erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Kézdivásárhely - Szürreális tájak a Vigadóban

Fotó: Kertész Tibor

Makó András erdélyi Szatmár megyei Kökényes községből származó Pakson élő képzőművész Összetartozunk című tárlatát tekinthetik meg az érdeklődők a kézdivásárhelyi vigadóban.

 

Makó András művészetéhez a realizmus és szürrealizmus áll közel, színharmónia és a színek tisztasága meghatározza a képek hatóerejét. Alkotásaira az egyetemes jelképrendszer jellemző, témáit a emlékeiből, környezetéből meríti de nem áll tőle messze a mitológiai és bibliai ihletésű téma sem mondja Szöllősi Tamás, aki köszöntötte a művészt és a megjelenteket a tárlatmegnyitón.

A képzőművész elmondása szerint úgy válogatta össze a tárlat anyagát, hogy erdélyi képek mellett legyenek jelen Paksot és környékét ábrázoló alkotások is. Az erdélyi képek a balladákról és az erdélyi motívumokról szól.

Az eseményt a mezőkövesdi Szent László gimnázium tagjai és Matyó Néptáncegyüttes tagjai Tóth Éva és Besenyei István, varázsolták színesebbé. Szöllősi röviden bemutatta a viseletüket és a rajta megjelenő motívumokat, kiemelve, hogy ezt a díszítési és szín világot világörökségé nyilvánították. A ruhák mellett a legényes és csárdás variációjú táncokat is megcsodálhatták az érdeklődők.

T.L.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog