erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Segítség a bérceken (Gyergyói hegyimentők a Térképben)

A közmédia külhoni tematikájú műsora ezúttal a hegyimentők világába kalauzolja a nézőket. A Dancurás Hegyimentő Egyesület áldozatkész tagjainak sok ember köszönheti életét.

 

 Izgalmas adást sugároz szombaton a Térkép. Hősei, negyven éve járják a hegyeket, télben, nyárban, fagyban, hóban, hétköznap és ünnepnapokon, bármikor, amikor segítségre szorul valaki. Röviden így jellemezhető a gyergyószentmiklósi Dancurás Hegyimentő Egyesület elmúlt közel fél évszázada. A mára profi felszereléssel működő csapat több száz hegyet mászó turista és amatőr sportoló, síelő, szánkózó életét mentette meg az elmúlt években.

A néző szemtanúja lehet egy vészhelyzetnek is. A telefonos bejelentést követően a csapattagok értesítik egymást. Ilyenkor nincs idő meditálni, a hegyimentő és az önkéntes félbehagyja tevékenységét és a feladatára koncentrál: indul menteni.

A felelőtlenséggel is szembe kell nézniük. A vészjelzést leadó fiatalok a figyelmeztető előrejelzések ellenére indultak el hegyet mászni, a korai sötétedéssel sem számoltak, s végül egy menedékházban húzódtak meg. Nagy a hó, a vihar miatt az út utolsó részét a segítőknek is gyalogosan kell megtennie a hegyen.

Hasonló mentést gyakran végez a csapat a Békás-szoros-Nagyhagymás Nemzeti Park területén és a Nagyhagymáson. Van, hogy turisták felszerelés nélkül indulnak hegyet mászni, előfordul, hogy sérülést szenved valaki, vagy éppen eltéved a rengetegben. A gyergyószentmiklósi csapat jelenleg huszonnégy tagból áll, közülük tizenöten önkéntesek. Ahhoz, hogy hegyet másszanak, hosszú túrákat tegyenek meg, folyamatosan jó testi kondícióban kell lenniük.

A természet iránti tisztelet, ez az első lépés - avat be a hegyimentők életébe Kiss Tivadar, az Egyesület technikai vezetője. - Fontos, hogy amit csinálsz, szeresd! A lépcsőfokokat be kell tartani, ha ezzel számolsz, akkor elérsz egy szintre és elmondhatod, hogy hegyimentő vagy”.

A dancurások igyekeznek minél több emberrel megszerettetni a természetet is. Ennek érdekében nyílt napokat szerveznek, ahol a tiroli pályákkal, kisebb falak mászásával "csábítják" a fiatalokat a szakmába. Van, aki annyira megszereti az önfeláldozó munkát, hogy jelöltté, később önkéntessé válik.

 

Adás: 2017. szeptember 16., szombat (Duna 6.45)

Ismétlés: másnap (Duna World 10.20).

Készítette: Bíró Levente

Műsorvezető: Gál Emese

Felelős szerkesztő: Merkl László

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog