erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

AgroFeszt – falu a városon (program)


Archív felvétel

Állatsimogatóként vonult be a köztudatba a Sepsiszentgyörgy főterén megszervezett AgroFeszt, amely idén nagyobb lélegzetvételű rendezvényként várja az érdeklődőket. Termékbemutató, szarvasmarha-kiállítás, kulturális programok, gyerekelőadás, sétakocsikázás, vásári kulináris kalandok szerepelnek a szeptember 17-én, vasárnap sorra kerülő eseményen, a szervezők erről tartottak kedden beharangozó sajtótájékoztatót.

 

"Évekkel ezelőtt kezdtük el és mára már osztatlan sikert aratnak a székelyföldi termékvásárok, sőt, a fogyasztóvédelmi túlkapásokat is túlélték. A vidéki termelők, gazdák megbecsülését szorgalmazza az AgroFeszt is, amely a falut hozza egy napra a városba" – emelte ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

"Nem szokványos rendezvény az AgroFeszt, de reméljük, hogy hamar hagyománnyá válik. Az a célunk, hogy közelebb hozzuk a vidéket a városhoz, hogy lebontsuk a falu iránti előítéleteket és megismertessük a városon lakókkal a gazdaélet jellegzetességeit, ugyanakkor a szakmai versenyekkel a gazdákat is ösztönözni arra, hogy minél magasabb szinten folytassák a mezőgazdaságot, az állattartást" – fejtette ki Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője.

Összefogással a termékek értékesítéséért

A sajtótájékoztatón azt is bejelentették, hogy uniós alapokból nyert százezer eurós pályázatot az AgroSic Közösségek Közti Társulás, a projekt célja létrehozni egy rövid termelési és értékesítési láncot. Hét partner fogott össze, egy gazda, egy mézeskalács-készítő, egy kürtőskalácssütő, egy kenyérsütő, egy panzió, az AgrosSic és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület közösen vesz részt a pályázatban – tájékoztatott Orbán Miklós, az AgroSic igazgatója. A projektben szereplő termékek népszerűsítésére egységes arculat mellett weboldal, reklámanyagok, rádiószpotok, kisfilm készül, a pályázat összegének 80 százalékát fordítják erre. A nyolc hónap futamidejű projekt alatt 16 rendezvényre kerül sor, ahol megjelennek a termékek. Természetesen lehet az együttműködést folytatni akkor is, ha lejárt a pályázat, amelynek remélem, látható eredményei lesznek, jegyezte meg az igazgató.

Hasonló pályázatot nyert meg a LAM Alapítvány is, ebben az esetben szarvasmarhatartó gazda, tejfeldolgozót és panziót működtető vállalkozók társultak, ennek értéke 85 ezer euró, az a cél, hogy szövetkezésre, összefogásra ösztönözzük a termelőket és gazdákat - mondta el Klárik Attila, az idén huszonöt éves LAM Alapítvány igazgatója, az AgroFeszt egyik szervezője. Az illyefalvi LAM Alapítvány ezen a hétvégén ünnepli fennállásának huszonötödik évfordulóját, szombaton Pénz, piac, versenyképes mezőgazdaság címmel tartanak agrártudományi és közgazdasági rendezvényt, majd vasárnap az AgroFeszt programjaiba kapcsolódnak be.

A Kovászna Megye Tanácsa, az AgroSic Közösségek Közti Társulás, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság, a Kovászna Megyei Szarvasmarhatartók Egyesülete, Sepsiszentgyörgy önkormányzata, valamint a LAM Alapítvány és a LAM Részvénytársaság által szervezett Agrofeszt vasárnap 11 órakor zenés felvonulással veszi kezdetét.

Az esemény részletes programja:

2017. szeptember 17.

11:00 – 11:30 Zenés felvonulás - Útvonal: Sugás áruház – Gróf Mikó Imre utca – Főtér

11:30 – 12:00 Megnyitó

12:00 – 12:30 István Ildikó és barátai koncertje

12:30 – 13:00 A vásárra hozott szarvasmarha fajták ismertetése

13:00 – 14:00 Égvilág zenekar: A medve nem játék – interaktív gyerekelőadás

Zöldi Lara, a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola diákja

14:00 – 15:00 A Kovászna megyei szarvasmarha verseny döntő szakaszába jutott állatok felvezetése, szemlézése, bírálása és díjazása

15:00 -16:00 Fejési módok bemutatása és tejkóstoló

16:00 – 17:00 Tombolahúzás

EGÉSZ NAPOS PROGRAMOK: állatsimogató/ lovaglás/ sétakocsikázás a városban/ bográcsos főzőverseny/ vásári kulináris kalandok

Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog