Loading

 

Elnézést a kellemetlenségért, a webhely karbantartás miatt

nem frissül.Kérjük térjen vissza később.

Határok nélkül

2018. február 26. – Kossuth Rádió

 KMKSZ: Ukrajnában fokozódik a kárpátaljai magyarság elleni hangulatkeltés

Ukrajnában fokozódik a kárpátaljai magyarság elleni hangulatkeltés, hangzott el a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség hétvégi beregszászi választmányi ülésén. Kijevnek ezzel egy célja van: elvonni a lakosság figyelmét a súlyos gazdasági-politikai gondokról, - mondta a KMKSZ elnöke, Brenzovics László. Ezekbe a folyamatokba illik a nemzetiségi iskolák átállítása ukrán nyelvű oktatásra, vagy a kisebbségeket hátrányosan érintő új ukrán etno-politikai törvénytervezet is.

 

A kelet-szlovákiai Kisgéresen tartotta idei első ülését az MKP Országos Tanácsa

A kelet-szlovákiai Kisgéresen tartotta idei első ülését a Magyar Közösség Pártja Országos Tanácsa. A testület meghatározta az év politikai prioritásait, kiemelt eseménynek nevezte az őszi helyhatósági választásokat, s kimondta, az MKP egyedül vág neki a választásoknak. Az országos tanács döntéseiről Őry Pétert, az MKP Országos Tanácsának elnökét kérdezte a Határok nélkül munkatársa.

 

Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetemen  emlékeztek meg a kommunizmus áldozatairól

Az elhallgatás sújtja a múltat. Más állapotban volna a magyar nemzet, ha nem kellett volna elszenvednie a kommunizmus tehertételeit, üldöztetéseit - mondta Tőkés László, európai parlamenti képviselő. Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetemen  emlékeztek meg a kommunizmus áldozatairól.

 

Szombaton harmadszor rendezett unitárius találkozót a temesvár-belvárosi református templomban a Dél-erdélyi unitárius egyházközség

Szombaton harmadszor rendezett unitárius találkozót a temesvár-belvárosi református templomban a Dél-erdélyi unitárius egyházközség, ahova, a dévai mellett, a vajdahunyadi, temesvári és aradi gyülekezetek is tartoznak. A néhány tucatnyi temesvári unitárius számára ez az év legnagyobb ünnepe, igazi közösségi rendezvény, amelyen a történelmi magyar egyházak képviselői is részt vesznek. Az idei rendezvény különlegessége, hogy a vallásszabadságot először kimondó tordai országgyűlés valamint az unitárius egyház születésének 450. évfordulója alkalmából történt.

 

Véget ért Kolozsváron a Mátyás tiszteletére szervezett három napos eseménysor

Tegnap este véget ért Kolozsváron a Mátyás tiszteletére szervezett három napos eseménysor, amely az igazságos király életét és uralkodását, és a magyar királyság virágkorát elevenítette fel. Az idei Kolozsvári Mátyás napok szervesen illeszkedett a magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkárság által meghirdetett Mátyás király-emlékév rendezvényei sorába.

 

A lápi disznótoroson, Nagyecseden idén 22 csapat mérte össze tudását

A lápi disznótoroson, Nagyecseden idén 22 csapat mérte össze tudását. De ebben az évben nemzetközivé is vált a gasztronómiai verseny, a romániai Szatmárból is csatlakoztak az eseményhez, mert a román hatóság nem engedélyezte az ilyen jellegű rendezvényeket.