További információért kattintson a képre.

 

erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

De mi is az a hetes cikk?

A magyarországi helyzetről beterjesztett két határozattervezet közül a szigorúbbat fogadta el szerdán az Európai Parlament (EP) plenáris ülése, amelynek értelmében a testület megkezdi az előkészítését az uniós szerződés hetedik cikkelye szerinti eljárás megindításának Magyarországgal szemben.

 

Az áprilisi plenáris vita nyomán készült előterjesztést a szociáldemokrata, liberális, zöldpárti és radikális baloldali képviselőcsoport együtt nyújtotta be.
A határozat szerint Magyarországon fennáll a kockázata az uniós alapértékek súlyos megsértésének, s ezért az EP utasítja belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságát, hogy készítsen jelentést Magyarországról, hogy az EP szavazhasson az uniós szerződés hetedik cikke első lépésének megindítására vonatkozó indoklással ellátott javaslatról.

De mi is az a hetes cikk?

A 7. cikkely azt a célt szolgálja, hogy betartassa az Európai Unió alapértékeit. Az unió szerződésének 2. cikkelye tartalmazza azokat az alapértékeket, melyeket az unióban közösnek neveznek: a szabadság, az egyenlőség, az alapvető emberi jogok, a jogállamiság, a demokrácia, a kisebbségi jogok.

A szabály kimondja, hogy ha ezek a jogok tartósan és súlyosan sérülnek, akkor el lehet indítani valamely tagállam ellen ezt a bizonyos 7. cikkelyt, melyet az uniós szakzsargonban atomfegyvernek neveznek, hiszen az eljárás végén akár odáig is el lehet jutni, hogy az adott tagállamot megfosztják szavazati jogától a tanácsban.

 Ez persze nem olyan egyszerű.

Tartós és súlyos jogsérelemre azt szokták felhozni, hogy ha egy tagállam lerohanja hadsereggel a szomszédját.

Mivel a 7. cikkely súlyos büntetés, és eddig még soha nem alkalmazták az Európai Unió történetében, létrehoztak egy köztes fázist, a jogállamisági mechanizmust.

2015-ben, mikor az EP legutóbb vitát rendezett Magyarországról, a képviselők azt kérték az Európai Bizottságtól, hogy ezt a bizonyos jogállamisági mechanizmust aktiválják. A bizottság végül hónapokkal később közölte, erre nem hajlandó, mert nem lát rendszerszintű kockázatot Magyarországon a jogállamiság tekintetében.

Idén márciusban Věra Jourová, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa ezt megismételte, és azt mondta, hogy a minden évben elkészítendő igazságügyi eredménytábla sem tartalmaz rendszerszintű kockázatot.

Ennek ellenére az Európai Parlament ma úgy szavazott, hogy a 7. cikkelyt vetné be hazánkkal szemben.

Az első lépés az, hogy megbízzák az illetékes szakbizottságot, a LIBE-t, hogy készítsen egy állásfoglalást arról, miért is kellene megindítani ezt a 7. cikkelyt. Ez még nem maga az eljárás, hanem annak előszobája, és a következő lépésben kerülne a kérdés az Európai Parlament plénuma elé, ahol viszont már kétharmaddal kell jóváhagyni azt.

 

forrás: MTI, hirado.hu

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog