prioritásait, erről részletesen itt lehet olvasni.  

 

Augusztus 31-én a 9/2018-as kormányrendelet életbe lépett (ITT OLVASHATÓ) tanügyi tervezet értelmében a törvény 263-as cikkelyének 7-es bekezdése kiegészül egy újabb bekezdéssel, amely szerint az elemi iskolákban a tanító nem, csak román szakos tanár oktathatja a nem román anyanyelvű diákoknak a román nyelvet. A közlöny szerint augusztus 23-án jelent meg. 

A megjelent  az RMDSZ közlemény szerint:  "Az őszi ülésszakban az RMDSZ parlamenti csoportjának munkájában továbbra is prioritásként szerepelnek az oktatási rendszer hiányosságait és problémáit megoldó törvénykezdeményezések." Mind ezek ellenére, hogy Borboly Csaba Hargita megye elnöke jelezte a helyzet súlyosságát a központi vezetés még három napot hezitált és csak azután tiltakozott. Kérdés csupán az, hogy augusztus 23-tól eddig hol voltak, hogy nem vették észre, hogy mi készül. Úgy látszik a nyaralás és külföldi utazgatás hevében megfeledkeztek az aktuálpolitikáról és odafigyelni, hogy miket is készítenek számunkra. 

Szék-helyek

 

Forrás: Agerpress/ rmdsz.ro

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog