Loading

 

Elnézést a kellemetlenségért, a webhely karbantartás miatt

nem frissül.Kérjük térjen vissza később.

Határok nélkül

2018. április 12. – Kossuth Rádió

 

Viktor Baloga megtiltaná idegen szimbólumok használatát és zászlók kifüggesztését ukrán állami intézmények épületein

Az egyik legbefolyásosabb kárpátaljai ukrán politikus, Viktor Baloga munkácsi parlamenti képviselő törvénytervezetet nyújtott be az ukrán parlamenthez, miszerint megtiltaná idegen szimbólumok használatát és zászlók kifüggesztését ukrán állami intézmények épületein. Egyetlen állami intézményen, egyetlen helyi önkormányzaton sem függhet más zászló az ukránon kívül, függetlenül a regionális sajátosságoktól, véli a politikus. A külföldi zászlók kihelyezéséért büntetés járna: pénzbüntetéstől akár 2 év börtönig. A Határok nélkül riporterének mikrofonja előtt Barta Józsefet, a KMKSZ és a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnökét hallják.

 

Szerdán a román parlament képviselőháza megvitatta a Székely Nemzeti Tanács székelyföldi autonómia-statútumát

Szerdán a román parlament képviselőháza megvitatta a Székely Nemzeti Tanács székelyföldi autonómia-statútumát, amelyet törvényjavaslatként decemberben terjesztett elő Kulcsár Terza József, Magyar Polgári Párti képviselő. A Határok nélkül riportere Korodi Attila frakcióvezetőt hívta fel telefonon.

 

68 ezer aláírás gyűlt össze Felvidéken a Minority SafePack

Vincze Lóránt, a FUEN elnöke kíséretében adta le a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi kezdeményezés mintegy 68 ezer felvidéki aláírását Berényi József, a kezdeményezés szlovákiai koordinátora a belügyminisztérium besztercebányai iktatójában.

 

"Rómer Flóris terv - Megújuló épített örökség a Kárpát-medencében" című nemzetközi műemlékvédelmi konferencia kezdődött Budapesten

"Rómer Flóris terv - Megújuló épített örökség a Kárpát-medencében" című nemzetközi műemlékvédelmi konferencia kezdődött ma Budapesten az Országos Széchenyi Könyvtárban. A Miniszterelnökség által  életre hívott Rómer Flóris Terv 2017-es eredményeiről a Teleki László Alapítvány szervezésében kétnapos tanácskozást tartanak magyarországi és Kárpát-medencei műemléki szakemberek részvételével.

 

A harcos és- és eszmetársak búcsúznak Borbély Imrétől abban a közelmúltban megjelent emlékkötetben

A harcos és- és eszmetársak búcsúznak Borbély Imrétől abban a közelmúltban megjelent emlékkötetben, amely a fia, Borbély Zsolt Attila politológus gondozásában jelent meg. Az Őr és Úr című könyvben a volt RMDSZ-es parlamenti képviselő, a Magyarok Világszövetségének néhai régióelnöke munkásságát és emberi erényeit, az erdélyi magyarság önrendelkezési törekvéseinek és a nemzet határon átívelő újraegyesítésének megalkuvás nélküli képviseletét emelik ki. Az aradi könyvbemutató után a Határok nélkül riportere kérdezte Borbély Zsolt Attilát, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnökét ennek a szellemi örökségnek az ápolásáról.

 

120 éves a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület

120 éves a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület. A jubileumot most ünneplik áprilisban, az ünnepségre pedig a székházukat is sikerült belülről felújítani. Az öröm viszont úgy lehet még nagyobb, ha azt megosztják másokkal, s ugyanúgy a nagytermüket is. Az épületben más szervezetek is otthonra leltek.