Támadássorozatot indít Marius Pașcan a katolikus gimnázium ellen

Előzetes panaszt nyújtott be a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum megalapítását előíró miniszteri rendelet ellen Marius Pașcan. A Népi Mozgalom Pártja (PMP) Maros megyei képviselője szerint ez csak az első jogi lépés a rendelet megsemmisítése érdekében.


Fotók: Gönczy Tamás / RMDSZ

 

A politikus egy pénteki sajtótájékoztatón beszélt az új tanévben újraindított felekezeti tanintézménnyel kapcsolatos terveiről. Úgy fogalmazott: a parlamenti szünet ideje alatt a kormány „túlkapások révén és önkényesen” fogadott el sürgősségi rendeleteket, amelyek sértik az oktatási törvényt.

„Így alapították meg a Római Katolikus Teológiai Líceumot, nevet is adtak az iskolának, bár ez a helyi önkormányzat hatáskörébe tartozik, és 6 hónapra ideiglenesen ki is nevezték a vezetőségét. Előzetes panaszt nyújtottam be az oktatási minisztériumba és miután a törvény értelmében megérkezik erre a válasz, a közigazgatási bíróságon fogom megtámadni a rendeletet” – idézte a politikust az ETV.

Pașcan ugyanakkor további lépéseket is tervez. Szerinte ugyanis a miniszteri rendeletnek olyan előírásai vannak, amelyek a román többségi társadalmat diszkriminálják, veszélyes precedenst teremtenek és a sarkalatos oktatási törvény előírásaival mennek szembe, ami alaptörvénybe ütközik. Éppen ezért a közigazgatási bírósági per mellett, a parlamenti vita után az alkotmánybíróságon is megtámadja a miniszteri rendeletet.

 

maszol.ro/ETv

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog