Loading

 

Elnézést a kellemetlenségért, a webhely karbantartás miatt

nem frissül.Kérjük térjen vissza később.

Határok nélkül (audió)

2018. március 12. – Kossuth Rádió

 

Lemondott Robert Kalinak belügyminiszter

Ján Kuciak újságíró és régész élettársa, Martina Kusnírová meggyilkolása hatalmas felháborodást váltott ki, országszerte több tízezer ember vonult az utcára követelve a belügyminiszter és a kormány távozását. A tömeg első feltétele ma teljesült: leondott Robert Kalinák szlovák belügyminiszter, aki kis megszakítással 2006 óta állt a belügyi tárca élén, egyébként Robert Fico jobb keze és pártja, a Smer alapító tagja.

 

Az EMNT segít az erdélyi magyarok regisztrációjában

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács segít az Erdélyben élő magyar állampolgároknak, hogy sikeresen regisztráljanak és levélszavazataikat eljuttassák időben. Erről kérdezte a Sándor Krisztinát, szervezet ügyvezető elnökét a Határok nélkül riportere.

 

Az RMDSZ Temes megyei küldöttgyűlése szombaton új elnököt választott a szervezet élére.

Az RMDSZ Temes megyei küldöttgyűlése szombaton új elnököt választott a szervezet élére. Az egyetlen jelöltet, Marossy Zoltánt a 31 megyei és 14 temesvári szervezet 97 küldöttje közül 77-en támogatták. Nem lesz könnyű feladat az új elnöknek a szórványosodó bánsági magyarság számára javulást elérni, ezért szélesebb körű vezető testület kialakítását javasolta. A Határok nélkül munkatársa közvetlenül az eredményhirdetés után kérte mikrofon elé Marossy Zoltánt.

 

A Délvidéken tavaly kezdődött és az idén folytatódik az óvodafejlesztési program

A Délvidéken tavaly kezdődött és az idén folytatódik az óvodafejlesztési program. Az óvodák felszerelése mellett arra is ügyelnek, hogy minden magyar gyermeknek lehetősége legyen, hogy magyar óvodai csoportba járjon, ezért sok helyen gyermekbuszokat is biztosítanak a számukra. Hajnal Jenőt, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét kérdezte a Határok nélkül riportere.

 

Tisztújítást tartottak szombaton az aradi magyar oktatás és nevelés támogatására létrehozott Alma Mater Alapítványnál

Tisztújítást tartottak szombaton az aradi magyar oktatás és nevelés támogatására létrehozott Alma Mater Alapítványnál. A Csiky Gergely Főgimnázium háttérintézményeként működő civil szervezet a diáktoborzásban, a kollégisták ellátásában, a szociális és érdemösztöndíjak előteremtésében,a tehetséggondozó program megszervezésében segít az iskolának. Az 1991-ben létrehozott alapítvány tagjai egykori diákok, szülők és az aradi magyar közélet szereplői, akik szívükön viselik a szórványsorba jutott aradi magyar oktatást.

 

Gábor Áronra és a 1848-as forradalom és szabadságharc hőseire emlékeznek sepsiszentgyörgyi diáktársaikkal közösen salgótarjáni fiatalok

Gábor Áronra, a Kökösi-csatában hősi halált halt honvéd tüzér őrnagyra és a 1848-as forradalom és szabadságharc hőseire, eseményeire emlékeznek sepsiszentgyörgyi diáktársaikkal közösen salgótarjáni fiatalok, akik ma indultak el Székelyföldetre. A Határok nélkül munkatársa az út előkészületeiről, és programokról kérdezte az ötletgazdát és a tanulókat.

 

Temesvári séta

A következő néhány percben temesvári sétára hívjuk hallgatóinkat. Mintegy negyven évvel ezelőtt ezen a néven indult az a mozgalom, amelynek célja a város nevezetességeinek, magyar múltjának a megismertetése volt az ott tanuló egyetemistákkal. Azóta számos erdélyi városban magyarul is tanulhatnak, ezért a Temesváron tanuló magyar diákok száma nagyon megcsappant, de a Temesvári Magyar Diákszervezet két évvel ezelőtt felélesztette a hagyományt. Az idei első igazi tavaszi napra meghirdetett séta egy több napos születésnapi ünnepség záró rendezvénye volt. A séta után a Határok nélkül riportere a diákszervezet alelnökét, a séta megszervezőjét, Csutak Balázst kérdezte